Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam, zapewne są na forum ludzie, którzy fotografowali strzelankę asg. Ja jadę na taka w niedziele, ale mam pewna wątpliwość, otóż nie mam UV'ałek na obiektywy i nie wiem, czy kulka z karabinu o 400-500fps może uszkodzić soczewkę obiektywu? Dowiedziałem się zbyt późno żeby takowe kupić. Raczej będę unikał linii ognia, biorę żółta odblaskową kamizelkę więc raczej nikt mnie nie pomyli z przeciwnikiem, ale zawsze jakaś zagubiona kulka w ferworze walki może trafić gdzie nie powinna. Oczy zabezpieczę okularami do asg, ale nie wiem jak moje szkiełka zniosą spotkanie z taką kulką. ma ktoś jakieś doświadczenie? Dodam, że walki w budynkach.
PS. I jeszcze pytanie z innej beczki. Otóż mnie samego też ciągnie do asg, kto wie czy w najbliższym czasie nie nabędę sprzętu i kwestią, czy ktoś próbował jednocześnie walczyć i robić zdjęcia? W najgorszych momentach oczywiście sprzęt do plecaka foto, gdzie nic mu nie grozi, ale jak luźniej to aparat na ramię/szyje i w walce czasem jakieś fotografowanie. Wydaję mi się, że mogłyby z tego powstać dobre zdjęcia, ale to tylko 'wydaję mi się' więc pytam, czy ktoś tego próbował?
Ktoś tu kiedyś, w temacie o maskowaniu obiektywu zamieścił zdjęcie, na którym ostrzelany podczas zawodów w paintball fotograf, trzymał aparat, z centralnie rozbryzgniętą na soczewce obiektywu farbą. Cały aparat był zapakowany w takie coś http://www.digitalcamerawarehouse.com.au/prod5510.htm.
Na wojnie nie ma bezpiecznych miejsc. Lepiej skołować jakikolwiek filtr.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
O body się nie martwię, tylko przednia soczewka obiektywu to newralgiczny punkt tego wszystkiego. Okulary do ASG zrobione są z plastiku, więc szkło powinno dać radę.
500 fps starczy zeby rozbić z bardzo bliska butelkę - widziałem na oczy. w budynkach 400-500 chyba zasady tego zabraniają w pomieszczeniach używa sie krótką broń i małe automaty - 200 fps.
Witam, zapewne są na forum ludzie, którzy fotografowali strzelankę asg. Ja jadę na taka w niedziele, ale mam pewna wątpliwość, otóż nie mam UV'ałek na obiektywy i nie wiem, czy kulka z karabinu o 400-500fps może uszkodzić soczewkę obiektywu? Dowiedziałem się zbyt późno żeby takowe kupić. Raczej będę unikał linii ognia, biorę żółta odblaskową kamizelkę więc raczej nikt mnie nie pomyli z przeciwnikiem, ale zawsze jakaś zagubiona kulka w ferworze walki może trafić gdzie nie powinna. Oczy zabezpieczę okularami do asg, ale nie wiem jak moje szkiełka zniosą spotkanie z taką kulką. ma ktoś jakieś doświadczenie? Dodam, że walki w budynkach.
Przy uderzeniu pod kątem prostym, moim zdaniem UVka i tak pęknie. Fotografowałem nie raz i wiem z doświadczenia, że lepsze wychodzą zdjęcia "pozowane". Zresztą biegając w odblaskach i kierując obiektyw na uczestników zabawy informujesz nawzajem graczy o swoim położeniu, więc zabawa traci trochę sens. No i akcje z gościem biegającym w żółtej koszulce nie są już tak klimatyczne i moim zdaniem psują każdy scenariusz. ;-) Chyba, że grają w deadmatche, bez skradania się, patroli, zwiadu... Ale dla mnie to by była nuda po 3 spotkaniu.
Zamieszczone przez UrGuR
PS. I jeszcze pytanie z innej beczki. Otóż mnie samego też ciągnie do asg, kto wie czy w najbliższym czasie nie nabędę sprzętu i kwestią, czy ktoś próbował jednocześnie walczyć i robić zdjęcia? W najgorszych momentach oczywiście sprzęt do plecaka foto, gdzie nic mu nie grozi, ale jak luźniej to aparat na ramię/szyje i w walce czasem jakieś fotografowanie. Wydaję mi się, że mogłyby z tego powstać dobre zdjęcia, ale to tylko 'wydaję mi się' więc pytam, czy ktoś tego próbował?
Nie wiem jak strzelają w grupie o której mówisz, ale u mnie były rundy po 15min-1h i trzymałem się zasady, że jeśli focę, to focę, a jeśli strzelam, to strzelam i zmiana w kolejnej rundzie, a nie w trakcie.
Zresztą nie wiem, jak sobie wyobrażasz bieganie naraz z bronią i aparatem. Albo wiercenie się z plecakiem, rozpakowywanie/zapakowywanie sprzętu na polu walki, gdzie przeciwnik słucha każdego szmeru, a gwarantuje Ci, że zapinanie/odpinanie zamka, albo klipsa, a tym bardziej rzepa bardzo ładnie się niesie po lesie, a tym bardziej pustych pomieszczeniach. A jak już Cię usłyszą i będziesz musiał wbiec za ścianę, czy rzucić się na glebę, to nie ręczę za Twój sprzęt. Czasem nie ma czasu na pakowanie, tylko trzeba się przedzierać przez różne mokre czy zarośnięte przeszkody, przeskoczyć strumień czy mur, wejść do okna na parterze, przeczołgać się w wyższej, wilgotnej trawie. To jest cała frajda i nie warto z tego rezygnować, jeśli się wydaje kupę kasy na sprzęt ASG. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia mojej M4 jak ją sprzedawałem, bo 5D takiego katowania by nie przeżyło. Chyba, że zamierzasz się ruszać jak "panienka na polonezie" i być żywą tarczą.
Lepiej na początku niech Ci dadzą spluwę, pograj z nimi, a później zrobisz część "artystyczną". Ja się tak wkręciłem, niestety studencki budżet nie pozwala na dwa drogie hobby.
Hooah!
P.S. Żeby z gnatem z 500FPS latać w CQB to trzeba mieć nierówno pod sufitem...
O body się nie martwię, tylko przednia soczewka obiektywu to newralgiczny punkt tego wszystkiego. Okulary do ASG zrobione są z plastiku, więc szkło powinno dać radę.
Tylko spójrz jakiej grubości szkło jest w okularach, a jaka grubość szkła fitra.
Szkło jest kruche, plastik elastyczny (do pewnych granic).
Może źle się wyraziłem, bo nie mam na myśli robienia zdjęć i jednoczesnego walczenia, bo to faktycznie nieporozumienie, ale podczas wypadu na strzelanke na bank trafiają się momenty, w których jest przerwa w walce, czy czas na to by zrobić pare zdjęć. Jedyna wątpliwość to bieganie z plecakiem, w którym jest 5d i 3 obiektywy po lesie i rzucanie tu i tam. Teoretycznie sprzęt w plecaku foto, dobrze zapakowany w przegrodach nie powinien ucierpieć, ale nieźle go wytrzęsie.
A co do biegania z odblaskową kamizelką to nie biegałbym z żadną z drużyn tylko przemieszczał się sam i szukał ciekawych kadrów. Nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce, zobaczę, jak nie da rady to sobie odpuszczę. Martwi mnie jednak ta przednia soczewka.
Przerwa w walce, to dla mnie koniec rundy, kiedy wszyscy się schodzą na herbatkę do samochodów. :-P
Co do biegania z plecakiem, to tak jak napisałem. Szybko będzie brudny, poniszczony, często wilgotny, można czasem w coś przywalić to w ścianę, to po gałęziach. Na dodatek jest to dość upierdliwe i zmniejsza Twoją mobilność, szybciej się męczysz... Co się może stać ze sprzętem w środku? Przy odrobinie nieszczęścia - różne rzeczy. To jest raczej brudny sport i martwienie się o sprzęt odbiera frajdę. Lepiej zostawić go w samochodzie (ja tam się nie bałem, zawsze ktoś szybko oberwał i pilnował portfeli itp. ), albo poświęcić jeden wypad na porządną sesję, a tak zostawiać sprzęt foto w domu. Trudno te dwa sporty pogodzić, więc moim zdaniem albo strzelasz, albo focisz. A tak ani porządnych fot, ani się nie wyżyjesz. :-D
Trafienie w soczewkę jest mało prawdopodobne, chyba że staniesz na linii strzału. Przez półtora roku nie zostałem trafiony fotografując...
Przerwa w walce, to dla mnie koniec rundy, kiedy wszyscy się schodzą na herbatkę do samochodów. :-P
Co do biegania z plecakiem, to tak jak napisałem. Szybko będzie brudny, poniszczony, często wilgotny, można czasem w coś przywalić to w ścianę, to po gałęziach. Na dodatek jest to dość upierdliwe i zmniejsza Twoją mobilność, szybciej się męczysz... Co się może stać ze sprzętem w środku? Przy odrobinie nieszczęścia - różne rzeczy. To jest raczej brudny sport i martwienie się o sprzęt odbiera frajdę. Lepiej zostawić go w samochodzie (ja tam się nie bałem, zawsze ktoś szybko oberwał i pilnował portfeli itp. ), albo poświęcić jeden wypad na porządną sesję, a tak zostawiać sprzęt foto w domu. Trudno te dwa sporty pogodzić, więc moim zdaniem albo strzelasz, albo focisz. A tak ani porządnych fot, ani się nie wyżyjesz. :-D
Trafienie w soczewkę jest mało prawdopodobne, chyba że staniesz na linii strzału. Przez półtora roku nie zostałem trafiony fotografując...
Dokładnie tak jak pisze Zaitsev.
Albo frajda ze strzelania, albo z focenia. Musisz wybrać.
300fps + to jest koszmar już. Z niewielkiej odległości tnie skórę przez mundur.
Zdarzało się robić jako strzelający foty dla prywatnych zabaw (maska na twarz i jazda)
Ale prawda jest, że poza odpowiednim odzieniem (żarówa żarówą poganiana) dodatkowo zainteresowanych warto uczulić, że radosny strzał skutkuje wysłaniem faktury za naprawę/czyszczenie.
prawda jest, że poza tele już robi się ryzykownie.
Trzeba przemyśleć jakie ujęcia chce się uzyskać i niestety drogą bolesnego kompromisu zapiąć jedno szkło (opakować w coś szczelnego dla nerwowych) i jazda.
Jakikolwiek balast, że o przepinaniu szkieł w trakcie - w ogóle zapomnieć.
Raz, że raczej nie będzie na to czasu, a dwa że i kłopot i dodatkowe ryzyko.
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L Mój śmietnik
Znajomy (yaro z Wrocławia) uskutecznia to i to, np. ostatnio podczas Bornego.
A co do tematu to dopóki strzelający nie używają Biovali (350 fps + te kulki z odległości kilku metrów rozbijają szyby samochodowe) to powinno być ok, szczególnie, że tak jak mówisz będziesz się poruszał nieco z boku.
Pamiętaj też że będąc w pomarańczowej kamizelce możesz zdradzić pozycję innych jeżeli podejdziesz za blisko.
Moregun - każda lokalna społeczność ma nieco inne zasady co do CQB, ale i tak nie jest to zwykle więcej niż 350fps/tylko ogień półautomatyczny)
I tak jak pisał fICHU, najlepiej podczas zbiórki, żeby organizator strzelanki wspomniał o Twojej obecności i, że strzelanie w Twoim kierunku to bardzo zły pomysł i czym może się coś takiego skończyć.
Ostatnia sprawa, ale b. ważna sprawa (nie wiem czy bywałeś już na spotkaniach asg, ale wolę o tym wspomnieć) - co to będziesz miał za okulary do asg? Niech ktoś je przestrzela przed strzelanką - chcemy mieć pewność, że wytrzymają i nie zdejmuj ich nawet na chwilę.
wydaje się, że najlepszy byłby jakiś pancerny kompakcik typu mju tough - małe to to, zniszczyć trudno, do kieszeni się zmieści a jakość zdjęć na stronkę chyba wystarczająca...
Okulary dostane od nich, więc sie nadadzą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba mnie przekonaliście, bezpośrednią walkę sobie daruje i w przerwie zrobi sie jakieś pozowanki, to będzie lepsza opcja, niż później naprawa elki na żytniej.
Komentarz