X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Jak Tomaszewski fotografował górników...

• Handelson
    Uzależniony
    • 2009
    • 789

Dzięki za link. Najpierw autor mówi, że zrobił reportaż korzystając ze światła zastanego a chwilę później, że korzystał z 3 lamp błyskowych i zaczyna wyciągać modyfikatory (softboxy itp.).
    Hmmm... ja jakoś inaczej odbieram pojęcie światła zastanego i pewnie dlatego nie fotografuję dla NG
    Zdjęcia świetne bez dwóch zdań!

Komentarz

• basala
      Uzależniony
      • 2008
      • 615

Zamieszczone przez Handelson
      (...)Najpierw autor mówi, że zrobił reportaż korzystając ze światła zastanego a chwilę później, że korzystał z 3 lamp błyskowych i zaczyna wyciągać modyfikatory (softboxy itp.).
      Hmmm... ja jakoś inaczej odbieram pojęcie światła zastanego i pewnie dlatego nie fotografuję dla NG
      Po prostu takie światło zastał z lamp.

Komentarz

• dingoman
        • 2008
        • 12

Najpierw autor mówi, że zrobił reportaż korzystając ze światła zastanego a chwilę później, że korzystał z 3 lamp błyskowych i zaczyna wyciągać modyfikatory (softboxy itp.).
        Handelson, wydaje mi się , że niedokładnie się wsłuchałeś w to, co TT mówi...
        Tomaszewski mówi, że z reguły fotografuje w świetle zastanym, a w tym wypadku (kopalnia) zmuszony jest użyć lamp błyskowych. Ja nie widzę tu sprzeczności.

Ostatnio jest jakaś duża nagonka na tego fotografa na blogach, zarzucano mu nawet fotomontaże ...
        http://www.flickr.com/photos/adam-basinski/
        http://500px.com/studiodingo

Komentarz

• Handelson
          Uzależniony
          • 2009
          • 789

Zamieszczone przez dingoman
          Handelson, wydaje mi się , że niedokładnie się wsłuchałeś w to, co TT mówi...
          Wybacz, kiepskie głośniki mam

Zamieszczone przez dingoman
          Ostatnio jest jakaś duża nagonka na tego fotografa na blogach, zarzucano mu nawet fotomontaże ...
          Jestem daleki od jakichkolwiek nagonek. Napisałem, że zdjęcia świetne.

Komentarz

• allxages
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2549

Nagonka jest na każdego, kto się wyróżnia. Jeździli po Gudzowatym, jeżdżą po Tomaszewskim. Pewnie kolejnym będzie micles ;-)

Komentarz

• basala
              Uzależniony
              • 2008
              • 615

Zamieszczone przez allxages
              (...)Pewnie kolejnym będzie micles ;-)
              Taki los ludzi wybitnych. Oby tylko doczekali uznania jeszcze za życia... :-D

Komentarz

• Handelson
                Uzależniony
                • 2009
                • 789

Zamieszczone przez basala
                Taki los ludzi wybitnych. Oby tylko doczekali uznania jeszcze za życia... :-D
                Już widzę taką wypowiedź Miclesa... trwałaby chyba jakieś 1,5h... i nikt nie wiedziałby o czym mówi

Komentarz

• basala
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 615

No to pojawiłby się kolejny "młody gniewny" i stwierdziłby, że: "przerost formy nad treścią". :-D
                  Ale fajny OT! :-D

Komentarz

• Dominooo
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 199

Już widzę taką wypowiedź Miclesa... trwałaby chyba jakieś 1,5h... i nikt nie wiedziałby o czym mówi
                    Jak to o czym? Przedewszystkim o szczegółach jakie zauważył ;-)

Komentarz

• basala
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 615

A nawet wręcz o tzw. imponderabiliach.

Komentarz

• marlo
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 187

Jeśli chodzi o fotografię w podziemiach kopalń, to wszystko zależy jaki efekt che się uzyskać. TT zrobił cały materiał w formie hiperrealistycznej czyli patrząc technicznie: wszystko ostre i wyraźne stąd odpowiednie środki doświetlające musial zastosować także w podziemiach chcąc fotografować "emocje" z ręki bo tam światła zastanego pratycznie nie ma. Mój znajomy fotoreporter fotografował górników w zupełnie innej konwencji korzystając wyłącznie z zastanego tam oświetlenia - czyt. lapek górniczych na hełmach górników i nielicznych lamp w ścianach i przodkach. Realia dołu są zaskakujące dla kogoś, kto po raz pierwszy je widzi. Tam nie ma oświetlonych co 5 metrów chodników, jasno jest jedynie na podszybiach i dworcach kolejowych, reszta to kilometry ciemności a ściany, przodki czy przesypy to miejsca z nielicznym oświetleniem nierzadko zainstalowanym w pracującej tam maszynerii. Na dole własna lampka na hełmie to najważniejsze źródło światła dla każdego kto tam pracuje.
                        Osobiście górnikiem nie jestem ale fotografowałem dół nie raz i takie właśnie mam spostrzeżenia.
                        Pozdr

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Zamieszczone przez allxages
                          Pewnie kolejnym będzie micles ;-)
                          Znowu ja? Proponuję mianowanie mnie tytułem oficjalnej maskotki forum. A, i jakieś przywileje poproszę.

Zdziwiłem się, że stara szkoła, a jednak w strobowanie się bawi :P Foty miód malina idealne światło i kolory.

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

Zamieszczone przez micles
                            Znowu ja? Proponuję mianowanie mnie tytułem oficjalnej maskotki forum.
                            Dopiero się kapnąłeś, że jesteś maskotką tego forum i nikt nie bierze Cię na poważnie? ;-)

Komentarz

• ska
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 73

Ja jestem pod wrażeniem oglądając te zdjęcia. Byłem w kopani nie raz z aparatem ale w zupełnie innej roli i to jakie warunki tam panują nie da się porównać do żadnego innego miejsca na ziemi (no może po za tymi niedostępnymi). Ciekawa wciągająca historia, chciałbym zobaczyć tą wystawe..
                              http://damnian.blog.com/

Komentarz

Pracuję...