X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg801
    Coś już napisał
    • 2005
    • 62

Smuga a potem postac ostra - Jak to zrobic?

witam
    chce taki eksperyment zrobic w nocy
    a mianowicie
    mam zamiar zrobic tak ze na poczatku osoba pozostawia slad czyli smuge i na koncu widac juz ostra postac
    Jak to zrobic?
    Mam eosa 350D i slyszalem ze mozna tak zrobic tylko jak? czy to ustawia sie blysk na druga kurtyne migawki czy jak? jeszcze nie opanowalem dobrze aparatu.
    z gory dziekuje za odpowiedzi
    Pozdrawiam
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez greg801
    czy to ustawia sie blysk na druga kurtyne migawki czy jak?
    Dokladnie, mozna taki efekt uzyskac za pomoca blysku na druga kurtyne. Mozesz wlaczyc ta funkcje w Custom Functions - doczytasz w instrukcji.

Komentarz

• Polaco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1135

Mozna tez poprosic aby ta osoba przeszla, pozniej sie zatrzymala i stala nieruchomo...
      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
      Troche moich knotow

Komentarz

• greg801
        Coś już napisał
        • 2005
        • 62

wiem czytalem o tym i wiem jak to sie wlacza czyli ustawiam aparat na statywie i wciskam spust migawki na porzuszajaca osobe tak?aparat sam to robi? na jakich ustawieniach (migawka, przyslona ISO)mam zrobic bo to bedzie nocna fotka ulica pusta i postac w ruchu?

musze napisac ze jeszcze takich zdjec nie robilem a przydadza mi sie praktyczne porady

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

NO to ustaw dużą przesłonę (by osoba nie wypadła ze strefy ostrości). I długi czas naświetlania, by ta osoba zdążyła iśc. No i idźcie wieczorem/nocą najprościej.
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
          tu tu

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

wieczor, noc, iso100, F okolo 16, lampa zewnetrzna, blysk na druga kurtyne, tryb Tv, czas - zalezy ile ta osoba ma isc, jaka smuge chcesz... od 1 sek do 10 na przyklad poprobuj, oczywiscie statyw, lampe wez z korekta sily blysku np na -1 jesli osoba ta bedzie sie zblizac do aparatu bo wtedy moze przysmazyc (choc E-TTL II moze dac rade nie wysmazyc - jeszcze nie probowalem).

Aha - przenosze do Techniki robienia zdjec.

Komentarz

• kekacz
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 44

Przy iso 100 przyslona 16 w nocy to przewaznie za duzo zeby cos zlapac, chyba ze osoba fotografowana bedzie sie poruszala 0,5 km/h

Do autora, masz cyfre przeciez, przetestuj rozne waria(n)ty przyslony i bedziesz wiedzial, napewno nie zbiedniejesz.
              Canonet GIII 17 Q

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez mmsza
                Możecie poprzeć to jakimś fotoprzykładem - mam w tym tygodniu biometr niekorzystny i kumam gorzej od żaby a ciekaw jestem o co chodzi z tą smugą.
                mozna goscia podpalic i jak bedzie biegl w strone obiektywu to bedzie zostawial smuge

Komentarz

• Polaco
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1135

Zamieszczone przez mmsza
                  Możecie poprzeć to jakimś fotoprzykładem - mam w tym tygodniu biometr niekorzystny i kumam gorzej od żaby a ciekaw jestem o co chodzi z tą smugą.

.
                  A fotografowales samochody noca ? Tez zostawiaja takie "smugi" Na zdjeciach nocnych (np. architektura) jak chodza ludzie a ma sie calkiem krotki czas to widac za nimi takie smugi czlowieko-podobne. Kurcze, lepiej nie umiem tego wytlumaczyc
                  Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                  Troche moich knotow

Komentarz

Pracuję...