X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
    Coś już napisał
    • 2007
    • 78

wschody i zachody

witam . Powiedzcie mi jak dobrze naświetlić takie zdjęcie?
    Wczorajszy plener z maksi_kazzem. Widok z Połoniny Caryńskiej (ok 19.40) w kierunku Wetliny po prawej zakryta mgłą Połonina Wetlińska. Pogoda tego dnia była niesamowicie dynamiczna. Wychodząc na góre słońce nie dawało nam spokoju, jednak jak dotarliśmy na szczyt rozpadało sie a widoczność sięgała może kilku metrów. Postanowiliśmy więc jeszcze poczekać. Przez gęste chmury słońce próbowało sie czasami przebijać. W pewnym momencie nad pasmo Połoniny Caryńskiej nadciągnęła gęsta, wielka chmura z kierunku Rawek i utrzymywała sie nad Caryńską ponad 1,5 h. Wtedy postanowiliśmy że schodzimy i kończymy plener. Nie doszliśmy nawet do miejsca gdzie kończy sie połonina a zaczyna las, i postanowiliśmy wrócić :) Słońce roświetliło parujące doliny i szczyty. Takie warunki utrzymywały sie może przez 20 minut, później totalny mrok. Pozdrawiam i życzę miłego odbioru :)

(zdjęcie służy jako przykład)
    połówka to oczywiste, ale zawsze jak próbuję to albo mam dół dobrze naświetlony a znowu mi prześwietla góre albo jest na odwrót , lepiej np dobrze zrobić chmury i mieć ciemny dół i później wyciągać? Przesłona jest bardzo bardzo istotna i dobranie czasu?
  • preinwher
    Początki nałogu
    • 2008
    • 458

Robić w RAW, naświetlać do prawej strony histogramu, później wołać rawa kilka razy z maskowaniem i powinno się udać.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• poszukiwacz2006
      Uzależniony
      • 2007
      • 824

może hdr?
      Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
      hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

Coś już napisał
        • 2007
        • 78

Z tym rawem to dobry pomysł, muszę spróbować ..
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        jeszcze mi powiedz jak wywołać rawa kilka razy z maskowaniem
        Ostatnio edytowany przez www; 13734. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• fyrste
          Bywalec
          • 2006
          • 177

chyba nie wierzysz, że to 1 dobrze naświetlone zdjęcie prosto z aparatu
          Jeśli wychodzi Ci źle naświetlone zdjęcie z połówką to znaczy, że używasz złej połówki...
          Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

Coś już napisał
            • 2007
            • 78

wszystkie zdjęcia wychodzą tylko pod słońce jak robie to już jest problem jaki pomiar zastosować ?
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            duzo tam psa;> przyciemnił jeszcze chmury rozjaśnił dół to na pewno , jak myślisz było coś tam jeszcze robione?
            Ostatnio edytowany przez www; 13734. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...