X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamus84
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 29

fotografowanie polerowanego kamienia

witam,
    jestem początkujący i dopiero się uczę.
    mam 50 d +c 18-135. aparatem próbowałem ostatnio robic zdjęcia moich realizacji. Problem polega na tym że mam straszne odbicza np.nieba otoczeniaitp.( mało widoczna struktura kamienia)
    dopowiem że foce glównie polerowane granity i marmury. zastanawiam się czy nie ma jakis filtrów które trochę to niwelują??? próbowałem szukac ale nie bardzo wiem jak to okreslic w wyszukiwarce....
    C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...
  • suluf
    Bywalec
    • 2009
    • 109

Myślę, że polar by ci pomógł
    Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Komentarz

• Can50
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 31

Jest taki filtr-polaryzacjny.Warto wybrać dobrej firmy,ze względu na rozdzielczość i powłoki.
      50D+350D+szklarnia.

Komentarz

• wic
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 38

"trochę" to polar zniweluje ale zależy od kąta padania światła, rodzaju powierzchni, rodzaju polara, itd
        lepiej przetestuj przed zakupem bo możesz być zawiedziony efektami

Komentarz

• Aeromax
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 42

Może malutki namiot bezcieniowy? ew. samodzielnie z papieru śniadaniowego?
          Canon EOS + 18-55 IS

Komentarz

• ksx
            Początki nałogu
            • 2008
            • 290

Jeśli chcesz uchwycić kolor i rysunek kamienia, a nie jego gładkość/chropowatość, to oświetlenie typowo reprodukcyjne. Zakładamy że kamień w poziomie, dwa źródła po bokach (dwa żeby równomiernie oświetlić), bardzo po bokach, od góry musisz to czymś zasłonić, bo niebo jest silnym źródłem i zostawi swój ślad na kamieniu. Polar odetnie część odblasków, ale nie liczyłbym że wszystkie. Więcej:

ps. Jeśli kamień jest czarny, masz przesr...

Komentarz

• molmagic
              Bywalec
              • 2006
              • 137

Na pewno może pomóc namiot bezcienowy+filtr na obiektywie+2-3 lampy błyskowe. Światło rozproszyć. Z ustawieniem kamienia i światła eksperymentuj - nie przestawiaj dwóch lub więcej czynników jednocześnie, by wiedzieć co na co ma wpływ. Jak dojdziesz raz - to resztę robisz automatycznie. Zaczynaj od najtrudniejszych do sfotografowania.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              filtr- oczywiście polaryzacyjny
              Ostatnio edytowany przez molmagic; 7566. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ksx
                Początki nałogu
                • 2008
                • 290

Zamieszczone przez molmagic
                Na pewno może pomóc namiot bezcienowy+filtr na obiektywie+2-3 lampy błyskowe. Światło rozproszyć. Z ustawieniem kamienia i światła eksperymentuj - nie przestawiaj dwóch lub więcej czynników jednocześnie, by wiedzieć co na co ma wpływ. Jak dojdziesz raz - to resztę robisz automatycznie. Zaczynaj od najtrudniejszych do sfotografowania.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                filtr- oczywiście polaryzacyjny
                Z namiotem bezcieniowym jest taki problem, że jest bezcieniowy. Znaczy światło w nim idzie z każdej możliwej strony. Z elementami polerowanymi zaś problem jest taki, że tworzą odbicia bezpośrednie. Coś jak zabawa w oślepianie lusterkiem. Tylko tu lusterko ma jakiś wzór i jakiś kolor. I ten wzór i kolor trzeba pokazać. Nie wyobrażam sobie ustawienia w namiocie bezcieniowym tak lusterka, aby nie "oślepiało obiektywu".

Komentarz

• jacapa
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 453

Kiedyś przytrafiło mi się pocykać polerowane kamienie.

Światło z 580EXII odbijane od sufitu, ściany.
                  Jacek Paduszyński
                  40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

Pracuję...