X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fanCanona
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 26

Jak zrobić takie zdjęcie?

Cześć!
    Znalazłem fajne zdjęcie. Może podpowiecie jak można takie zrobić?
    Browse 200,000 curated photos from photographers all over the world
  • Grzesiek_PL
    Uzależniony
    • 2008
    • 834

Miękkie światełko i HDR.

Komentarz

• Hom_er
      Bywalec
      • 2009
      • 191

i coś w rodzaju "Machinery"
      Fiu fiu

Komentarz

• ksx
        Początki nałogu
        • 2008
        • 290

Miękkie kierunkowe światło z prawej, niezbyt wysoko, bardzo blisko. Delikatnie niedoświetlone dla zwiększenia nasycenia. Światło przysłonięte, aby nie rozchodziło się na całą scenę. Tyle technicznego gadania. Niestety nie załatwia to kwestii podstawowej. Aby takie zrobić, to trzeba czuć. Musisz dobrać ogniskową i odległość roboczą, musisz dobrać kolorystykę sceny, musisz dobrać jej elementy, aby wszystko zagrało. Każdy element na tym zdjęciu ma swoje uzasadnienie, jest na miejscu. Każdy gra kolorem. Ułożenie elementów też gra. Nic nie zostało zostawione przypadkowi. To wszystko tworzy klimat zdjęcia. Nie wystarczy hdr...

Komentarz

• koziar1
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 21

Dla mnie to już bardziej fotografika niż fotografia...

Komentarz

• 12p
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 23

Wygląda jak HDR.

Komentarz

• analogforever
              Uzależniony
              • 2008
              • 675

a z czym masz problem że pytasz jak zrobić takie zdjęcie ? tu raczej nie ma nic skomplikowanego aby wykonac taką fotke
              T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• Morfii
                Uzależniony
                • 2010
                • 529

Zamieszczone przez koziar1
                też mam takie wrażenie
                było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• dr Dundersztyc
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 109

Zamieszczone przez koziar1
                  dla mnie też :-?

machinery polecam :wink:

Komentarz

• m2k
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 75

Zamieszczone przez ksx
                    Musisz dobrać ogniskową i odległość roboczą, musisz dobrać kolorystykę sceny, musisz dobrać jej elementy, aby wszystko zagrało. Każdy element na tym zdjęciu ma swoje uzasadnienie, jest na miejscu. Każdy gra kolorem. Ułożenie elementów też gra. Nic nie zostało zostawione przypadkowi. To wszystko tworzy klimat zdjęcia. Nie wystarczy hdr...
                    Myślę, że fanCanona pytał o to, w jaki sposób uzyskać takie kolory i cienie oraz jaki post zastosować, żeby wyszło takie zdjęcie. IMHO, Nastrój, elementy na zdjęciu - jakkolwiek są ważne - nie stanowią przedmiotu pytania

Odpowiem, jak poprzednicy, że efekt psudo-HDR, jak Machinery, czy SNS-HDR zbliżają do uzyskania takiego zdjęcia
                    moje foty | flickr

Komentarz

• ksx
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 290

Zamieszczone przez m2k
                      Myślę, że fanCanona pytał o to, w jaki sposób uzyskać takie kolory i cienie oraz jaki post zastosować, żeby wyszło takie zdjęcie. IMHO, Nastrój, elementy na zdjęciu - jakkolwiek są ważne - nie stanowią przedmiotu pytania

Odpowiem, jak poprzednicy, że efekt psudo-HDR, jak Machinery, czy SNS-HDR zbliżają do uzyskania takiego zdjęcia
                      fanCanona pytał jak zrobić takie zdjęcie. Nie wiem skąd wnioskujesz, co stanowi przedmiot pytania, a co go nie stanowi.
                      Rzecz w tym, że choćbyś uzyskał takie kolory poszczególnych elementów zdjęcia, zagrają tylko zestawione razem. Jak uzyskać nasycony żółty, wie każdy. Ale wstaw ów żółty na tło niebieskie, a wstaw na czerwone czy pomarańczowe...

Komentarz

Pracuję...