X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loop89
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 38

Zamieszczone przez Mad_Mac
    Zaopatrzylem sie w topaza adjust. Walka rozpoczeta :-D
    Wiele bym dal zeby zobaczyc jego fotke przed obrobka.
    też bym chętnie zobaczył jedno czego można się spodziewać to fotki są dość ładnie doświetlone http://vimeo.com/5082148 coś tam widać od 3:00
    Podziel się efektami jak Ci się uda uzyskać coś podobnego.

Komentarz

• foto-oko
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 30

Jedno ale

zdjecia super hiper, ale za 10-20 lat beda smieszne z ta swoja malarskoscia hiperrealistyczna, bardzo obecnie modna. Horowitz nigdy sie nie zestarzeje.
      Zobaczcie na zdjecia z lat 80. Teraz mozna powiedziec: to zdjecia robione 30 lat temu, taka blyszczaca estetyka.

Komentarz

• djtermoz
        Uzależniony
        • 2004
        • 988

To nie jest juz fotografia ale fotografika i chyba tylko w tych kategoriach to mozna rozpatrywac.
        Jesli ktos by chcial to oceniac jako fotografie to musialbym napisac, ze te "zdjecia" sa tak sztuczne, ze az tandetne.
        djtermoz@pbase

Komentarz

• Maćko_Pń
          Bywalec
          • 2006
          • 110

ludzie tam aparat to był może użyty w 5% danej "fotki" reszta to praca na kompie. Efekt bardzo fajny ale ten koleś to dla mnie rysownik, a nie fotograf.
          5 D + 350 D + 17-40 f4 + 70-200 f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Komentarz

• saer
            Coś już napisał
            • 2010
            • 54

kluczem w takiej fotografii to po pierwsze mocne światło i dużo tego światła, a co za tym idzie umiejętne modyfikowanie go i panowanie nad nim dopiero potem photoshop. zresztą jak ktoś lubi plenery i zabawę światłem rzędu 1000 WS, przesłon od f/11, polarów na szkle, to wie o co chodzi i że takie obrazki są już w surówce zbliżone powiedzmy do efektów końcowych i ma się dobry materiał do takiej fotoszopowej zabawy
            www.dawidpietraszewski.com

Komentarz

• loop89
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 38

Zamieszczone przez saer
              kluczem w takiej fotografii to po pierwsze mocne światło i dużo tego światła, a co za tym idzie umiejętne modyfikowanie go i panowanie nad nim dopiero potem photoshop. zresztą jak ktoś lubi plenery i zabawę światłem rzędu 1000 WS, przesłon od f/11, polarów na szkle, to wie o co chodzi i że takie obrazki są już w surówce zbliżone powiedzmy do efektów końcowych i ma się dobry materiał do takiej fotoszopowej zabawy
              Amen! krótko i na temat, czekamy zatem na efekty podobne do fotografiki Hilla, Twoje MROZU-VABANK jest deko w tym stylu imo, czy możesz podzielić się deko techniką jak to robiłeś i jak doświetlałeś. Czy Ty nadal siedzisz w Nikonie czy może Canon?

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                PREMIUM member
                • 2006
                • 4250

To ja wam zdradzę ten sekret

Wszystko sprowadza się do prostej obserwacji: Jeśli zdjęcie ma wyglądać jak obrazek z gry komputerowej to należy każdy z elementów sceny oświetlić / obrobić w taki sposób aby uzyskać duże ale równocześnie płynie zmieniające się kontrasty.

1. Dużo źródeł światła, którymi można sobie dokładnie oświetlić każdy z elementów.
                Efekt uzyskany duża ilością świateł jest najlepszy ale nie każdy ma do dyspozycji dużą ilość lamp i czasu żeby to wszystko ustawiać. Światło jest zawsze najważniejsze, nie da się z byle jak oświetlonego zdjęcia zrobić efektu a`la DaveHill

2. Obróbka wyciągająca lokalnie kontrasty.
                Jeśli scena jest oświetlona miękkim światłem to łatwo można lokalnie podbić kontrast i jest do tego sporo narzędzi np. mój program Machinery, który stworzyłem właśnie do tego celu.
                Jeśli efekt ma być dobry to najważniejsze jest żeby zająć się każdym obiektem sceny oddzielnie i dlatego jest to takie czasochłonne. Jeśli ktoś myśli że jakimś jednym magicznym filtrem przejedzie po zdjęciu i już mu wyjdzie super efekt to się szybko rozczaruje. Uzyskanie najlepszych efektów to efekt pracy na kilkudziesięciu warstwach i maskach dla każdego elementu osobno bo żaden program nie rozpozna jakie obiekty znajdują się na zdjęciu a jedynie będzie działał na jakiś obszarach pikseli.

Efekt a`la DaveHill jaki uzyskałem po obróbce w Machinery i minimalnych poprawkach w PS.
                Digart

Komentarz

• jakbau
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 21

swiatla moze nie az tak duzo. wiecej tutaj photoshop'a ciekawie to wyglada, ale...
                  moim zdaniem fajne do reklamy itd. ale na scianie chyba bym tego nie powiesil.
                  C A1 + C 40d +...

Komentarz

• Mad_Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1458

To efekt 10 minut zabawy topazem.
                    Zdjecie ma 1.5 roku, nie bylo tu zadnych lamp itp. Tylko swiatlo dzienne.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                    Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Mad_Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1458

Dodaje efekt z machinery.
                      Generalnie topaz ma swoje zalety. Znacznie bardziej podoba mi sie jego dzialanie na skore. Jednak znacznie prosciej uzyskac efekciarski efekt w machinery. Jedyne co trzeba potem zrobic to PS i pobawic sie w usuwanie cieni itp na twarzy bo wszystko wychodzi na maxa.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zapomnialem dodac ze w ostatniej fotce po machinery pobawilem sie jeszcze troche kolorem zoltym i pomaranczowym w PSie.
                      Ostatnio edytowany przez Mad_Mac; 23262. Powód: Automerged Doublepost

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• saer
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 54

Zamieszczone przez loop89
                        Amen! krótko i na temat, czekamy zatem na efekty podobne do fotografiki Hilla, Twoje MROZU-VABANK jest deko w tym stylu imo, czy możesz podzielić się deko techniką jak to robiłeś i jak doświetlałeś. Czy Ty nadal siedzisz w Nikonie czy może Canon?
                        generalnie koncept był przy tej sesji taki aby cały pokój był "przydymiony" w jednej kolorystyce a on sam się lekko wyróżniał i był kolorowy. co do samego świecenia to robiłem to punktowo z góry pod kątem każdy mebel softem osobno, a Mrozu zaświecony dużym beauty-dishem z plastrem miodu. a co do systemu to ja od jakiegoś pół roku siedzę już na Canonie
                        www.dawidpietraszewski.com

Komentarz

• loop89
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 38

Zamieszczone przez saer
                          generalnie koncept był przy tej sesji taki aby cały pokój był "przydymiony" w jednej kolorystyce a on sam się lekko wyróżniał i był kolorowy. co do samego świecenia to robiłem to punktowo z góry pod kątem każdy mebel softem osobno, a Mrozu zaświecony dużym beauty-dishem z plastrem miodu. a co do systemu to ja od jakiegoś pół roku siedzę już na Canonie
                          Dzięki za info, miło jak ktoś lubi się dzielić wiedzą. Wesołych...

Komentarz

Pracuję...