X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Artus
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 22

Jak zrobisz zdjęcie skadrowane zgodnie ze wszystkimi zasadami opisanymi w książkach, to zrobisz najwyżej dobre zdjęcie. Jeśli chcesz zdjęcia niepowtarzalnego, musisz szukać rozwiązań nawet tam, gdzie migawka w teorii nie powinna zostać nigdy naciśnięta...

To taka moja złota myśl, dzięki której zamieściłem 30 post i mogę napisać ogłoszenie w dziale Sprzedam.

Pozdrawiam
    Canon EOS 7D, Canon EF-S 18-135 3.5-5.6 IS, Canon EF 50 1.8, Sigma 70-300 APO DG, Speedlite 430EX

Komentarz

• mkev
      Coś już napisał
      • 2010
      • 57

jak ktoś kiedyś powiedział, najpierw trzeba się nauczyć pewnych zasad, żeby później móc je swobodnie i z zamysłem łamać
      przechodzę na ciemną stronę mocy. I Can.

Komentarz

• FOTONINJA
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 19

Mam wszystkie zasady, książki, czasopisma zakorzenione już od dawna tak jak już napisałem wyżej nie fotografuję tydzień chodziło mi jednak o to żeby wyłudzić od was te słowa że jednak większość z nas odbiega od standardów.... a fotografia zrobiona zgodnie ze wszystkimi regułami jest jedynie dobrą fotografią, ale tez nie zawsze..... trzeba jednak eksperymentować szukać ciekawych ujęć i czasami (dobrze powiedziane) "szukać rozwiązań nawet tam, gdzie migawka w teorii nie powinna zostać nigdy naciśnięta." Chodzi mi ogólnie o to że kadrując nieco obiegając od reguł wielu z nas jest w stanie nie tylko zrobić zdjęcie ciekawe ale też tym samym wypracować swój własny styl....
        jak i też zgadzam się że odbieganie od reguł na ślepaka bez jakiegokolwiek pojęcia o tym co się robi i jak się robi nie przyniesie mega efektów....
        Myśle że wątek wyczerpaliśmy dzięki wielkie za dużo ciekawych wypowiedzi i pozdrawiam.....

Komentarz

• daviddark
          Bywalec
          • 2009
          • 180

Zamieszczone przez FOTONINJA
          jak i też zgadzam się że odbieganie od reguł na ślepaka bez jakiegokolwiek pojęcia o tym co się robi i jak się robi nie przyniesie mega efektów....
          święta prawda..
          Ja już dawno olałem większość sztywnych zasad i reguł i uważam, że są one dla ludzi bez wyobraźni, którzy za ich pomocą rekompensują sobie brak pomysłu na własny styl.

czyli.. Nie masz stajla ? przynajmniej bądź poprawny "technicznie"

Pozdrawiam Przemek
          5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
          (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
          Blog
          portfolio

Komentarz

• fotopawkas
            Bywalec
            • 2010
            • 203

no tak, ale nie oszukujmy się - mocne punkty nie dlatego się nazywają mocne, bo powalają Pudziana, ale dlatego, że są najmocniej odbierane przez umysł, a dokładniej to co jest w nich umieszczone. To czy utniesz komuś pół głowy, czy pół nogi, to pikuś jeśli całość ma sens i moc... zrobisz to w pięknym stylu będzie git, zrobisz bezmyślnie będzie gniot...
            .
            50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
            suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
            wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

sigpic

Komentarz

Pracuję...