X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • storm
    Bywalec
    • 2004
    • 183

전국 인기 오피사이트 순위와 추천 정보를 매일 실시간으로 제공합니다. 지역별 업체 소식, 쉽고 빠른 예약 가이드를 오피박사에서 확인하세요.

Jest sekcja Black and White Conversion, darmowe actiony do konwersji, bardzo przyjemne i dajace efekty naprawde zblizone do klasycznego filmu b/w.

aha ja uzywam z dostepnych tam akcji tej:
    전국 인기 오피사이트 순위와 추천 정보를 매일 실시간으로 제공합니다. 지역별 업체 소식, 쉽고 빠른 예약 가이드를 오피박사에서 확인하세요.
    Ostatnio edytowany przez storm; 932.

Komentarz

• kami74
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1492

Ładnie wychodza po zmianie trybu na LAB wyizolowanie kanału jasność zmiana na skale szarości potem duplikujesz warstwe i "mnożysz" warstwy z kryciem ok 60%. prosta metoda a efekty znośne.
      Pytanie z innej beczki. Prosze o potwierdzenie lub zaprzeczenie. Czy zdjęcia b&w wymagają szególnej staranności Labu przy robieniu odbitek ? Bo wydaje mi sie że tak. Czy ktos znajakiś Lab netowy który ładnie robi odbitki B&W ?
      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• dfilip
        Coś już napisał
        • 2005
        • 61

Ja uzywam do tego celu porad Kelbyego lub filtrow Nik Color Efex Pro (chyba tak to sie pisze). Jesli chodzi o filtry to wiadomo ze zajmuje to gora 3 klikniecia myszka. Jesli kogo interesuja efekty to zapraszam do obejrzenia ostatnich 3 zdjec zrobionych za pomoca tych filtrow i 300 D + kit.

Opinie bardzo mile beda przezemnie widziane :-D
        Ostatnio edytowany przez dfilip; 1917.

Komentarz

• Qbexus
          Uzależniony
          • 2005
          • 562

Jest taki darmowy plugin virtualphotographer mozna calkiem niezle pomieszac w b&w no i szybko.

Komentarz

• Smaczny
            Bywalec
            • 2005
            • 149

Zamieszczone przez dfilip
            Opinie bardzo mile bede przezemnie widziane :-D
            Mi się bardzo podoba, i to zarówno wynik konwersji do B&W (świetny kontrast) jak i to co przedstawiają. Brawo!

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

Ja uzywam do tego celu porad Kelbyego lub filtrow Nik Color Efex Pro (chyba tak to sie pisze). Jesli chodzi o filtry to wiadomo ze zajmuje to gora 3 klikniecia myszka. Jesli kogo interesuja efekty to zapraszam do obejrzenia ostatnich 3 zdjec zrobionych za pomoca tych filtrow i 300 D + kit.
              Chyba trochę za mało tych kliknięć.
              Pierwsze i trzecie - sam kontrast i nic więcej, brak przejść tonalnych (nawet przy dużym kontraście powinny być!), na pierwszym okropne plamy przepaleń na twarzy. Zauważ, że na zdjęciach Rodrigo (tych z pbase, India) są wszystkie tony, natomiast maksymalnie białego (czyli komputerowo - monitorowo: #ffffff) i czarnego (#000000) jest bardzo mało, mimo wyraźnego, dużego kontrastu.

Drugie - jakaś mizerna próba podrobienia wysłaniania na modelce z pierwszego planu. Do tego bardzo sztuczne ziarno - jak by szum z lichego skanera. I jeszcze światło na twarzy liche, ale to już na zdjęciu w oryginale pewnie było.

Komentarz

• dfilip
                Coś już napisał
                • 2005
                • 61

Zamieszczone przez minek
                Drugie - jakaś mizerna próba podrobienia wysłaniania na modelce z pierwszego planu.

czytam juz 3 raz i nie wiem o co chodzi

Sztuczne ziarno - jak zrobic zeby bylo nie sztuczne 300 D ?

A moze wlasnie tu o taki efekt chodzilo a nie inny...
                Ostatnio edytowany przez dfilip; 1917.

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

czytam juz 3 raz i nie wiem o co chodzi
                  To przyjrzyj się uważnie - najwyraźniej widać to na brzegu ramienia z lewej strony zdjęcia i na paskach i dekolcie sukienki.
                  Sztuczne ziarno - jak zrobic zeby bylo nie sztuczne 300 D ?
                  Nie robić.
                  Ziarna nie widać na takich miniaturkach. Ziarno można oglądać na zdjęciach co najmniej 30x20 (jeśli film był naświetlany na więcej niż ISO800). W komputerze takie zdjęcie będzie miało około 3500x2300, a nie 800x533. Na takiej miniaturce ziarna po prostu nie widać.
                  A moze wlasnie tu o taki efekt chodzilo a nie inny...
                  Może i chodziło, ale efekt mi się nie podoba. Takie jest moje zdanie, próbuję je po prostu uzasadnić.

Komentarz

• Trzaska
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 86

W ostatnim CHIP FotoVideo poswiecili temu dluzszy artykul - mnie zachecilo w kazdym razie do eksperymentow, wiec polecam.

Komentarz

• minek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1386

A według mnie możliwości zmiany z koloru na BW jest tak wiele, że dla mnie za wiele. Jak już zrobię kolorowe, to trudno. Staram się tylko przy skanowaniu kolory w miarę naturalnie odtworzyć.
                      Żeby zdjęcie było czarnobiałe, najlepiej je zrobić czarnobiałe (-:

Komentarz

• karczmarz
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 76

Zamieszczone przez minek
                        Żeby zdjęcie było czarnobiałe, najlepiej je zrobić czarnobiałe (-:
                        trudno się z tym nie zgodzić. mnie ten pogląd leży najbardziej.

j.
                        www.karczmarzyk.com
                        www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• 12@

W jaki sposob wiec sa robione te czarno biale zdjecia: http://www.stefan-rohner.net ???
                          Bardzo mi sie podobaja, i ta W&B tez jest super, jak taka uzyskac? Czy wogole sie da taka uzysac z cyfry? bo W&B wybrane jako opcja w 350 nie daje takiego efektu...

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

na temat BW jest sporo na outbackphoto: http://www.outbackphoto.com/artof_b_w/index.html

warto poczytac.

MSZ, wlasciwego operowania warstwami dopasowania zastapic sie nie da. lepiej to zrobic "na wlasne oko" niz z automatu

12@ - wiem jak uzyskac takie BW jak robi Stefan Rohner. zalozyc do analogowej puszki TriX-a w cyfrze mozna powalczyc z ConvertToBW, ale czy to bedzie to samo... nie wiem. mozna tez poprobowac warstwami dopasowania - powinno sie dac uzyskac dostatecznie zblizony efekt na ekranie
                            www albo tez flickr

Komentarz

• bebop
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 755

żaden presecik nie ma prawa dać efektu czarnobiałego negatywu z jego kontrastem i tonalnością. tak jak napisał akustyk, parę warstw i indywidualne traktowanie każdego zdjęcia. nawet C1 z presetami starych filmów nie łapie się w "automat". czy to też nie jest wbrew logice - czarnobiałą odbitkę jak robisz sam, to ją dopieszczasz indywidualnie. nawet jak skanuję dla siebie to nie robię auto. zawsze kilka prewek i ustawień i wybór najlepszej wersji - dopiero skan hires.
                              gra i buczy bebop

Komentarz

• bebop
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 755

dla fanów presetów i pluginów polecam http://www.fredmiranda.com/DBWpro/

efekty niezłe.
                                gra i buczy bebop

Komentarz

Pracuję...