X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qllio
    • 2010
    • 5

jak zrobic zdjecie butelki

Witam serdecznie,
    Jestem posiadaczka canona 550d do tego mam macro 100m 2,8L czego uzylam do zrobienia zdjecia butelek, butelka jest szroniona tzn matowa jak belvedere z bialym logo na przodzie, jedynie jak potrafie to oswietlic zeby wyeksponowac biel to ustawienie swiatel z przodu-boku i 2 od tylu , ciagle nie moge uzyskac wystarczajaco dobrego zdjecia(ostrego- napisy sa czarne), prosze o pomoc moze inny obiektyw , pojecia nie mam fotograf amator ze mnie wiec prosze o rade
    z gory dzieki za wyrozumialosc
  • Szczur88
    Początki nałogu
    • 2008
    • 384

Jedno światło powinno wystarczyć - oświetlające mocno tło
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• qllio
      • 2010
      • 5

jak daje jedno swiatlo to logo bialusie na butelce wychodzi szare

Komentarz

• Grucha23
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 37

Nieważne ile światła ważne by było dużeee Najwiekszy softbox jaki się uda tobie zdobyć, polecam na 100%
        40D+1000D+T17-50+S10-20+C50_1.8+430EXII
        A tu moje kilka fotek http://www.studiomigawka.pl/

Komentarz

• miszaqq
          Uzależniony
          • 2006
          • 678

jednym z patentow jest takze postawienie butelki na przezroczystej plexi zamontowanej na jakims szkielecie i blyskanie rowniez od dolu, wowczas mozna wlasnie jedno swiatlo na tlo a drugim od spodu, ewentualnie jak chcemy jakies odbicie to cos 45st z ktorejs strony od przodu, do tego plexi powinna ci dac ladny lustrzany efekt, wszystko oczywiscie zalezy od katow
          EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• macieksob
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 45

ostatnio robiłem zdjęcia wódki i oto moje rozwiązanie:
            butelka umieszczona na białej plexi, tło białe, na tło 2 lampy ustawione trochę na przepał ,
            z przodu po prawej około 45 stopni okta 180 a po lewej parasolka tez pod kątem 45

Komentarz

• krystian123
              Bywalec
              • 2008
              • 164

strasznie kombinujecie, jedna lampa z góry na tło, druga z softem na butelkę z nad aparatu i powinno grać. parasolki do szkła nie polecam, o ile może się sprawdzić przy matowym, to przy zwykłym już mogą pojawić się nieciekawe odbicia.

Komentarz

• y3k
                Bywalec
                • 2010
                • 114

Zamieszczone przez qllio
                Witam serdecznie,
                Jestem posiadaczka canona 550d do tego mam macro 100m 2,8L czego uzylam do zrobienia zdjecia butelek, butelka jest szroniona tzn matowa jak belvedere z bialym logo na przodzie, jedynie jak potrafie to oswietlic zeby wyeksponowac biel to ustawienie swiatel z przodu-boku i 2 od tylu , ciagle nie moge uzyskac wystarczajaco dobrego zdjecia(ostrego- napisy sa czarne), prosze o pomoc moze inny obiektyw , pojecia nie mam fotograf amator ze mnie wiec prosze o rade
                z gory dzieki za wyrozumialosc
                Tylko ja nie rozumiem z czym masz problem, z oświetleniem czy głębią ostrości na zdjęciu? Najlepiej jak pokażesz co już zrobiłaś i powiesz czego według Ciebie temu zdjęciu brakuje, to może ktoś naprowadzi na rozwiązanie.
                Jeśli chodzi o oświetlenie to może te schematy pomogą:
                Podstawy fotografii reklamowej. Kompozycja, kształt i przezroczystości w niskim kluczu. Wejdź na Szeroki Kadr, zobacz dlaczego tu tak ciemno?

http://strobox.com/object
                /4199

In the Fall of 2009 the concept of Strobox was brought to life through an iPhone app. In 2010, we created a community site to share the diagrams generated by that app. And in 2011, we published our first book. A few years later, you are holding in your hands the result of what has become our annual tradition. It contains a selection of fifty of the most amazing and popular photos shot by just as many talented community members from every category you can imagine.⁣ ⁣ Similar to previous volumes, we asked photographers to provide more detailed background and technical stories than are available on our website. A selection of photos were chosen from those submitted to the website during the previous year and an external expert helped to curate and select those that would make it into this book.

Komentarz

• photographus
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 434

Zamieszczone przez y3k
                  Najlepiej jak pokażesz co już zrobiłaś i powiesz czego według Ciebie temu zdjęciu brakuje, to może ktoś naprowadzi na rozwiązanie.
                  I to się nazywa odpowiedź. Brawo y3k
                  pozd®ówka
                  regulamin pkt 8

Komentarz

• qllio
                    • 2010
                    • 5

dzieki za odpowiedzi jesli chodzi o ustawienia to te ktore wymyslilam, wyniknely przez dluga kombinacje z ustawieniem lamp, nie probowalam naswietlac od dolu nigdy, dodatkowo dolancza mi sie problem z niezadowalajaca ostroscia zdjecia w dolnej czesci butelki, czyli od polowy w dol ostrosc nieco mi zjezdza, przy pomniejszaniu tego zdjecia na strone napisy dole staja sie zamazane i nie wiem o co chodzi czy powinien byc lepszy aparat czy inne szklo, inne lampy czy inny fotograf?dwie przednie mniejsze mam ustawiione pod katem 45, nie wspomne juz o tym ze biel tez jakos moglaby byc lepsza;/

Komentarz

• krystian123
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 164

jak za mała głębia to zwiększ wartość przysłony, jeśli się już nie da, bo jest max, tzn. ze trzeba zmienić kąt fotografowania.

Komentarz

• macieksob
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 45

może to ci coś pomoże http://spyritu.files.wordpress.com/2...dka_family.jpg

Komentarz

• qllio
                          • 2010
                          • 5

kombinuje dalej , patrzac na absoluta , stwierdzam, ze z moimi zdj absolutnie nie jest tak zle

Komentarz

• macieksob
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 45

zdjęcia absoluta są łatwe do wykonania ponieważ butelki są matowe ja z moją męczłem się bardzo...

Komentarz

• Sergiusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2708

Zamieszczone przez macieksob
                              zdjęcia absoluta są łatwe do wykonania ponieważ butelki są matowe ja z moją męczłem się bardzo...
                              Ja też jestem za tym aby fotografować pustą...
                              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

Pracuję...