X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • YouCan92
    Coś już napisał
    • 2011
    • 67

Lampa błyskowa a sport

Witam serdecznie. Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie jak doświetlić obiekt tak jak np u p Łukasza Nazdraczewa ], ? Wiadomo żeby uzyskać zdjęcie ostre, zamrożone w ruchu trzeba użyć odpowiednio krótkiego czasu naświetlania, no własnie ale jak np czas 1/500 pogodzić z błyskiem lampy której światło rejestruje się max przy 1/250?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zdjęcia (nie wiem dlaczego ale sie nie wczytały) http://www.fotoart.pl/filez/1252833376.jpg
    Ostatnio edytowany przez YouCan92; 38310. Powód: Automerged Doublepost
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty
  • California Dreamer

Żeby zrobić takie zdjęcie wystarczy ci 1/200 i nie będzie ruszone.
    Nie wiem czy pomoge ale np to zdjęcie:

robione po zmroku przy 1/180 i f4.5
    Nie jest idealne, ale nie jest też rozmazane

Komentarz

• merger
      Uzależniony
      • 2006
      • 619

jesli blyskasz, to czas otwarcia migawki ma tylko i wylacznie wplyw na tlo. nie ma wplywu na obiekt na pierwszym planie, ktory zmrozi sie tak czy siak dzieki blyskom lamp.
      5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
      430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• YouCan92
        Coś już napisał
        • 2011
        • 67

merger to możesz mi zdradzić na jakim czasie naświetlania zrobiłeś np te zdjęcie? Mam rozumiec ze np gdy motocykl wyskakuje z hopy i mam go na kadrze to starczy np 1/250 sek żeby obraz był ostry?

Blog osobisty

Komentarz

• jkl8
          Początki nałogu
          • 2008
          • 274

Wystarczy błysk flesza, który zamrozi ruch. Możesz też eksperymentować z dłuższymi czasami naświetlania i błyskiem oraz synchronizacją błysku na 1 i 2 lamelkę

Komentarz

• Dzygit-Dublin
            Uzależniony
            • 2005
            • 754

Witam
            1/250 moze byc ok lub za malo zalezy jak szybko obiekt sie porusza

Darek
            pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• YouCan92
              Coś już napisał
              • 2011
              • 67

Dzięki bardzo jkl8, merger i California Dreamer, za,, rozświetlenie " mi tematu , od razu zabrałem się to testów i już wiem wszystko to co chce wiedzieć. Czyli aby zrobić ostre zdjęcie obiektu przy niedostatecznym oświetleniu, oświetlając lampą błyskową, nie ma znaczenia czy użyje 1/250 czy 1s . Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam ;]

Blog osobisty

Komentarz

• merger
                Uzależniony
                • 2006
                • 619

to zdjecie, o ktorym pisales jest zrobione przy 1/100 f3.5 na tokinie 10-17.
                tutaj masz pelny opis sytuacji (niestety po angielsku).
                generalnie to, tak jak pisalem, czas otwarcia migawki nei jest wazny. ale istotne jest ustawienie lamp. chodzi o to, zeby kontury byly ostre, ale zeby front postaci nie byl oswietlany bezposrednio, bo to wyglada po prostu zle
                5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

Komentarz

• jkl8
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 274

Zamieszczone przez YouCan92
                  oświetlając lampą błyskową, nie ma znaczenia czy użyje 1/250 czy 1s .
                  No aż tak dobrze nie jest szczególnie przy dłuższych czasach, ale jednocześnie z połączenia długich czasów i błyskania mogą powstać ciekawe efekty. Próbuj.

Komentarz

• YouCan92
                    Coś już napisał
                    • 2011
                    • 67

dzięki za odpowiedzi :] teraz tylko szukam jakiejś ciekawej imprezy sportowej w okolicach Poznania

Blog osobisty

Komentarz

• merger
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 619

na imprezie ciezko o fajne zdjecia da sie, ale ilosc roznych rzeczy w kadrze jest zawsze zatrwazajaco duza

Komentarz

• YouCan92
                        Coś już napisał
                        • 2011
                        • 67

na szczęście jako maniak motocyklowy mam wielu znajomków co bawią się w Stunt więc o ciekawe efekty nie będzie tak trudno ale na to trzeba czekać aż się sezon zacznie ;]

Blog osobisty

Komentarz

• Usjwo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1055

Nie widze zdjecia o ktore pyta autor watku, wiec nie wiem na ile to co napisze moze sie do tego odniesc. Trzeba pamietac ze z lampa liczy sie czas blysku jako czas naswietlania, wtedy gdy zastanego jest bardzo malo i praktycznie nie bierze udzialu w naswietlaniu. w innym przypadku dlugie czasy moga byc widoczne na zdjeciu

Komentarz

• pchudzik
                            Zablokowany
                            • 2011
                            • 5

Mnie kiedy ktos wytlumaczyl dzialanie lampy w nastepujacy sposob
                            "W ciemnym pomieszczeniu czas naswietlenia zostal ustawiony na 2 sek i uzyta zostala lampa. po blysku uzytkownik kilka razy poruszal aparate na wszystkie strony jednak na wyolanym zdjeciu widac bylo jedynie przedmot ktory "zamrozila" lampa. tlo pozostalo nieporuszone"

Komentarz

Pracuję...