Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackninja
    Początki nałogu
    • 2007
    • 378

Najlepszy statyw do blendy jest dwunożny (homo sapiens). Wiatr go tak szybko nie zwieje, wykonuje polecenia głosowe a modele bardziej inteligentne od nowszych lodówek posiadają dość własnej inteligencji, aby mądrze w odpowiednim kierunku puszczać zajączki Polecam, może kogoś chętnego znajdziesz.
    Marki trzy.

Komentarz

• chuba
      Bywalec
      • 2009
      • 173

Zamieszczone przez blackninja
      Najlepszy statyw do blendy jest dwunożny (homo sapiens). Wiatr go tak szybko nie zwieje, wykonuje polecenia głosowe a modele bardziej inteligentne od nowszych lodówek posiadają dość własnej inteligencji, aby mądrze w odpowiednim kierunku puszczać zajączki Polecam, może kogoś chętnego znajdziesz.
      Właśnie chciałem to napisać. Praca ze stojaczkami a praca z pomocnikiem to zupełnie inna bajka. Szczególnie jak chcesz wykorzystać poranne światło, to szkoda czasu na bujanie się ze stojaczkami.

A co do samej blendy, pisałeś że zrobiłeś sobie z koca termicznego - szkoda kasy i czasu. Lepiej zamówić sobie z allegro elegancką składaną blendę za kilkadziesiąt zł. Wiem, bo kiedyś już to przerabiałem :-D
      Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• manfred1
        Uzależniony
        • 2007
        • 842

Optymalnym wyjściem było by zamieścić raw z prośbą do osób o udostępnienie lub podzielenie się informacjami na temat obróbki jeśli zechcą to zrobić. Oczywiście zacznie się próbowanie na różne sposoby. Ale jeśli ktoś umieści zdjęcie z krótkim opisem "jak ja to poczyniłem" korzyść będzie dla wszystkich.
        Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• ksx
          Początki nałogu
          • 2008
          • 290

Zamieszczone przez K_S
          dzieki bardzo ksx za pomoc, zbieram wszystkie informacje razem i w sobote ruszam z rana w teren, moze już bede mial stojak do blendy oczywiscie z kibel-rurek Jak sie sprawdzi to zaopatrze sie w taki z prawdziwego zdarzenia ;-)
          Zaopatrz się też w "z pamiętnika lampy błyskowej" McNallego. Bardzo fajnie obrazuje jak to jest z mieszaniem światła.

Komentarz

• iso
            Uzależniony
            • 2009
            • 547

i nie bój się przepalać pod słońce, balans bieli na coś cieplejszego, ładny bokeh i już masz przyjemne zdjęcie.

Komentarz

• K_S
              • 2011
              • 11

Tak więc ruszyłem dalej w teren na próby.. Ustawiłem dziewczynę już nie pod słońce i wyszło coś jak w linku.. co myślicie? jest lepiej niż ostatnio? zaczałem robić w trybie AV i musze przyznać że jest bardzo fajnie, można się dużo nauczyć.. http://i51.tinypic.com/20sup06.jpg

Komentarz

• ArekLodzPl
                Początki nałogu
                • 2008
                • 346

wyszło paskudnie

Komentarz

• wraz
                  • 2009
                  • 12

ok, a wiec pierwszą rzeczą, którą zobaczyłem są straszne wory pod oczami (podejrzewam, że spowodował to cień). polecam również zwrócić uwagę na pozę modelki, miejsce i kadr, przez który trochę głupieję (co jest ważne ona, drzewo, jakaś historia...?!).

Komentarz

• soltysh
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 135

Pozwolę sobie na mały komentarz co do pozy, pierwsze o czym pomyślałem patrząc na to zdjęcie to pewna, wstydliwa, czynność fizjologiczna, tym bardziej, że całość drzewko, na uboczu jak najbardziej potwierdza moje pierwotne spostrzeżenia. No a poza tym to tak jak wspomnieli koledzy - wory pod oczami i mimo wszystko głębokie cienie, używałeś blendy?
                    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Dalszą dyskusę na temat technik fotografowania pod słońce proszę prowadzić w wątku:

Pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...