Najlepszy statyw do blendy jest dwunożny (homo sapiens). Wiatr go tak szybko nie zwieje, wykonuje polecenia głosowe a modele bardziej inteligentne od nowszych lodówek posiadają dość własnej inteligencji, aby mądrze w odpowiednim kierunku puszczać zajączki
Polecam, może kogoś chętnego znajdziesz.
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Właśnie chciałem to napisać. Praca ze stojaczkami a praca z pomocnikiem to zupełnie inna bajka. Szczególnie jak chcesz wykorzystać poranne światło, to szkoda czasu na bujanie się ze stojaczkami.Najlepszy statyw do blendy jest dwunożny (homo sapiens). Wiatr go tak szybko nie zwieje, wykonuje polecenia głosowe a modele bardziej inteligentne od nowszych lodówek posiadają dość własnej inteligencji, aby mądrze w odpowiednim kierunku puszczać zajączki
Polecam, może kogoś chętnego znajdziesz.
A co do samej blendy, pisałeś że zrobiłeś sobie z koca termicznego - szkoda kasy i czasu. Lepiej zamówić sobie z allegro elegancką składaną blendę za kilkadziesiąt zł. Wiem, bo kiedyś już to przerabiałem :-DMinolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra CanonKomentarz
-
Optymalnym wyjściem było by zamieścić raw z prośbą do osób o udostępnienie lub podzielenie się informacjami na temat obróbki jeśli zechcą to zrobić. Oczywiście zacznie się próbowanie na różne sposoby. Ale jeśli ktoś umieści zdjęcie z krótkim opisem "jak ja to poczyniłem" korzyść będzie dla wszystkich.Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
Zaopatrz się też w "z pamiętnika lampy błyskowej" McNallego. Bardzo fajnie obrazuje jak to jest z mieszaniem światła.Komentarz
-
i nie bój się przepalać pod słońce, balans bieli na coś cieplejszego, ładny bokeh i już masz przyjemne zdjęcie.Komentarz
-
Tak więc ruszyłem dalej w teren na próby.. Ustawiłem dziewczynę już nie pod słońce i wyszło coś jak w linku.. co myślicie? jest lepiej niż ostatnio? zaczałem robić w trybie AV i musze przyznać że jest bardzo fajnie, można się dużo nauczyć.. http://i51.tinypic.com/20sup06.jpgKomentarz
-
-
ok, a wiec pierwszą rzeczą, którą zobaczyłem są straszne wory pod oczami (podejrzewam, że spowodował to cień). polecam również zwrócić uwagę na pozę modelki, miejsce i kadr, przez który trochę głupieję (co jest ważne ona, drzewo, jakaś historia...?!).Komentarz
-
Pozwolę sobie na mały komentarz co do pozy, pierwsze o czym pomyślałem patrząc na to zdjęcie to pewna, wstydliwa, czynność fizjologiczna, tym bardziej, że całość drzewko, na uboczu jak najbardziej potwierdza moje pierwotne spostrzeżenia. No a poza tym to tak jak wspomnieli koledzy - wory pod oczami i mimo wszystko głębokie cienie, używałeś blendy?EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EXKomentarz
-
Dalszą dyskusę na temat technik fotografowania pod słońce proszę prowadzić w wątku:
Pozdrawiam!Komentarz
Komentarz