X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • meisadam
    • 2010
    • 13

jak robić zdjęcia na ciemnym przyjęciu

ostatnio miałem okazję porobić zdjęcia na sporym balu przebierańców, wziąłem aparat, kita, mam akurat pożyczoną 430 ex, więc myślałem, że wszystko ślicznie ogarnę..

robiłem zwykle w av, otwarty obiektyw, iso 1600/3200, lampa w ttlu, obie korekcje ekspozycji na zero.

nie wiem kiedy mnie zamgliło, w domu zobaczyłem że zdjęcia są na czasach od 1/30 do ...uwaga... 1/2 sekundy i tak jak na ekraniku 20d wszystko było miód malina, to w domu okazało się że zdjęć nieporuszonych (przez ludzi) jest mniej niż 10%... jedyne pokrzepienie, że pierwszy raz robiłem w takiej sytuacji zdjęcia i nikt na szczęście nie miał mi za to płacić, niemniej jest mi strasznie wstyd, bo szalałem jak orangutan z lampą, torbą, i odpalałem ludziom w oczy a teraz nie ma czego pokazać...

jak radzić sobie w takich sytuacjach?

wziąć tv, ustawić 1/60 albo 1/100 i kazać lampie błyskać naprawdę mocno?
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez meisadam
    ....
    robiłem zwykle w av, otwarty obiektyw, iso 1600/3200, lampa w ttlu, obie korekcje ekspozycji na zero......
    Z lampą w eTTL robi się w trybie M. W Av aparat dobiera czas do światła zastanego a lampa doświetla pierwszy plan.

Fenomenalny poradnik fotografowania z lampą błyskową. Napisany zrozumiałym językiem i zawierający mnóstwo przykładów.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• meisadam
      • 2010
      • 13

Januszu - dzięki..

Komentarz

• komarsnk
        Bywalec
        • 2009
        • 157

używając TV/AV zawsze jeszcze można zblokować czas migawki w opcjach C.Fn-03. Ustaw 1/250 na stałe i powinno być git, a jak będzie za ciemno na ludziach to podciągnij ekspozycję lampy, jak będzie za ciemno na tle to ciągnij ISO. No i obowiązkowo w miarę możliwości odbijaj światło błyskowe od sufitu (jak jest biały) bo błyskanie ludziom po oczach faktycznie jest jest sympatyczne
        pzdr

Komentarz

• magart
          Początki nałogu
          • 2008
          • 378

Zamieszczone przez Janusz Body
          Z lampą w eTTL robi się w trybie M.
          Nic dodać, nic ująć.
          Ustawiasz czas migawki. Wartość f to już czysta formalność, trzeba ustawić wedle możliwości obiektywu i własnych.
          EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
          www.magaczewski.blogspot.com
          www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5117

na ciemnym przyjęciu nie miałem jeszcze okazji robić zdjęć, ale często jak pstrykam w domu dzieciakowi, czy też rodzince to też zauważyłem, że tylko w M uzsykuję najlepsze efekty i mam najwięszką kontrolę nad wynikiem, najlepiej poćwiczyc sobie z róznymi ustawieniami lub poszukać porad w necie, zresztą Janusz wsakazał dobrą stronkę i wyprcujesz sobie warsztat
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net
            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2456

Zamieszczone przez komarsnk
              używając TV/AV zawsze jeszcze można zblokować czas migawki w opcjach C.Fn-03. Ustaw 1/250 na stałe i powinno być git
              Wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele. CFn nie blokuje czasu migawki tylko nie pozwala automatyce ustawić czasu KRÓTSZEGO niż 1/250 w trybie Av. Ma to znaczenie w przypadku dużej ilości światła np. doświetlanie w dzień. Ustawianie w ciemnym pomieszczeniu czasu 1/250 to zły pomysł bo w ten sposób odcinasz całe światło zastane.

Komentarz

• faulk
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 37

Można też robić w trybie AV z lampą w ettl. Wystarczy dość mocno podbić iso i mocno otworzyć szkło (f:1.4-2.0).
                5d...

Komentarz

• Shadow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1565

To tak przy okazji. Jak Waszym zdaniem ustawić poprawnie balans bieli przy zabawie na sali z masą kolorowych świateł, laserów i czego tam jeszcze.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Poprawnie to się nie da. :-) Najmniej kłopotów jest przy ustawieniu na temperaturę barwową lampy albo dzienne. W RAWach to i tak nie ma znaczenia. Mam na sztywno ustawioną temp. 5500K i tyle.

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Shadow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1565

Dzięki Janusz. To chyba dobre optimum. Kombinować pewnie nie ma co za dużo bo jakieś koszmarki zaczną wychodzić.

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Zamieszczone przez Shadow
                        To tak przy okazji. Jak Waszym zdaniem ustawić poprawnie balans bieli przy zabawie na sali z masą kolorowych świateł, laserów i czego tam jeszcze.
                        Jedyny sposób, to porozstawiać po całej sali lampy na radiówkach i tłuc błyskowym, pełna mocą Inaczej zawsze będzie problem z balansem.
                        To oczywiście równie skuteczna, co ekstremalna metoda.
                        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• dzidofon
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 280

Zamieszczone przez meisadam
                          ... w domu zobaczyłem że zdjęcia są na czasach od 1/30 do ...uwaga... 1/2 sekundy
                          Kurcze, nie słyszałeś po klapaniu migawki że czasy są długie? przy 1/2 czy nawet 1/15 s "na ucho" słychać że coś jest nie halo :-)
                          300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• kossa8
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 24

Powiem tak, rozstaianie lamp po całej sali jest spoko ale w tej technice jest jedna wada, często na zdjciach widać błysk z tych lamp i nie rzadko widać statyw, nic fajnego. Do każdej sali można znaleźć opcjonalne ustawienie. W ciemnych warunkach mimo wszystko ja nie korzystam z av/tv bol wole mieć większą kontrolę nad czasem i przysłoną. W 20D iso 1600??? no to troche pocisnąłeś, ja w 40D nie rozkręcałem bardziej jak 1000 iso.
                            canon 5dmkll l canon 40d l canon 350d l 24-105mmL 4f l 50mm 1,4f l tamron 17-50mm l 580exll

Komentarz

• flankerp
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 636

No ja miałem przyjemność (albo jej brak) robić fotki w bardzo ciemnej sali i wiekszość zdjęć opłakana. Szczególnie, ze kit przy zoomowaniu robi się ciemny. Nie skorygowałem na lampie i niestety dużo zdjęć wyszło nie tak jak chciałem (ciemna itd)
                              Ekranik w aparcie, niestety nie pokazuje całej prawdy. No ale na błędach człowiek się uczy.

Przeczytałem ostatnio artukuły Janusza na temat Histogramu i teraz już wiem, w któr stronę ćwiczyć hehehe
                              Swoja droga goraco polecam, bo sprawdza sie (robilem testy wg,. Januszowych wskazan w domu i jestem pod wrazeniem )
                              PS> Wielkie dzieki

Kombinowałem też z ustawieniem lampy na zewntrz i wyzwalaniem Fotocela albo radiowka, ale słuszna uwaga, czasem widać błysk lampy albo straszne cienie, jak się nie ustawi odpowiednio...

Cóż, długa droga jeszcze przede mna...

PS2: Ja iso starałem sie trzymać jak najmniejsze do MAX 800 bo to chyba rozsadna granica jak nie ma cisnienia. Lepiej skorygowac ustawienia Lampy recznie niz zaszumiac niepotrzebnie zdjecie...

PS3: wydaje mi sie, ze najlepsza opcja w takich sytuacjach sa jasne obiektywy ze stalym swiatlem. Zrobilem wtedy kilka zdjec moja stala 50-siatka i jest niebo a ziemia
                              Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

Pracuję...