Ano. Nawet można określić miejsce z dość dużym przybliżeniem :-) Naświetlanie trwało wg, baaaardzo pobieżnych rachunków (bardziej na oko i mierzone linijką po ekranie) 1h 06m :-) Takie długie czasy to zdecydowanie składanie kilku - kilkunastu klatek. W cyfrze naświetlanie powyżej 4-6 minut raczej nie jest sensowne choć są tacy co próbują. Na kliszy efekt Schwartzschielda występuje zwykle przy 1.5-2.0h naświetlania więc jest łatwiej. To to zdecydowanie sklejanka - sam autor o tym pisze. :-)
X
-
-
Tak, nawet jest dopisek 120x30sek. Czyli czas wyliczyłem dobrze. No może te 120 przerw to te dodatkowe 6min;-)
To przerywane światełko na niebie też w niektórych miejscach traci rytm.Komentarz
-
Super, dzięki za odpowiedzi. Powalczę trochę w tym temacie i zobaczę jakie będą efekty o ile gdzieś w Warszawie znajdę gwiazdy nocą
coś tam jest
Komentarz
-
A to akurat nietrudne. Nawet w dzień widać. http://www.planetarium.pl/index.php?id=114 :-)
A poważnie nawet w odległości 10 - 20 km od dużego miasta będziesz miał widoczną poświatę nad widnokręgiem.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Ale tak naprawdę, to nigdzie gwiazdy nie świecą tak wyraźnie jak na morzu. I to daleko od lądu. Ale takiego zdjęcia się nie da zrobić.Komentarz
-
Mongolia. 2500 m n.p.m. i zero osad ludzkich w promieniu 1000 km. Cudnie. :-) Na morzu jednak jest się tuż nad wodą i te dodatkowe 2500 m atmosfery trochę przeszkadza. :-)
Wylatuje do Cape Town w środę więc będę miał okazje zobaczyć południowe niebo z Krzyżem Południa na czele. :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
No to można z Góry stołowej spróbować.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I dwa oceany naraz. Ty to masz życie !!!Komentarz
-
Siema
Interesuje mnie jak zostały przerobione te zdjęcia:
Dziękuje za fatyge
Komentarz
-
-
jeśli chodzi o te ,,kółka " to możesz poszukać w googlach obrazków ,, bokeh " i po prostu dać na warstwę mnożenia i się pobawić kolorami, cera to już korekta a co do tych kolorów które fajnie przechodzą to sam jestem ciekawy jak można taki efekt uzyskać :] Ma ktoś jakiegoś tutorialka? był bym wdzięcznyKomentarz
-
W ACR wystarczy pobawić się w zakładce <split tonning> - highlights na żółto, shadows na fiolety.
Chyba że masz Nik software - wtedy "Ink" plus ewentualnie "dynamic skin softener"Komentarz
-
Komentarz
Komentarz