Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Spodobało mi się dlatego , że również do dyspozycji będę miał dużą halę sportową ale będę chciał zrobić zdjęcie przy zgaszonych światłach żeby nie było widać tła które nie jest zbyt ciekawe.
Posiadam narazie jedna lampę błyskową. Planuje dokupić do niej drugą i wyzwalacz. Mam 580 Canona i myślę aby jako druga posłużyła mi 430 ale w gre wchodzą również jakieś tańsze zamienniki jeśli dadzą radę.
Proszę o ewentualne rady i odpowiedź na pytania:
1.Czy dwie lampy błyskowe wystarczą?
2.Jaki wyzwalacz do lamp ? (tani)
3.Jaka lampa jako druga ?
4. Czy coś jeszcze będzie potrzebne ? (poza aparatem Chodzi mi o jakieś blendy softboxy czy cos takiego.
Będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.
Mi to wygląda na lampy studyjne i dość spory softbox żeby tak równomiernie oświetlić tyle osób zwykła lampka w stylu 580może okazać się za słaba na pewno softbox lub parasolka w przypadku braku studyjnych spróbuj dwoma 580 choćby z softem reporterskim 60x60 powinno dać radę powodzenia !
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a nie rób na szerokim kącie oddal się odpowiednio, do wyzwalania choćby słynne yongnuo używam z powodzeniem
Ostatnio edytowany przez ptr8; 26250.
Powód: Automerged Doublepost
Dzięki za odpowiedź.
Tak myślałem , że może być z tym problem żeby ogarnąć to dwoma lampami. Mógłbyś mi pokazac linka do tego yongnuo? Nie siedzę aż tak bardzo w temacie. Znam tylko pocket wizzardy ale na nie mnie nie stać obecnie.
Może opłaca się bardziej jakieś chińskie stałe źródło światła kupić.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły na to poprosiłbym jakieś linki.
EDIT:
Sądze , że chodzi o RF-602. Do tego powiedzmy kupiłbym ewentualnie drugi odbiornik. Oczywiście lampy wtedy na manualu ustawiam ?
1.Czy dwie lampy błyskowe wystarczą?
2.Jaki wyzwalacz do lamp ? (tani)
3.Jaka lampa jako druga ?
4. Czy coś jeszcze będzie potrzebne ? (poza aparatem Chodzi mi o jakieś blendy softboxy czy cos takiego.
Będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.
Teoretycznie zdjecie wyglada jak by bylo swiecone dwiema lampami. Z lewej glowna, z prawej wypelniajaca. Swiatla nie na sali nie musisz gasic, jak ustawisz krotszy czas to pewnie i tak wyjdzie czarno (no chyba ze jest tam wyjatkowo jasno.
Tanie przyzwoite wyzwalacze to Yongnuo RF602. Kosztuja grosze, sprawuja sie bardzo dobrze.
Czy uda ci sie zrobic zdjecie dwiema lampami? Jak sie dobrze postarasz to pewnie tak. Nie wiem czy efekt wyjdzie taki jak na tym zdjeciu, ale trzeba po prostu ustawic lampy i pokombinowac.
Teoretycznie druga moze byc 430, bo jako wypelnienie i tak bedzie na mniejsza moc ustawiona.
Z softboxami, (choc w takim przypadku zwykla parasolka byla by chyba wygodniejsza) mozna pokombinowac, chociaz przy takim oswietleniu imho nie beda niezbedne, ostrych cieni i tak sie pozbedziesz odpowiednio ustawiajac druga lampe ktorej zadaniem bedzie wlasnie zniwelowanie cieni ktore zrobi pierwsza (ta z lewej strony), jak ja ustawisz na polowe mocy tej pierwszej to pewnie bedzie OK, ewentualnie troche dalej.
Moim skromnymj zdaniem zadnego duzego softboxu tu nie bylo.
Jesli chcesz taka duza grupe osob oswietlic w miare rowno, ustawiasz lampe tak zeby nie blyskala w srodek grupy tylko w jej dalszy koniec. W ten sposob osoby oddalone dalej, oswietla "srodek blysku" a osoby ktore sa blizej "brzeg blysku". W ten sposob "srodek blysku" majacy w pewnym sensie wieksza moc, bedzie oswietlal osoby ktore sa dalej od lampy (czyli jego moc bedzie relatywnie mniejsza), a "brzeg blysku" w ktorym swiatlo powoli zaczyna zanikac i ma mniejsza moc, bedzie oswietlal osoby blizej (czyli w pewnym sesie bedzie mial wieksza moc).
Sorry za tak idiotyczny opis, ale staram sie w miare łopatologicznie przekazac o co mi chodzi.
Przy takim ustawieniu powinno Ci sie udac w miare rowno oswietlic cala grupe. Potem tylko wyreguluj druga lampe ustawiona w podobny sposob z drugiej strony tak, aby zniwelowala "brzydkie cienie" i powinno byc ok.
Wydaje mi sie ze na tym zdjeciu nie bylo nic ponad to.
Jak by co pisz na priv.
ps. Lampy ZAWSZE w manualu ustawiasz. Chyba ze lubisz miec calkowicie niekontrolowany efekt na zdjeciu.
ps2. Jesli wystarczy Ci mocy z lampach to mozesz blysnac przez parasolke. Ale imho gole lampy tez dadza rade jak dobrze je ustawisz.
Jak bys mial jeszcze jakas trzecia, to mozesz ustawic ja za druzyna i zrobic sobie jakas ladna kontre, np z jakims kolorowym filtrem albo cos w ten gust.
...
Jesli chcesz taka duza grupe osob oswietlic w miare rowno, ustawiasz lampe tak zeby nie blyskala w srodek grupy tylko w jej dalszy koniec. W ten sposob osoby oddalone dalej, oswietla "srodek blysku" a osoby ktore sa blizej "brzeg blysku". W ten sposob "srodek blysku" majacy w pewnym sensie wieksza moc, bedzie oswietlal osoby ktore sa dalej od lampy (czyli jego moc bedzie relatywnie mniejsza), a "brzeg blysku" w ktorym swiatlo powoli zaczyna zanikac i ma mniejsza moc, bedzie oswietlal osoby blizej (czyli w pewnym sesie bedzie mial wieksza moc).
Sorry za tak idiotyczny opis, ale staram sie w miare łopatologicznie przekazac o co mi chodzi.....
Jeśli masz światłomierz to spróbuj tak ustawić to główne oświetlenie, żeby lewy i prawy kraniec grupy mieściły się w granicach 1 EV - jednego f stopu. Bez światłomierza też się da ale trzeba zrobić serię zdjęć próbnych. Ze słabą lampą - 580 nie jest wcale taka mocna - to może być trochę problem. Im silniejsza lampa tym można ją dalej ustawić i tym bardziej równomierne jest oświetlenie całej grupy. Tu lampa główna była ok 45° z boku od grupy i raczej było to coś mocnego odsunięte dość daleko od planu. Idź sobie ze swoimi lampami na salę wcześniej i posprawdzaj jak Ci to wyjdzie nawet na samych krzesłach.
Po mojemu na tym przykładowym zdjęciu to też się wydaje, że nie było softboxu ale silniejsza lampa studyjna to chyba tak.
Wiadomo, ze przy takim duzym planie mocniejsza = lepiej. Gdyby mial wiecej lamp, moze ustawic dwie obok siebie. Ale nie ma, wiec pozostaje kombinowanie. Trzeba sie bedzie troche pomeczyc ale moze sie uda.
Tu masz opisane zdjecie 32 osob oswietlone przy pomocy 2 speedlightow
Jak kupisz, albo znajdziesz gdzies Strobist DVD Davida Hobby (autora zdjecia), to masz tam tez w materialach bonudowych opisany setup podobny do tego ktory potrzebujesz, roznica byla taka ze zamiast druzyny sportowej byla jakas grupa muzykow czy cos takiego.
Uzywal co prawda 5ciu lapm, ale.
Jedna byla skierowana tylko na tlo (u ciebie odpada)
Dwie byly glownym swiatlem z lewej, dwie z prawej jako kontra, przy czym uzywal po dwie, glownie dlatego zeby mogl miec mozliwosc robienia szybciej zdjec i zeby nie musial ladowac wieksza moca.
Wbrew pozosa takie speedlighty nie sa znowu az tak slabe. Mozna tym calkiem sporo nawojowac tylko poprobuj sobie wczesniej jak je poustawiac.
.....
Wbrew pozosa takie speedlighty nie sa znowu az tak slabe. Mozna tym calkiem sporo nawojowac tylko poprobuj sobie wczesniej jak je poustawiac.
Między zdjęciem z Twojego linku i tymi koszykarkami jednak jest spora różnica. To z Twojego było robione w zastanym (okno widać trochę z prawej z tyłu) i jedynie doświetlane lampami. Zdjęcie koszykarek jest tylko oświetlane lampami a ambient jest dość dokładnie "zabite" - tylko te okienka z tyłu za głowami widać.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
no i światło odbite od sufitu, na hali sportowej może to być trudne do osiągnięcia
możesz kupić lampę błyskową yonguo, robiłem tym parę sesji - bez żadnych problemów
w cenie 580 kupisz sobie pewnie ze 4
niektóre modele mają też fotocele, wiec przy napiętym budżecie, to też może się przydać, a w hali sportowej raczej nie powinno być problemu z działaniem fotoceli
z nadajników polecę rf-602 - nie zdażyło mi się jeszcze, aby coś nie odpaliło
Witam, z tego co chyba udało mi się zaobserwowac na pani z numerem 33 cień przy nogach ma z obu stron, wydaje mi się, że autor doświetlał i z lewej jakby mocniej i z prawej ale troszkę słabiej. Myślę że można pokombinować z dwiema lampami.
Komentarz