X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eclipsis
    Bywalec
    • 2008
    • 120

7D - jak uzyskać maksymalną rozpiętość tonalną!

Zakupiłem niedawno 7D. Po zakupie okazało się, że moja stara 40D radzi sobie o niebo lepiej jeśli chodzi o rozpiętość tonalną. Naczytałem się tekstów i testów na optycznych i w innych miejscach, że format mRAW i sRAW podnosi DR (DR- dynamic range - rozpiętość tonalna) i zmniejsza szumy. Jako, że nie potrzebowałem 18MPix, ochoczo ustawiłem aparat na mRAW... aż do dzisiaj.
    Przeprowadziłem testy i wynika z nich kilka następujących faktów:

-Rozpiętość tonalna jest najwyższa w pełnym formacie RAW z włączoną funkcją "priorytet jasnych partii obrazu".

-RAW potrafi przenieść do 2EV (3EV po włączeniu D+) więcej informacji ze świateł niż mRAW i sRAW

-mRAW i sRAW ma z pełnym formatem RAW mało wspólnego. Obcina bardzo dużo z góry.

-Funkcja D+ nie jest tylko sztucznym wyciąganiem świateł, ale innym sposobem sczytywania danych z matrycy lub zwiększeniem głębi bitowej zapisanych plików. Pliki z D+ są większe (przenoszą więcej detali z racji innego sposobu sczytywania, lub zapisywania w piku pełnej - nieokrojonej wersji RAWa)

Podsumowując, jak 7D, to tylko RAW + "D+", (choć nie wiem jaki to będzie miało wpływ na szum przy wysokich ISO, ale sprawdzę to wieczorem i dodam na forum).
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Przeniesione.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• zuber
      Coś już napisał
      • 2011
      • 52

z tego co wiem to formaty mRAW i sRAW sa sztucznie utworzone ze zyklego RAW poprzez matematyczne operacje na grupach pixeli:

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      a funkcja D+ powoduje, że minimalne ISO ze 100 skacze na 200 - co by świadczyło o tym, że aparat robi kombinacje podobne jak przy "połówkowych ISO" 125, 160 itd.
      Ostatnio edytowany przez zuber; 41805. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• fabian
        Coś już napisał
        • 2009
        • 53

...a czy to nie jest tak, że przy D+ o co jest w cieniach szumi bardziej, znacznie bardziej?
        --
        pentax 50/1.7, jupiter 37a, c28/1.8
        Ślubianki: http://www.canon-board.info/reportaz...ubianki-86621/

Komentarz

• zuber
          Coś już napisał
          • 2011
          • 52

wydaje mi sie ze tak.

Bo to dziala chyba tak, ze jesli wybierzemy ISO 200, to aparat tak naprawde robi w ISO 100 i potem podbija o 1EV + bierze detale w swiatlach naswietlone przy ISO 100.

Komentarz

• eclipsis
            Bywalec
            • 2008
            • 120

Robiłem z d+ i bez d+ na iso 6400... jakiejś masakry totalnej nie ma.
            Da się poznać które jest które, ale nie jest to oczywiste na pierwszy rzut oka.
            Zobaczę jeszcze 6400 D+ vs 3200 forsowane o 1EV. Sprawdzę również na iso200 i na iso100+1EV. Nie daje mi to spać

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              PREMIUM member
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez zuber
              Bo to dziala chyba tak, ze jesli wybierzemy ISO 200, to aparat tak naprawde robi w ISO 100 i potem podbija o 1EV + bierze detale w swiatlach naswietlone przy ISO 100.
              D+ to funkcja programowa i działa tak jak napisałeś. Dokładnie to samo można sobie zrobić "ręcznie" naświetlając o 1EV za mało i wywołując RAW z bardziej stroma krzywą kontrastu.
              Digart

Komentarz

• Szymon
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 17

mm.. jak funkcja D+ ja i priorytet jasnych partii obrazy może działać na RAW ? RAW nie jest obrabiany przez procesor obrazu. Więc nie ma możliwości działania na raw, na jpg owszem ale RAW ?

Komentarz

• KNC
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 316

Szymon - w puszcze nie, ale na kompie już tak. I to lepszym prockiem- zatem można zrobić z lepszym rezultatem.
                  R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
                  https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Komentarz

• Kwapiszon
                    Początki nałogu
                    • 2011
                    • 449

Matryca ma określony stosunek sygnał/szum i żadne mrawy srawy i inne deplusy tego nie zmienią. To, że matryca w 7D jest cienka, to żadna nowość.
                    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Komentarz

• andrzej3k
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 144

Internet to źródło wszelakiej mądrości jest :-)

Komentarz

• RomanS
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 830

Zamieszczone przez Kwapiszon
                        Matryca ma określony stosunek sygnał/szum i żadne mrawy srawy i inne deplusy tego nie zmienią. To, że matryca w 7D jest cienka, to żadna nowość.
                        Bardzo mi sie podobaja takie komentarze. :grin:
                        Nic tylko zabrac sie do roboty i zrobic lepsza.
                        Ja jakos uzywam tego aparatu juz dluzszy czas i nie mam z tym zadnych problemow.

Komentarz

• MacRo
                          Coś już napisał
                          • 2011
                          • 87

Zamieszczone przez Kwapiszon
                          To, że matryca w 7D jest cienka, to żadna nowość.
                          Dobrze ze jest cienka, szybciej oddaje ciepło

Porównując rozpiętości tonalnych aparatów wcale nie powiedział bym ze matryca 7D jest zła. Może ewentualne 0,01% rozbieżności wynikając ze specyfikacji oprogramowania 7D.
                          FotoMaciej
                          C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Komentarz

• czornyj
                            Zasłużeni
                            • 2006
                            • 2626

Zamieszczone przez MacRo
                            Porównując rozpiętości tonalnych aparatów wcale nie powiedział bym ze matryca 7D jest zła. Może ewentualne 0,01% rozbieżności wynikając ze specyfikacji oprogramowania 7D.
                            Zależy z czym porównasz. Ogólny trend jest taki, że o ile nowe matryce Sony oferują coraz szerszy DR, to Canon jakby się troszkę ostatnio w tym względzie obijał:

Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kwapiszon
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 449

Zamieszczone przez MacRo
                              ....... Może ewentualne 0,01% rozbieżności wynikając ze specyfikacji oprogramowania 7D.
                              Przeczytałem to kilka razy i nie rozumiem. Możesz wyjaśnić o co chodzi ?
                              5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Komentarz

Pracuję...