witam, chciałbym poprosić posiadaczy 50 D + 70-200 f/4.0 IS o opinię/radę - jakie ustawienia stosują do zdjęć typu - piłka nożna w plenerze.
X
-
Tagi: Brak
-
-
co to za odpowiedź? nie zrozumiałeś pytania?
chciałbym dowiedzieć się jakie ustawienia body i obiektywu stosują użytkownicy do uzyskania najlepszej jakości tego typu zdjęć. Czy wyłączać IS, czy robić na "al servo" etc. - wszystkie ustawienia50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 ISKomentarz
-
Szczerze powiem, że dość dziwne pytanie... Ale spróbuję się z nim zmierzyć
Jeżeli chodzi o ustawienia/parametry pracy body to wszystko zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia (oczywiście nie piszę o podstawach takich jak głębia ostrości, panoramowanie itp)
Jeżeli chodzi o IS to przy czasach krótszych jak 1/250 powinno się go wyłączyć czyli zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia.
Czy AIServo, czy OneShot to kwestia pozycji z jakiej będziesz focił i dynamiki akcji, czyli zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia.
Ale się rozwinąłem...
Tak na prawdę WSZYSTKIE USTAWIENIA I PARAMETRY zależą od dwóch rzeczy:
1. warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia;
2. tego co chcesz na zdjęciu pokazać
Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie o ustawienia body do otrzymania zdjęć dobrej jakości... Przecież to są tak bardzo zmienne parametry, że nie da się na nie konkretnie odpowiedzieć...
A tak nawiasem mówiąc to odpowiedź mojego poprzednika nie do końca jest taka bez sensu... Ja bym ją zrozumiał tak: "kupiłeś i masz to ćwicz,ćwicz, ćwicz..."
Pozdrawiam, MarcinKomentarz
-
DAWIDSON, spróbuj, poćwicz. Jesteś z Wrocławia, to przejedź się na ul. Sztabową na stadion,
młode drużyny i nie tylko, grają tam codziennie od rana do wieczora.
Pogadaj wcześniej z trenerem, czy możesz robić zdjęcia i ćwicz.
Jak coś, to mieszkam niedaleko.Komentarz
-
I wszystko w temacie.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
-
zdjęcia robię min. 2x w tygodniu na turniejach, nie wiem jak wam wytłumaczyć o co mi chodziło, ale miało to być coś, jak np: " mam ten obiektyw z 50d, najczęściej robię na ustawieniach:" krajobrazy,AWB, słońce lub chmury, pomiar punktowy lub wielosegm. Iso staram się jak najniższe - max do 400, do sportu staram się uzyskiwać jak najkrótsze czasy.Do tej pory najczęściej AF na one shot, lecz zauważam że na al servo -lepsza ostrość. Co do obiektywu - stabilizer mode na 1 -dla poziomu, 2 -dla pionu, stabilizacja wyłączona (najczęstsze czasy to 500). pomiar dla piłki nożnej na 3m."
o coś takiego mi chodziło Panowie - wątek umieściłem w technikach fotografowania a nie w obiektywach.
Merde -a to co wszystko w temacie -to z kolei ja nie wiem o co Ci chodzi
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 ISKomentarz
-
Merde chyba wątki pomylił
Tobie nie trzeba nic tłumaczyć - kumasz jak ustawić parametry. Jak robisz zdjęcia w hali lub słabym świetle to nie bój się wyższego ISO - w "Twoim" sporcie priorytetem jest mimo wszystko krótki czas. Jeżeli chodzi o mnie to zdecydowanie częściej (80-90%) używam AIServo i wielosegmentowego pomiaru - to ostatnie może być moim błędem ale niestety nie prędko będę mógł to sprawdzić
Stabilizacja powyżej 1/250 oczywiście off, odległość ostrzenia większa. Styl to najczęściej mój własny set lub "dokładny" - w moim sporcie się sprawdza ale proszę, oceń to sam: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=40371 Przy okazji - oczywiście jak tylko będziesz miał ochotę
możesz zobaczyć jak "ewoluowałem" przez trzy lata... Usłyszeć od miclesa "O pacz, nawet lepsze pod względem kolorów!
" - BEZCENNE
Pozdrawiam, Marcin.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Napisałeś, że robisz zdjęcia 2x w tyg... Dawaj no je poka w galerii
Komentarz
-
Z czego to wynika ?Jeżeli chodzi o IS to przy czasach krótszych jak 1/250 powinno się go wyłączyć czyli zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia.Komentarz
-
Komentarz
-
Po pierwsze w piłce nożnej IS jest kompletnie nie przydatny. W tym sporcie się nie panoramuje. Jeżeli kupiłeś szkło z ISem specjalnie pod piłkę nożną to zkrewiłeś - trzeba było wziąć wersję 2.8...
Przede wszystkim czas. 1/500 przy cropie na 200mm to raczej niezbędne minimum.
Nie wiem jaki sens jest w ograniczaniu sobie ISO do maks 400? W 50D 1600 można używać bez strachu... Ważne żebyś trzymał czas powyżej 1/500 a im mniej tym lepiej.
Bezwzględnie AI-Servo!! Śledzisz cały czas zawodnika i cykasz jak będzie coś ciekawego, ale tu ważne jest przewidywanie sytuacji i dobry refleks.
A Merde wcale nie pomylił wątków... W kwestii stosowanych ustawień jest konfiguracja stosowana praktycznie przez większość reporterów sportowych. To dla nich powstał przycisk AF-On.
Do tej trzeba było przestawiać AF-a na "*" żeby go mieć pod kciukiem. Chodzi to o przekadrowywanie w sporcie. AF na kciuku i jeżeli chcesz zrobić przekadrowanie to puszczasz AF, przekadrowujesz i wciskasz spust. Mając af normalnie na spuście do połowy w trybie Servo nie możliwe jest przekadrowanie!
Jednak ustawianie AF-a na "*" wiązało się z powiązaniem AE Lock z wciśnięciem spustu do połowy więc nie wszystkim to odpowiadało. Dlatego dodano przcisk AF-On w 40D i później w 1DmkIII.
Jest to idealne ustawienie zwłaszcza pod piłkę nożną.
Tłumacząc łopatologicznie:
Przestawiasz w Cf.n Autofocus na przycisk AF-On, przełączsz puszkę w tryb AI-Servo
Od teraz jeżeli chcesz śledzic cały czas obiekt i robi mu w międzyczasie zdjęcia to cały czas wciskasz AF-On i spustem strzelasz foty.
Jak chcesz śledzić i zrobić przekadrowanie z obiektem w ruchu to Wciskasz AF-On, w momencie gdy chcesz wykonać fotę puszczasz AF-On, przekadrowujesz, wciskasz spust (Oczywiście aby Ci obiekt nie wypadł z GO musisz byc bardzo szybki :-D )
Ale przydaje się to też w innych sytuacjach. Po prostu masz One-Shot i AI-Servo naraz bez szukania i przestawiania na body.5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
Skonfiguruj aparat jak w tamtym wątku i poużywaj jakiś czas.
Załapiesz o co chodzi na 100%.
To jest najbardziej uniwersalna metoda konfiguracji pracy autofokusa, sprawdza się w zasadzie w każdym zastosowaniu. Gietrzy "reklamuje" to dosyć regularnie, aż dziwię się że jeszcze trafiają się ludzie, którzy mają AF "pod spustem"
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Najfajniej się na niej wychodzi jak daje się komuś aparat z prosbą :
proszę mi zrobic zdjęcie

Jak dla mnie to w zależności od tego co ,czym, robię machinalnie narzuca się metoda ostrzenia.Nie ma jednej uniwersalnej.
Dlatego warto nauczyć się wielu.
Np.ze szkłem słabo trafiającym kilka ostrzeń ,przed naciśnięciem spustu.
Z kolei w Dsie z dobrym szkłem ,nic nie kombinować .Wszystko pod spustem i praktyczne jednym płynnym szybkim ruchem ruchem -cyk.Jest tak pewny i szybki że kombinowanie powoduje gorszy efekt.
Oczywiście pomysleć trzeba.
Przy korzystaniu z AFon i AE + pomiar światła po opanowaniu tej palcówki
osiąga się b,dobre efekty bo zmusza do fotografowania ze zrozumieniem,analizą kadru ,przewidywaniem skutków wyboru punktów pomiaru światła ,trybów itp.
Trzeba to umiec i stosować.Uczy fotografowania jak nic innego.
A dalej to już znów różnie
Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.Komentarz
-
Wątek poczyściłem ze śmieci. Proszę się trzymać tematu. Kolega zadał konkretne pytanie."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
Komentarz