X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iREM
    Uzależniony
    • 2005
    • 951

Blokowanie czasu w trybie AV

Kiedy zakładam wyzwalacz typu Pixel na 5Dm2, w trybie AV (zgodnie z ustawieniami w C.Fn.) mam blokowanie czasu do 1/60 lub 1/200 s.
    Bardzo mi się to spodobało, czy zna ktoś sztuczkę lub jakąś elektroniczną (koniecznie małą) kosteczkę do założenia na sankach aby to zadziałało?

Rozumiem że w "jedynkach" można sobie dowolnie zablokować czas w trybie AV?

Z góry dzięki za podpowiedzi i uwagi.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl
  • Usjwo
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1055

Najlepiej zablokowac czas przelaczajac na manual.

Komentarz

• iREM
      Uzależniony
      • 2005
      • 951

Zamieszczone przez Usjwo
      Najlepiej zablokowac czas przelaczajac na manual.
      :-) Na manualu nie ustawisz żeby było 1/60 lub/i krócej.

Komentarz

• flankerp
        Uzależniony
        • 2010
        • 636

Dlaczego nie? Ja co prawda mam zwykly radiowy Phottix ale ustawiam co chce...
        Może mówimy o innych ustawieniach...
        Ja mam na myśli uastawienie czasu np. 1/10 i wyzwolenie z błyskiem manualnym.
        Zreszta ostatnio fociłem z lampa z czasem 1/20 na M i nie było problemu... Doświetlone, ale rozmazane/poruszone tło i zamrożone postacie od lampy...

PS: Swoja droga kolega robi bardzo ładne zdjęcia. Pozwoliłem sobie zobaczyć profil na maxmodels.
        Ostatnio edytowany przez flankerp; 35700.
        Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• iREM
          Uzależniony
          • 2005
          • 951

Zamieszczone przez flankerp
          Dlaczego nie? Ja co prawda mam zwykly radiowy Phottix ale ustawiam co chce...
          Może mówimy o innych ustawieniach...
          Ja mam na myśli uastawienie czasu np. 1/10 i wyzwolenie z błyskiem manualnym.
          Zreszta ostatnio fociłem z lampa z czasem 1/20 na M i nie było problemu... Doświetlone, ale rozmazane/poruszone tło i zamrożone postacie od lampy...

PS: Swoja droga kolega robi bardzo ładne zdjęcia. Pozwoliłem sobie zobaczyć profil na maxmodels.
          Chodzi mi o sytuację, kiedy jedziemy ze światłem zastanym, bez błysków. A w trybie AV mamy "blokadę" czasu typu: nie dłużej niż 1/60s. Takie czary działają mi tylko kiedy mam Pixela na sankach.

ps. Dziękuję. :-)
          Ostatnio edytowany przez iREM; 3293.

Komentarz

• flankerp
            Uzależniony
            • 2010
            • 636

No nawet nie sprawdzałem, ze jest taka opcja. Może w moim 500D jej nie ma ale sprawdze i dam znac...

PS: A co jak założysz poprostu lampe (wyłczona)? Też działa?
            Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• iREM
              Uzależniony
              • 2005
              • 951

Zamieszczone przez flankerp
              No nawet nie sprawdzałem, ze jest taka opcja. Może w moim 500D jej nie ma ale sprawdze i dam znac...

PS: A co jak założysz poprostu lampe (wyłczona)? Też działa?
              A wiesz ile waży piątka z gripem, z np. 24-78 i jeszcze do tego lampa? ;-)

Komentarz

• flankerp
                Uzależniony
                • 2010
                • 636

hehehe Coś wiem, kolega ma piatke ale bez gripa... Kawał cegły hehe

Ostatnio jak byłem na 6 czy 7 godzinnej wyprawie po irlandzkich (nie za wysokich) górach to doceniłem, wagę mojej wydmuszki bez gripu... Lekkie i wygodne to to jest tylko 17-55 wydawał się za ciężki, ale tu raczej nie mogłęm szukać kompromisu

Komentarz

• luc_october
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 447

Niestety takie ustawienia jak "min. shutter time" można zrobić tylko w Jedynkach co jest trochę wkurzające, bo to tylko zależy od softu :/
                  http://500px.com/luc_october

Komentarz

Pracuję...