X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Smok
    ...
    Po co kombinować z późniejszą obróbką, skoro łatwa i prosta czynność jaką jest skierowanie na chwilę światła lamp poza pole umożliwia zrobienie dobrego......

Fotograficznie to sie moze wydawac latwe. Jak to jest np. przeszczep serca to... te pare sekund braku oswietlenia + oslepienie zespolu operacyjnego blyskiem lampy ehmmmmm... moze miec niekoniecznie pozytywne skutki.
    Jesli operacje da sie filmowac wideło i nawet wykonywac ja na odleglosc na bazie obrazu z kamery to to sie musi dac sfotografowac bez zaklocania pracy zespolu operacyjnego przy swietle takim jake jest uzywane do operacji. Nikt nie obiecuje, ze to ma byc latwe. Z pewnoscia pomiar swiatla ma tu ogromne znaczenie. Bezcieniowa lampa daje to samo co softbox duze źródlo swiatla w proporcji do fotografowanego obiektu.

EDIT: filtr polaryzcyjny powinien wyciac wiekszosc blikow i odblaskow.
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• VomitroN
      Uzależniony
      • 2006
      • 516

Zamieszczone przez said1
      Przy niewielkim koszcie obiektywu ES-F 60mm + chwili spędzonej na budowie dyfuzora i blendy można osiągnąć efekty prawie studyjne;-)
      A próbowałeś bez wbudowanej kukułki, korzystając wyłącznie z lampy operacyjnej gabinetu stomatologicznego? Wtedy i dyfuzor niepotrzebny, a efekty również można studyjnymi nazwać, bo ta lampa oświetla po prostu idealnie. Temperatura barwowa na 4200K i potem nawet nie trzeba grzebać w RAWie.

Przy okazji pytanie. Od ilu centymetrów ostrzy Ci ten obiektyw 60mm ?
      "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• Wasyl
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 42

Zamieszczone przez Aleximov
        Witam,

Fotografowałeś na bloku operacyjnym przy włączonych światłach, czy zgadujesz ?
        spędziłem kilkadziesiąt godzin na bloku i znam też zdjęcia jednego z anestezjologów, które robił na bloku.

Owszem przy stosowaniu filtra da się przy tych lampach a niektóre mają możliwośc regulacji natężenia światła.
        W zasadzie najlepiej robić zdjęcia ciut z boku by nie trzymać aparatu bezpośrednio nad polem o ile nie zadbało się o odpowiedniej jakości aseptykę.

Komentarz

• Sunders
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2746

Zamieszczone przez Janusz Body
          to to sie musi dac sfotografowac bez zaklocania pracy zespolu operacyjnego przy swietle takim jake jest uzywane do operacji.
          IMO to kardynalna zasada, której należy się trzymać. Zespół operacyjny może coś na chwilę odsłonić w celu lepszego uwidocznienia, ale chyba nikt rozsądny nie będzie podporządkowywał przebiegu operacji robieniu zdjęć i dodatkowo niepotrzebnie narażał pacjenta. Robienie studio fotograficznego z sali operacyjnej nie wchodzi w rachubę.
          http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Smok
            Bywalec
            • 2005
            • 122

Bardzo cieszy mnie dbałość przedmówców o zdrowie pacjenta
            Ale założyciel wątku pisał o ortopedii, a nie przeszczepie serca, więc proszę mi wierzyć że na moment skierowanie lamp na bok w żaden sposób nie zaszkodzi pacjentowi. A ze sposobu formułowania pytań można sądzić że autor chciał w prosty sposób osiągnąć dobry efekt, taki sposób podałem, zwłaszcza że sprawdzony, ale oczywiście dla bardziej zaawansowanych istnieją też pewnie inne metody.
            Pozdrawiam

Smok
            "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Komentarz

• Sunders
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2746

Zamieszczone przez Smok
              Bardzo cieszy mnie dbałość przedmówców o zdrowie pacjenta
              Ale założyciel wątku pisał o ortopedii, a nie przeszczepie serca, więc proszę mi wierzyć że na moment skierowanie lamp na bok w żaden sposób nie zaszkodzi pacjentowi.
              To czy będzie to kłopotliwe czy nie, zależy od tego ile razy w trakcie takiego zabiegu będzie trzeba odwracać te lampy ;-)

Zamieszczone przez Smok
              A ze sposobu formułowania pytań można sądzić że autor chciał w prosty sposób osiągnąć dobry efekt
              Jeśli sposób ma być prosty, to można to zrobić kompaktem, korzystając z oświetlenia lamp na sali operacyjnej.

Komentarz

• Selena
                Uzależniony
                • 2008
                • 502

Założyciel wątku się na razie nie pokazuje, a ja chciałabym wiedzieć, który to szpital będzie ? No dobra - wystarczy mi miasto :-)
                Moje zdjęcia

Komentarz

• Sunders
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2746

Zamieszczone przez Selena
                  Założyciel wątku się na razie nie pokazuje, a ja chciałabym wiedzieć, który to szpital będzie ? No dobra - wystarczy mi miasto :-)
                  Nie lubisz pozować ??: :-)

Komentarz

• marszull
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 126

Ja mam troche doswiadczenia w zdjeciach chirurgicznych i najlepsze rozwiazanie to lampa pierscieniowa lub zestaw dwoch malych lamp do makro (lepsza pierscieniowa)
                    obiektyw macro (chociaz nie koniecznie, ale sie przydaje) zdjecia w av przyslona 11-16 (to nie miejsce na piekny bokeh)
                    czasem sie sprawdza nawet wbudowana lampa w aparat, jednak piersieniowa lepsza
                    calkiem dobrym rozwiazaniem jest dobry kompakt (np g-12) lub mniejsza lustrzanka
                    przydatny obracany wyswietlacz
                    i to w zasadzie wszystko

Komentarz

• Sunders
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2746

Zamieszczone przez marszull
                      Ja mam troche doswiadczenia w zdjeciach chirurgicznych i najlepsze rozwiazanie to lampa pierscieniowa lub zestaw dwoch malych lamp do makro (lepsza pierscieniowa)
                      Z jakiej odległości fotografujesz z lampą pierścieniową i co robisz wtedy z oświetleniem bezcieniowym sali operacyjnej

Komentarz

• marszull
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 126

jak jest bardzo uporczywe swiatlo to prosze o chwilowe wylaczenie/przesuniecie lampy
                        i tak czesto do zdjecia trzeba sie przygotowac (odessac, wytrzec itd)
                        ale czesto jest tak ze blysk pozwala na wyrownanie swiatla

Komentarz

Pracuję...