X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: statyw a stabilizacja

Zamieszczone przez jan pawlak
    Jeśłi masz jakiś obiektyw z IS to po prostu na statyw i zobacz sam.
    Już nie mam. Poza tym używałem czasów rzędu 1 sekundy i nie wyłączałem nigdy stabilizacji.
    Takich efektów jak ty nie zauważyłem jednak nigdy...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

Zamieszczone przez Merde
      Już nie mam. Poza tym używałem czasów rzędu 1 sekundy i nie wyłączałem nigdy stabilizacji.
      Takich efektów jak ty nie zauważyłem jednak nigdy...
      No to jeśli nie robiłeś z LV to przy wyłaczniu IS mógłbyś mieć bardziej ostre.

jp
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jacek_73
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2587

No to jeśli nie robiłeś z LV to przy wyłaczniu IS mógłbyś mieć bardziej ostre.

jp
        Mi akurat wyszło najostrzej na IS off, czyli tak jak podpowiada logika. Ale przecież podłoga mogła wpaść w jakieś drgania, albo jeszcze coś innego.

BTW: szkoda zarzynać niepotrzebnie żyroskopy.
        Jestę fotografę
        miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4283

Zamieszczone przez jacek_73
          Mi akurat wyszło najostrzej na IS off, czyli tak jak podpowiada logika. Ale przecież podłoga mogła wpaść w jakieś drgania, albo jeszcze coś innego.

BTW: szkoda zarzynać niepotrzebnie żyroskopy.
          Wiesz, zainteresował mnie ten problem, sam byłem zaskoczony.
          Zrobiłem kilka podejść z LV, przy IS On i IS OFF, ekspozycje po 15 - 28 sekund, powiekszałem wycinki do 3:1.
          Nie widać róznicy na ekranie.

Szukałem źródłowych arykułów po necie, ale ..... . Jedynie co mam to 8 stronicowy artykuł w EOSmagazine z April-June 2011, fajny ale na poziomie popularyzatorskim, bez takich szczegółów.

Z niecierpliwością czekam na wydruk, pierwsze duże z 5D3, 100cm/50cm, nocne 25sec, zrobione z LV i IS ON, chcę powieścić na ścianie jako pamiatka z wypadu do Amsterdamu.

jp
          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• Usjwo
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1055

- wygląda zdjęcie bez LV tak :
            ...
            - a z LV tak :
            ...
            jp
            Ale to maskara jaks jest (to pierwsze zdjecie), nawet stabilizacja nie powinna az tak poruszyc, sprawdzxales z innym obiektywem? Az dzisiaj podepne 200, z ciekawosci, bo sie wierzyc nie chce.

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4283

Zamieszczone przez Usjwo
              Ale to maskara jaks jest (to pierwsze zdjecie), nawet stabilizacja nie powinna az tak poruszyc, sprawdzxales z innym obiektywem? Az dzisiaj podepne 200, z ciekawosci, bo sie wierzyc nie chce.
              No właśnie, tylko "zapodaj" jakieś 15 - 30 sekund i pokaż wynik

jp

Komentarz

• tomphoto
                Początki nałogu
                • 2007
                • 428

Z moich doświadczeń wynika
                LV i stabilizacja wł. na statywie fotografie ostre przy trybie AF one shot
                LV i stabilizacja wł. na statywie fotografie ostre przy trybie AF AI servo
                (ciągnie AI servo za stabilizacją)

Wył. LV stabilizacja wł. na statywie AF w trybie One shot fotografie ostre
                Wył. LV stabilizacja wł. na statywie AF w trybie AI servo fotografie nie ostre

czas expo około 100/s 160/s Ogniskowa 300 obiektyw Tamron 70-300

Wywnioskowałem z tego że gdy aparat z obiektywem z IS na statywie to LV najlepiej a jak nie to na pewno nie włączać IS i trybu AF AI servo
                Ostatnio edytowany przez tomphoto; 10677.
                http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

Pracuję...