X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Opa_Apo
    Bywalec
    • 2008
    • 226

Odp: Ostrzenie centralnym + przekadrowywanie

Wskazówki na temat już udzielone, także ja już się nie będę produkował, ale zainteresowało mnie jedno:
    Zamieszczone przez wiktor2323
    Witam Was.
    O ile w wypadku np 85 przesunięcie płaszczyzny jest, ale tak małe że pomijalne przy oglądaniu zdjęć na papierze o tyle przy np 28/1.8 czy 50/1.4 już to czasami widać.
    A nie jest czasem odwrotnie? Ja mam dużo więcej problemów przy przekadrowaniu z 85 lub dłuższymi. Z 50 czy szerszymi się tak nie cackam, a obiekt nie wypada z GO.

Komentarz

• wiktor2323
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1290

Jeżeli robię 28mm na pełnej klatce to muszę przesunąć bardziej aparat żeby obiekt był w tym samym miejscu na matówce, więc przesunięcie osi jest większe. Może mniej widoczne bo GO jest większe. Tak mi się wydaje, jeżeli się mylę to proszę poprawić.
      Link do " przepisu" podam jak znajdę chwile na szukanie

A nie jest czasem odwrotnie? Ja mam dużo więcej problemów przy przekadrowaniu z 85 lub dłuższymi. Z 50 czy szerszymi się tak nie cackam, a obiekt nie wypada z GO.[/QUOTE]
      Facebook

Komentarz

• Przemasl1985
        Coś już napisał
        • 2009
        • 93

zdaje się, że tutaj było o AF w piątce:

Komentarz

• zonk
          Bywalec
          • 2007
          • 203

Nie mam 5D, ale może warto wspomóc się lampą błyskową na punktach bocznych?
          Chodzi mi o samo wspomaganie AF bez błysku...
          >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• wiktor2323
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1290

Niestety ale boczne na 1,4-2,0 bo takie sprawdzałem jest loteria nawet w słoneczny dzień. Fakt że było to 50/1,4 ale nie sądzę żeby na 85/1,8 czy innych z pełnym usm było lepiej
            Ostatnio edytowany przez wiktor2323; 28876.
            Facebook

Komentarz

• wiktor2323
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1290

Zamieszczone przez UrGuR
              Art i Beatx, tak da sie to zrobić bez większego problemu. Dajmy na przykład zdjęcie robione w pionie. Ustawiasz ostrość na twarzy centralnym punktem, i opuszczasz dłoń z aparatem jednocześnie przyciągając nadgarstek do twarzy, pracuj tylko ręką i dłonią, nie ruszaj głową i ciałem. Jeśli opuszczasz aparat to płaszczyzna ostrości w górnej części kadru przesuwa się za obiekt, a w dolnej części przed. Nie umiem tego opisać, ale umiem zastosować w praktyce, dużo gorsze od przekadrowywania są nawet najmniejsze ruchy w tył i przód osoby fotografowanej, a takie ruchy są wykonywane podświadomie dla utrzymania równowagi w nie naturalnej pozie. Przekadrowywanie w ten sposób z centralnego w narożnik klatki nie jest trudne, wymaga troche treningu.

Nie jest to łatwa sztuka, ale po wyćwiczeniu i zrozumieniu co i jak w końcu robi się to z automatu, przy zachowaniu koniecznej ostrożności. Ale komfort robienia zdjęć spada, tak jak w 40D ustawiałem ostrość bocznym, który był w okolicy mocnego punktu i leciutko przekadrowałem, byłem pewien tego, że jest ok i nawet nie sprawdzałem na wyświetlaczu efektów, teraz już po każdym zdjęciu sprawdzam czy jest ok, czy może poprawić.
              Skopiowałem metodę ostrzenia. Zdobiłem 3 zdjęcia w tym jedno tak jak robilem poprzednio i efekt jest taki: Na moim bf, po zrobieniu tak jak wyżej opisane trafione idealnie( obiekt w mocnym punkcie), po przeniesieniu obiektu w sam narożnik klatki BF ale na tyle mały że nie przeszkadza( jakieś 2 cm) Ostrzyłem z odległości około 1.5 metra
              Facebook

Komentarz

• McLaren
                Bywalec
                • 2009
                • 200

Przeraża mnie to przekadrowywanie z centralnego i wyginanie nadgarstków przy każdym zdjęciu, wiktor2323 da się to opanować ?
                5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Komentarz

• wiktor2323
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1290

Szczerze powiedziawszy to od tamtej pory zrobiłem 3 zdjęcia także za wiele powiedzieć nie mogę ale działa. Z biegiem czasu wejdzie to w nawyk i będzie naturalne. Chociaż nie powiem, że po używaniu 50D z bocznymi, które może nie idealne ale działały jest to pewien dyskomfort. Mimo wszystko, obrazek jaki generuje 5D wynagradza Licz się z tym, że szybsze akcje będą Cię zmuszały do tego, alby obiekt był w centrum W przyszły weekend będę miał zdjecia gdzie 5D będzie w użyciu i wtedy będę mógł coś powiedzieć więcej.
                  Zamieszczone przez McLaren
                  Przeraża mnie to przekadrowywanie z centralnego i wyginanie nadgarstków przy każdym zdjęciu, wiktor2323 da się to opanować ?
                  Facebook

Komentarz

• McLaren
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 200

No to ja chyba będę musiał Mk III kupić. Tam man nadzieję dziada AF na bocznych (także w Servo)
                    Wysłane z mojego GT-I9001
                    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Komentarz

• Max_im
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 668

To jak robicie zdjęcia posługując się bocznymi?
                      Prosicie żeby ktoś poczekał a następnie ustawiacie aktywne boczne punkty?
                      Czy Auto AF i liczycie że złapie akurat na ten co trzeba?
                      ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• placykumaster
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 37

No zmieniasz, przestawiasz, kombinujesz, przewidujesz, czasu masz tyle co gitarzysta na zmianę chwytu na gryfie.

Komentarz

• Max_im
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 668

No właśnie jeżeli możesz przewidzieć lub robisz statyczne sceny to ok, ale większość fajnych chwil to łapiesz jakimś wybranym punktem ostrość i przekadrowujesz w zależności od sceny w jakąś stronę. Próbując wyostrzyć na wybrany temat i następnie wykadrować
                          ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• wiktor2323
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1290

Tak ostatnio przeglądałem stronę jednego z dośc znanych ślubniaków, który pracuje na 5D i jeżeli można wysunąć takie wnioski po miniaturkach to ostrość jest lapana na postać centralnym gdzieś na brzuch itp lub postać jest praktycznie w centrum. Mowa oczywiście o " akcji" Ja powoli próbuje i jest ok! Wyskakuje lekko z głębi jeśli przedmiot ustawię w samym rogu klatki, ale kwestia wprawy i będzie ok
                            Facebook

Komentarz

• michael_key
                              Fotografujący
                              • 2009
                              • 2129

Zamieszczone przez wiktor2323
                              [...] i jeżeli można wysunąć takie wnioski po miniaturkach to ostrość jest lapana na postać centralnym gdzieś na brzuch itp lub postać jest praktycznie w centrum. Mowa oczywiście o " akcji"
                              Dokładnie tak trzeba robić :-)
                              Ja powoli próbuje i jest ok! Wyskakuje lekko z głębi jeśli przedmiot ustawię w samym rogu klatki, ale kwestia wprawy i będzie ok
                              Dojdziesz to wprawy, że przy lekko dynamicznej scenie też zdążysz prze kadrować ;-)
                              Ostatnio przy okazji koncertów stosuję przekadrowywanie i nadążam :-)

Komentarz

• wiktor2323
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1290

Już coraz więcej trafionych Nie jest źle
                                Facebook

Komentarz

Pracuję...