X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yogi-bear
    Początki nałogu
    • 2005
    • 366

Zdjęcie grupowe tzw. "klasowe".

Witam!

Mam do zrobienia kilka zdjęć "klasowych". Dysponuję 300D + kitowy obiektyw (18-55). Proszę o wszelkie porady dot. ustawień przesłony itp. . Czy lepiej wydobywać głębię ostrości czy może nie? Jak ustawić ludzi, czy lepiej cykać z bliska na krotkim końcu czy oddalić się i troszkę zbliżyć się do końca długiego? Za wszystkie porady dziękuję.

Pozdrawiam!
  • yogi-bear
    Początki nałogu
    • 2005
    • 366

ups.. dopiero zobaczylem podobny wątek na forum.. wybaczcie

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Zamieszczone przez yogi-bear
      Witam!

Mam do zrobienia kilka zdjęć "klasowych". Dysponuję 300D + kitowy obiektyw (18-55). Proszę o wszelkie porady dot. ustawień przesłony itp. . Czy lepiej wydobywać głębię ostrości czy może nie? Jak ustawić ludzi, czy lepiej cykać z bliska na krotkim końcu czy oddalić się i troszkę zbliżyć się do końca długiego? Za wszystkie porady dziękuję.

Pozdrawiam!
      Jeżeli wiarygodnie traktować wyniki tego testu: http://www.photozone.de/8Reviews/len...3556/index.htm to powinieneś spróbować objąć grupę dłuższą ogniskową przy f/8. Nie wiem na ile liczna jest grupa i w jakich warunkach fotka będzie robiona tzn. czy będziesz miał dość miejsca aby cofnąć się dostatecznie, żeby wszystkich objąć przy 40-50mm. a to rzutuje na ustawienie ludzi.
      Dobrze byłoby obliczyć zasięg GO przy podanych wcześniej ustawieniach (DOFMaster)

Komentarz

• yogi-bear
        Początki nałogu
        • 2005
        • 366

p13ka: dziekuje bardzo za pomoc. Kalkulator z pewnoscia sie przyda. Grupa osob to ~30 ludzi... 6m szerokości bo będą 3 rzędy. Wyszło mi ~1m GO przy 55mm wiec jest dobrze Uprzedzam pytanie.. stoją w rzędzie ale na "podwyzszeniu" i nie zajmują więsej w "długości" niz 1m. Fotka bedzie robiona na zewnatrz.. mam nadzieje ze w czwartek slonce dopisze i bede mogl cykac na iso100

Komentarz

• Driver
          Zablokowany
          • 2005
          • 786

Noooo. Jak słońce dopisze to bedziesz miał dopiero niezły pasztet. 30 osób = 30 cieni
          Ja tam wolałbym pod chmurką

Komentarz

• gr86
            Początki nałogu
            • 2005
            • 328

Zamieszczone przez Driver
            Noooo. Jak słońce dopisze to bedziesz miał dopiero niezły pasztet. 30 osób = 30 cieni
            Ja tam wolałbym pod chmurką
            i doświetl lampą i po problemie

Komentarz

• tadek
              Początki nałogu
              • 2004
              • 468

nie rob na 55mm zrob na odpowiedniku 50mm do ff czyli ok 30-35 mm
              350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

Pracuję...