X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Usjwo
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1055

Odp: Fotografowanie architektury

Zamieszczone przez jan pawlak
    Człowiek widzi przestrzeń jak obiektyw (około) 50mm, obiektywy o innych ogniskowych inaczej przekształcają "realną głębokość" na jej wyobrażenie na płaskim obrazie
    Sprawdzając organoleptycznie, wyszło mi że to widzę to samo co w rzeczywistości (taka smam perspektywa) jak patrzę przez 85mm. .
    Przy krótkiej ogniskowej niestety dlasze obiekty są bardzo małe, samo zdjęcie by zyskalo jakbyś stanął przed fontaną, licząc się oczywiście ze zniekształceniami.
    W takim ujęciu wszyscy są gdzieś daleko i w zasadzie nie ma gdzie wzroku zaczepić.

to tylko dywagacje bo nie widziałem nigdy tych schodów
    Ostatnio edytowany przez Usjwo; 24688.

Komentarz

• Sempoo
      Początki nałogu
      • 2007
      • 273

Za duże różnice WB - wnętrze zbyt ciepłe, outdoor niebieski. Gdyby to ogarnąć, to byłoby nieźle.
      60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4283

Zamieszczone przez Usjwo
        Sprawdzając organoleptycznie, wyszło mi że to widzę to samo co w rzeczywistości (taka smam perspektywa) jak patrzę przez 85mm. .
        Przy krótkiej ogniskowej niestety dlasze obiekty są bardzo małe, samo zdjęcie by zyskalo jakbyś stanął przed fontaną, licząc się oczywiście ze zniekształceniami.
        W takim ujęciu wszyscy są gdzieś daleko i w zasadzie nie ma gdzie wzroku zaczepić.

to tylko dywagacje bo nie widziałem nigdy tych schodów
        Ok, schodów jeszcze nie widziałeś (jakbyś mógł to warto)
        Ale porównaj sylwetkę tego faceta w czerwonych spodniach z lewej z sylwetkami ludzi siedzących w centrum na obrzeżu fontanny.
        A odległość "w głąb" miedzy nimi nie jest większa niż jakieś 1 - 2 metry, to jest mała "sadzawka"

jp
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• zusi
          Coś już napisał
          • 2013
          • 59

ja bym robiła takie we wnętrzach na dwóch warstwach niebieskość odrobine ociepliła a wnętrze odrobinkę jedynie naturalnie zrobiła, ale nie jakieś wielkie różnice, byle tylko nie było widać tak wielkiem rozpiętości. Co do tilt shifta to używasz samyanga? pięknie to wyszło, jedynie na znaku drogowym widać jakieś zniekształcenie, ale jestem pod wrażeniem. Pięknie fotografujesz.

Komentarz

Pracuję...