X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wrosolowski
    • 2008
    • 10

Zdjęcia nocne, rajd samochodowy

Hej,

Wybieram się za kilka dni na rajd gdzie część OS'ow będzie miała miejsce w nocy. Jeszcze nigdy nie robiłem zdjęć nocnych na rajdzie więc moje pytanko - jak przygotować się do takich zdjęć, jak ustawić aparat, jaką technikę fotografowania zastosować ? Jak jest jasno to szybka migawka, seryjne zdjęcia i efekty są fajne, obawiam się ze w nocy chyba trzeba to trochę inaczej robić...

Sprzęt którym dysponuje - 60D, 15-85 i 430 EXII.

Z góry dzięki za pomoc, pozdr, WR
  • Zbyszko666
    Uzależniony
    • 2008
    • 970

Odp: Zdjęcia nocne, rajd samochodowy

Był taki temat na CB o tu:

Komentarz

• fotogramy.ownlog.com
      • 2010
      • 2

Przede wszystkim poćwicz panoramowanie, błysk lampy ustawiaj na drugą kurtynę. Na pewno wysokie ISO, ja przeważnie w takich warunkach przechodziłem na ustawienia manualne, zarówno lampy jak i aparatu - łatwiej było kontrolować efekt. Ale jak się nie popróbujesz to się nie dowiesz powodzenia
      Typowy Hi-End: C 1000d | T 17-50 f/2.8 | C50/1.8 | C70-210/3.5-4.5 |C 430 EX

Komentarz

• wrosolowski
        • 2008
        • 10

Szału nie ma, ale w sumie jestem zadowolony jak na pierwszy raz https://plus.google.com/photos/11115...52026319929361

Komentarz

• salas
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 3000

wszystko praktycznie zamrozone
          mogłeś próbować panoramowania i troszkę dłuższych czasów, żeby było widać, że te samochody są w ruchu
          SONY

Komentarz

• wrosolowski
            • 2008
            • 10

Kurcze, ale strasznie trudno panoramować z lampa - w takiej ciemnicy słabo bardzo działa autofokus i zanim cokolwiek złapie to obiektu już dawno nie ma w kadrze , ale trzeba ćwiczyć więc pewnie następnym razem będzie lepiej.

Komentarz

• fotogramy.ownlog.com
              • 2010
              • 2

Korzystaj ze wspomagania autofokusa wbudowanego w zewnętrzną lampę błyskową, jeśli jesteś w taką wyposażoną. Wtedy powinien łapać bez problemu (no na pewnoe z mniejszym problemem )
              Typowy Hi-End: C 1000d | T 17-50 f/2.8 | C50/1.8 | C70-210/3.5-4.5 |C 430 EX

Komentarz

• wrosolowski
                • 2008
                • 10

Zamieszczone przez fotogramy.ownlog.com
                Korzystaj ze wspomagania autofokusa wbudowanego w zewnętrzną lampę błyskową, jeśli jesteś w taką wyposażoną. Wtedy powinien łapać bez problemu (no na pewnoe z mniejszym problemem )
                jak mam autofokus ustawiony w trybie AI Servo - doświetlanie (wspomaganie) do autofokusa nie działa, być moze powinienem korzystać z trybu "one shot" - będę testował przy najbliższej okazji.

Komentarz

Pracuję...