X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • genosajd
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 40

Zdjęcia skarpet

Witam,

Problem pewnie nie raz się pojawiał, ale nie znalazłem zadowalającego wyjaśnienia:

Przykładowe zdjęcie:

Jak zrobić tył skarpety (ten w otworze) jeśli jest fotografowana na nodze manekinie...?
  • m-a-r
    Bywalec
    • 2010
    • 113

Odp: Zdjęcia skarpet

zrób sklejkę z dwóch fotek.
    1. skarpeta na manekinie, żeby ją wypchać
    2. zdjęcie skarpety leżącej na ziemi, ustawionej tak, żeby było widać fragment wnętrza

potem na komputerze sklejasz oba zdjęcia, dodajesz cień i gotowe.

Robiłem tak z ubraniami np tu:
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Komentarz

• genosajd
      Dopiero zaczyna
      • 2012
      • 40

Zamieszczone przez m-a-r
      zrób sklejkę z dwóch fotek.
      1. skarpeta na manekinie, żeby ją wypchać
      2. zdjęcie skarpety leżącej na ziemi, ustawionej tak, żeby było widać fragment wnętrza

potem na komputerze sklejasz oba zdjęcia, dodajesz cień i gotowe.

Robiłem tak z ubraniami np tu:
      http://www.afmar.pl/images/fotomoda/m_021.jpg

Dzieki, spróbuję!

Problem będzie kiedy do zrobienia będzie np 200 zdjęć, a staram sie to jak najbardziej zautomatyzować

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Zamordujesz się ze sklejaniem. Do koszulek są specjalne manekiny więc podejrzewam, że i do skarpetek znajdziesz. Pytaj w zakładach gdzie sprzedają
        Facebook

Komentarz

• genosajd
          Dopiero zaczyna
          • 2012
          • 40

Teraz kolejne pytanie...

Jak zrobić zdjęcie białych skarpet na białym tle.. ?

Komentarz

• Sergiusz
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2708

Tak samo jak na czarnym.
            Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• m-a-r
              Bywalec
              • 2010
              • 113

tło musisz oświetlić mocniej niż skarpety.
              ja stosuję mleczną pleksi i robię to na dwa sposoby (w zależności od tego co uznam za lepsze dla danego produktu)

1. podświetlam pleksi od spodu a skarpetę od góry oświetlam słabszym światłem
              2. ustawiam lampę z bardzo dużym dyfuzorem tak by światło odbite od pleksi wpadało do obiektywu. Wygląda to mniej więcej tak:
              (z lewej aparat, w środku produkt, po prawej lampa z softboxem) - sorry za brzydki szkic ale rysowałem na touchpadzie w laptopie.
              Ostatnio edytowany przez m-a-r; 37214.

Komentarz

• genosajd
                Dopiero zaczyna
                • 2012
                • 40

Zamieszczone przez m-a-r
                tło musisz oświetlić mocniej niż skarpety.
                ja stosuję mleczną pleksi i robię to na dwa sposoby (w zależności od tego co uznam za lepsze dla danego produktu)

1. podświetlam pleksi od spodu a skarpetę od góry oświetlam słabszym światłem
                2. ustawiam lampę z bardzo dużym dyfuzorem tak by światło odbite od pleksi wpadało do obiektywu. Wygląda to mniej więcej tak:
                (z lewej aparat, w środku produkt, po prawej lampa z softboxem) - sorry za brzydki szkic ale rysowałem na touchpadzie w laptopie.
                http://www.buty.afmar.pl/xxx.jpg

Mleczna pleksi czyli nie przepuszcza światła?

Pod skarpetą tez jest pleksi , która jest podswietlana?

Mi wyszło cos takiego przy wstawieniu do namiotu + lampa od tyłu z mocnym swiatlem + lampa od przodu z bardzo lekkiem swiatlem

(przebijanie nogi przez skarpete to bedzie moj kolejny problem do rozwiazania :] )

Jako trzecie swiatło została mi tylko żarówka błyskowa, która daje za mocne swiatło aby wstawić ją pod namiot..
                Ostatnio edytowany przez genosajd; 45813.

Komentarz

• m-a-r
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 113

mleczna pleksi przepuszcza światło (chyba że ona się inaczej nazywa nie znam się za bardzo - wygląda jak biała, mleczna ale przepuszcza światło).

przy ustawieniu nr 2. nie jest konieczne oświetlanie od spodu ponieważ światło padające z softboksu odbija się pod kątem od pleksi i aparat widzi odbicie softboxu. Efektem ubocznym jest powstanie lustrzanego odbicia fotografowanego przedmiotu (czasem do wada a czasem zaleta zależy od preferencji zleceniodawcy)

Namiot bezcieniowy to raczej nie jest zbyt dobry pomysł, ciężko zapanować na d światłem bo światło się odbija w środku od każdej ściany i oświetla z każdej strony -bez cieniowo Ja wolę sam decydować gdzie mają być cienie i kontrasty a gdzie światło - produkty wychodzą bardziej plastyczne 3D

Przebijającą stopę przez skarpetę spróbuj zlikwidować przez zamalowanie skarpety kolorem skarpety. Wtedy powinien zniknąć zafarb manekina: mi wyszło to tak:

Jednak to się sprawdzi tylko przy skarpetach jednokolorowych. Przy innych będzie to trochę żmudna robota.

Komentarz

• m-a-r
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 113

Przed chwilą strzeliłem na szybko fotkę skarpetki (moja noga, skarpetka narzeczonej)

1. fota prosto z aparatu, bez żadnej obróbki, żadnej korekcji ekspozycji ani żadnej korekcji krzywych. Tło idealnie białe 255,255,255

2. skarpeta z wklejonym wnętrzem

3. ustawiania światła i aparatu (statyw widoczny z lewej pomiędzy softboxem a parasolką) - zdjęcie z telefonu

Mleczna pleksi jest nieco przeźroczysta więc pod nią dałem biały karton żeby podłoga nie prześwitywała ale chyba nie byłoby to konieczne przy takim ustawieniu. Jak widać białe tło powstaje w wyniku odbicia światła od dużego softboksu.

Nie używam namiotów ponieważ totalny brak cieni spłaszcza zdjęcie i według mojej oceny produkt nie jest tak przestrzenny jak w przypadku widocznych cieni. Jednak to juz indywidualne preferencje
                    Ostatnio edytowany przez m-a-r; 37214.

Komentarz

• genosajd
                      Dopiero zaczyna
                      • 2012
                      • 40

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i wiele cennych wskazówek!

Nawet ładnie wyszło ci zrobienie zdjęcia wnętrza skarpety

Czy ta pleksi to czasem nie cos takiego: PODSTAWKA AKRYLOWA BŁYSZCZĄCA 50x100cmWYBÓR KOLORU (3654812211) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ?

Zamalowanie skarpety czyli narzędzie do podmiany koloru w ps?

W najbliższym czasie spróbuję to ustawienie i podziele się rezultatami

Komentarz

• genosajd
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 40

A jeśli chciałbym robić bez wklejania tylnej czesci skarpety? tylko ujecie robic nizej zeby srodka nie bylo widac?

Komentarz

• m-a-r
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 113

Plexi to coś innego niż podstawka akrylowa. Podstawki akrylowej nie podświetlisz od spodu bo nie jest przeźroczysta. Plexi kupisz w każdym markecie budowlanym. Choć podkładkę akrylową też warto mieć - szczególnie czarną.

Zamalowanie skarpety to narzędzie pędzel z kryciem ustawionym na Color.

Ułożenie produktu ustal z klientem - wklejenie środka zajmuje ok 1-2 minut a efekt wychodzi całkiem fajny.

Komentarz

• Cichy9
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 63

O rany! Ile ja się zastanawiałem nad tym, a to takie proste! Dzięki m-a-r za instrukcję, od teraz fotografowanie odzieży na aukcje już nigdy nie będzie takie same :-)

Komentarz

• m-a-r
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 113

Fajnie, że mogłem pomóc

akurat takie fotki na białym tle robi się łatwo. Schody zaczynają się gdy trzeba robić zdjęcia pod innym kątem a już prawdziwa zabawa jest przy czarnym tle i szklanych produktach ale też da się takie zdjęcia zrobić tak by wyszło prawie idealnie już od razu prosto z aparatu.

Jeśli ktoś ma czas to jak najbardziej warto samemu fotografować swoje produkty na aukcje a gdy się już sprzedaż rozkręci i będzie brakowało czasu na pakowanie paczek a o fotografowaniu nie wspomnę - wówczas warto wynająć fotografa i pakowacza a samemu udać się na zasłużony odpoczynek

Komentarz

Pracuję...