X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olek.tbg
    Początki nałogu
    • 2011
    • 309

Naturalne kolory

Witam

Dzisiejszy mój post dotyczy...naturalnych kolorów !

Często oglądając zdjęcia innych zazdroszczę, jak wiernie są oddane kolory. Mam po prostu wrażenie,że widzę obraz na żywo,tak naturalnie są one oddane.
    Stąd pytanie do Was - co zwykle robicie z kolorami przed zapisaniem zdjęcia jako jpg lub wrzucenia gdzieś?

Zdjęcia robię 5DmkII, ,który kolory ma podobno świetnie - jak wykorzystać w pełni potencjał puszki?

Przykładów żadnych nie wrzucam,jak będzie trzeba to coś podlinkuję.

Podsyłam link do mojego bloga

Nie jest to żadna reklama lub promowanie swojej strony - jeśli ktoś ma czas to zapraszam do przeglądnięcia i oceny kolorów, jak dla mnie brak im tego czegoś i nie wiem zabardzo co z nimi zrobić.
    Czasami wydają mi się poprostu sztuczne, gdy oglądając blogi/reportaże innych czuje się jakbym tam był. Nie mówię tu w kontekście kadru,ale właśnie kolorów

Monitor - od tygodnia Eizo EV2336W, bez kalibracji, obróbka zwykle Lightroom, czasami PS.
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Naturalne kolory

Ćwicz obróbkę. W końcu znajdziesz metodę na taki wygląd zdjęć jak lubisz. Warto oglądać różne tutoriale i warsztaty albo po prostu się na takie wybrać. Ciężko doradzać. Najlepiej pokaż zdjęcie, na którym kolory Ci się podobają
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• niki68
      Bywalec
      • 2011
      • 239

Od tego zacznij, a potem wszystko tego autora, szczególnie na temat zarządzania barwą.

:-) pozdrawiam

Komentarz

• RobertON
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2190

Proponuję poczytać na forum posty, które są autorstwa Janusz BODY - kopalnia wiedzy.

A, jeszcze jedno użyj - szukajki: Przeszukaj Canon-Board.info przez Google
        Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
        https://500px.com/robowert26

Komentarz

• olek.tbg
          Początki nałogu
          • 2011
          • 309

Hmm na przykład tutaj :
          Obchody Narodowego Święta Niepodległości na tarnobrzeskim rynku (fotoreportaż oraz video HD) | nadwisla24.pl
          Link do portalu informacyjnego z mojego regionu. Na zdjęciach z tego reportażu kolory wydaja się po prostu naturalne, nie "bajerowane".

albo :
          Marsz Niepodległości 2013 | Mateusz Grochocki

Co do wyglądu zdjęć - często właśnie chce oddać to jak najbardziej realnie , a nie wychodzi
          Szukajka była użyta przed napisaniem posta, jednak nie znalazłem tego co mnie interesuję.

Ciekaw jestem waszych metod

Komentarz

• Usjwo
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1055

Naturalne kolory to sa kolory bajerowane .
            Ja bym rozdzielil odpowiedz na dwa aspekty

1. Wywolywanie jpg'a
            Bardzo duzo zalezy od swiatla i ustawienia balansu bieli.
            Przy zdjeciach reportazowych, gdzie w wiekszosci swiatlo jest podobne, mozna ustawic WB, saturacje, kontrast, nasycenie dla wszystkich zdjec automatycznie w DPP. Szybko i w miare skutecznie, tylko musisz miec RAW'y.
            Mozna tez wszystko to ustawic w suwakami w puszce, ale pomylki sa bardziej bolesne.
            Wolarki w DPP i puszkach sa podobne (ale nie dokladnie takie same), wiec robiac RAW i uzywajac DPP otrzymasz prawie to samo co z puszki, a masz mozliwosc poprawy.
            To samo mozesz zrobic w ACR, PS, LR lub innym programie, jak przygotujesz gotowe "presety" pod swoja puszke to mozna proces zautoamtyzowac. Zaleta DPP sa gotowe presety i mozliwosc wywolania z presetami puszki.
            Metod na "poprawianie kolorow" jest tysiace i zaleza od tego jakich narzedzi uzywasz. Nawet zepsutego jpg'a da sie poprawic, tylko potrzeba czasu i cierpliwosci.
            Moja metoda: zdjecia repotazowe (czyli ilosci hurtowe) - DPP ustawienie suwakow dla jednego i automatem na wszystkie, potem male poprawki w niektorych. Zdjecia nie hurtowe - PS i cyzelowanie, z wykozystaniem akcji ktore automatyzuja proces.

2. Zarzadzanie kolorem (CMS - color management system)
            Skalibrowanie monitora i uzywanie CMS, pozwoli Ci miec nadzieje, ze kolory ktore usyskales w punkcie pierwszym, beda takie same u odbiorcy jakie ty widzisz na swoim ekranie.
            Niestety nie masz wplywu na ustawienia monitora/drukarki odbiorcy, wiec pozostaje nadzieja ze tez uzywa CMS.
            Ostatnio edytowany przez Usjwo; 24688.

Komentarz

• Mikol
              Bywalec
              • 2009
              • 105

Poeksperymentuj z programami wywołującymi RAW trochę ich jest a dają odmienne rezultaty czasem lepsze czasem gorsze rzecz gustu.

Komentarz

• adawro
                Pełne uzależnienie
                • 2011
                • 1075

Zamieszczone przez olek.tbg
                Hmm na przykład tutaj :
                Obchody Narodowego Święta Niepodległości na tarnobrzeskim rynku (fotoreportaż oraz video HD) | nadwisla24.pl
                Link do portalu informacyjnego z mojego regionu. Na zdjęciach z tego reportażu kolory wydaja się po prostu naturalne, nie "bajerowane".
                albo :
                Marsz Niepodległości 2013 | Mateusz Grochocki
                No to akurat są przykłady nienaturalnych kolorów.

Widzę na tych zdjęciach podbity kontrast i kolory z zachowaniem koloru skóry i dlatego wydają ci się naturalne.
                W manualu od darktable jest taki przykład na takie podbijanie.
                R3 + RF85LDS

Komentarz

• koraf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1748

Witam

Dzisiejszy mój post dotyczy...naturalnych kolorów !

Często oglądając zdjęcia innych zazdroszczę, jak wiernie są oddane kolory. Mam po prostu wrażenie,że widzę obraz na żywo,tak naturalnie są one oddane.
                  Stąd pytanie do Was - co zwykle robicie z kolorami przed zapisaniem zdjęcia jako jpg lub wrzucenia gdzieś?

Zdjęcia robię 5DmkII, ,który kolory ma podobno świetnie - jak wykorzystać w pełni potencjał puszki?

Przykładów żadnych nie wrzucam,jak będzie trzeba to coś podlinkuję.

Podsyłam link do mojego bloga : Aleksander Kołata Fotografia

Nie jest to żadna reklama lub promowanie swojej strony - jeśli ktoś ma czas to zapraszam do przeglądnięcia i oceny kolorów, jak dla mnie brak im tego czegoś i nie wiem zabardzo co z nimi zrobić.
                  Czasami wydają mi się poprostu sztuczne, gdy oglądając blogi/reportaże innych czuje się jakbym tam był. Nie mówię tu w kontekście kadru,ale właśnie kolorów

Monitor - od tygodnia Eizo EV2336W, bez kalibracji, obróbka zwykle Lightroom, czasami PS.
                  Obejrzałem parę Twoich zdjęć na blogu i w pełni masz rację kolory na nich są sztuczne, niestety .
                  Wg mnie powinieneś zacząć od podstaw: czyli na początek dobry monitor, najlepiej kalibrowalny, na którym zobaczysz właściwe kolory, inaczej to jest jak poruszanie się w ciemności . Twoje fotki oglądałem na eizo serii CG .
                  Kolejny krok to soft i odpowiednia obróbka.

Komentarz

• olek.tbg
                    Początki nałogu
                    • 2011
                    • 309

O monitorze pisałem - aktualnie Eizo EV2336W , niekalibrowany, porównam efekty na nowym monitorze z wydrukowaną odbitką
                    Na razie chciałbym uniknąć kupna kalibratora, zobaczę jednak jakie będą dalsze efekty.

Koraf możesz podać przykład jakiegoś konkretnego zdjęcia, a ja poprawie je i umieszczę je tutaj?

Komentarz

• koraf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1748

O monitorze pisałem - aktualnie Eizo EV2336W , niekalibrowany, porównam efekty na nowym monitorze z wydrukowaną odbitką
                      Na razie chciałbym uniknąć kupna kalibratora, zobaczę jednak jakie będą dalsze efekty.

Koraf możesz podać przykład jakiegoś konkretnego zdjęcia, a ja poprawie je i umieszczę je tutaj?
                      OK proponuję zdjęcie nr 5 (z 12) z sesji z Agatą (w tle butelkowa zieleń, nie wiem na ile zamierzona )

Komentarz

• olek.tbg
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 309

Nie wiem czy chodziło o to zdjęcie ale proszę
                        Jeśli o to - tak, obróbka przegięta przesadzona pojechana po całości.
                        Tym razem bardziej naturalnie i bez cudów :

Oto co zrobiłem : w LR ustawiłem kalibrację aparatu na camera neutral, podstawe ostrzenie kontrast itp itp.

Wersja 1, bez zabawy kolorami :

Wersja 2: Wkurzała mnie zieleń, w kalibracji aparatu zmniejszyłem jej nasycenie, plus cośtam jeszcze w HSL

--- Kolejny post ---

Teraz patrząc na to tutaj na forum, 1 wydaje mi się zbyt nasycone, a 2 mdłe

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Zarówno 1 i 2 fotka jest tu dużo lepsza niż na blogu. Z indywidualnym odczuciem (odbiorem) nie będę nawet dyskutował, gdyż to indywidualna sprawa. Mi osobiście 1 wersja bardziej odpowiada niż 2 i podobnych odpowiedzi możesz się spodziewać. Można oczywiście się pobawić w różne kolorystyki i odcienie z crossem włącznie i każdy będzie wg mnie miał swój ulubiony styl.

Komentarz

• kosdkp
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 374

Zdecydowanie lepiej. "Normalniej" .
                            Jak (bardzo trafnie moim zd) napisał juz ex user Jansz B, że jeśli ukończyłeś pracę nad zdjęciem w wołarce, to na spokojnie daj suwaczki -30% i będzie oka
                            http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• olek.tbg
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 309

Coś w tym jednak jest

Komentarz

Pracuję...