X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

litości pomóżcie.... :(

witam,
    błagam o pomoc specjalistów.

Jestem kompletnym nieudacznikiem jeśli chodzi o focenie z lampą. Po prostu nie wiem, jak niektórzy mogą robić takie cuda z fleszem. Mam największy problem z balansem światła zastanego i błysku, przy zdjęciach wymagających szybkiej migawki. Po prostu nie potrafię zrobić zdjęcia, które by mi się podobało

Próbowałem, szukałem w necie i dalej nie potrafię ocenić, co robię źle.

W zasadzie jedyne zdjęcia, które mi się podobają, to te odbite od sufitu.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Hmm, ja w zasadzie też jestem w te klocki kompletnym laikiem... ale dla pewności spytam: próbowałeś metodą:

- aparat w 'M'
    - przysłona i czas takie jakie Ci akurat pasują, bez oglądania się na ekspozycję (oczywiście w rozsądnych granicach ;-), czyli w ciemnym pomieszczeniu raczej nie 1/250s i f/22 )
    - pstryk - ile zastanego wleci, tyle wleci, a lampa sama będzie wiedziała ile doświetlić, żeby było dobrze

Czy może chodzi jednak o bardziej zaawansowane zabawy?
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• canis_lupus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1252

Ale co co chodzi? Mozesz ciut jaśniej o co biega? Co Ci sie nie podoba? Moze pokaz jakieś przykłady?
      Ja bym sie starał jak najwiecejwykorzystać zastane, czy;li czas na 1/30 no moze 1/60 przysłona ok 5,6, a reszte niech dopala lampa.
      "I love You Cię" Różyczko...
      Galeria ,
      Druga galeria,

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

Zamieszczone przez muflon
        Hmm, ja w zasadzie też jestem w te klocki kompletnym laikiem... ale dla pewności spytam: próbowałeś metodą:

- aparat w 'M'
        - przysłona i czas takie jakie Ci akurat pasują, bez oglądania się na ekspozycję (oczywiście w rozsądnych granicach ;-), czyli w ciemnym pomieszczeniu raczej nie 1/250s i f/22 )
        - pstryk - ile zastanego wleci, tyle wleci, a lampa sama będzie wiedziała ile doświetlić, żeby było dobrze

Czy może chodzi jednak o bardziej zaawansowane zabawy?
        no właśnie taki schemat stosuję, ale to nie wystarcza. Dla czasów rzędu 1/160 dla poruszających się sszybko obiektów nie mam zupełnie tła, ciemności egipskie.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

a w dodatku, jeśli nawet obiekt się nie porusza szybko, i zastosuję 1/60 ale musze dać na wprost bo nie da sie odbić, to efekt znów jest taki, że mam nienaturaklnie jasny obiekt i zupełnie ciemne tło
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

A czy robiąc bez lampy z tym czasem i przesłoną miałbyś tło? Pewnie nie. Musisz czas/przesłonę/iso dobrać do tła i dodać lampę. Najłatwiej chyba w Av.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              A czy robiąc bez lampy z tym czasem i przesłoną miałbyś tło? Pewnie nie. Musisz czas/przesłonę/iso dobrać do tła i dodać lampę. Najłatwiej chyba w Av.
              Tyle że jeśli tło jest wyraźnie ciemniejsze (a z reguły jest) to dostanie na środku białą plamę. Chyba że ktos wynajdzie lampę "w reversie", która będzie zabierała światło ;-)

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

ale wtedy lampa na niewiele się przydaje, potrzebny jest statyw i zdjęcia lepiej wyglądają bez lampy. A wilu fgotografów potrafi odpowiedni o wypełnićtło światłem z lampy..
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Jeżeli tło jest ciemniejsze od głównego obiektu, to niby jak chcecie lampą tu pomóc? Lampa musiałaby świecić bardziej na tło niż obiekt, czyli zamocować ją gdzieś z boku na statywie czy jakoś. Może walnąć w sufit tak, żeby światło ominęło obiekt. Jakieś dziwne te kombinacje by musiałby być.
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez Kubaman
                    ale wtedy lampa na niewiele się przydaje, potrzebny jest statyw i zdjęcia lepiej wyglądają bez lampy. A wilu fgotografów potrafi odpowiedni o wypełnićtło światłem z lampy..
                    .. innej, stojącej na statywie ;-) ale przy takim założeniu to chyba jednak rzeczywiście pozostaje błysk w górę. Może jakaś korekcja na plus? EOS-Flash FAQ czytałeś?

Komentarz

• Driver
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 786

W końcu pokażesz o co biega czy nie ?
                      Czyzbyś był na prologu Wawelskiego ? :>
                      Jeśli dobrze kojarze to ja robiłem 1/15 do 1/30. tło nie jest całkiem czarne ale jasne jak w dzień to nigdy nie bedzie.

Komentarz

• Polaco
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1135

Zamieszczone przez muflon
                        EOS-Flash FAQ czytałeś?
                        Ehem, a jest taki FAQ ? Tam jest ogolnie o lampach czy tez podane sa jakies techniki pracy z lampa ?
                        Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                        Troche moich knotow

Komentarz

• temol
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 113

Zamieszczone przez Polaco
                          Ehem, a jest taki FAQ ? Tam jest ogolnie o lampach czy tez podane sa jakies techniki pracy z lampa ?
                          Ano jest takie cosik..

T

Komentarz

• TOPOL
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 321

Musisz zgrać odpowiednio ISO z czasem i przysłoną. Możesz skorygować siłe błysku lampy trochę w dół, żeby tylko trochę "pykała" i uzupełniała światło na planie a nie była jego głównym żródłem. I najlepiej to wychodzi w trybie Av lub M. Do tego bardzo przydaje się wcześniejszy pomiar siły błysku i jego zapamiętanie. Po prostu tuż przed zdjęciem strzel tzw. "pilota" ( spore znaczenie ma punkt AF - ja używam tylko centralnego) a potem możesz sobie przekadrować jak chcesz. Bez przedbłysku aparat zamiast na postać na pierwszym planie może zmierzyć swiatło lampy na ścianę kilka metrów za obiektem i wtedy o prześwietlenie nietrudno.
                            http://www.topol.pl

Komentarz

• gonzo44
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1304

To moze i dorzuce swoje 0.03 PLN
                              Przy foceniu z lampa w plenerze (np. grill) bardzo czesto nie trzymam sie reguly czas=1/ogniskowa. Dla 50/1.8 spokojnie mozna robic z czasem 1/25 (i to po cropie!) a czasem nawet wiecej - flesz i tak zamrozi obiekt na pierwszym planie, a wiecej sie da wyciagnac z tła.
                              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...