X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Demonos
    Początki nałogu
    • 2011
    • 251

Odp: prawidłowe naświetlenie kadru

No dobra, ale czy mówiąc o trafianiu AF'em masz na myśli to, że obiektyw kierujesz na tę nieszczęsną koszulkę, czy też układ aparat (matryca)-obiektyw nie zmienia położenia względem obiektu a tylko zmieniasz punkt AF np. na boczny?

bo w pierwszym przypadku to absolutnie normalne - bo ciemna koszulka odbija mniej światła niż twarz więc przy parametrach ustawionych dla twarzy, koszulka musi być niedoświetlona.
    Oczywiście zależy też ile kadru wypełnia ta koszulka/twarz. Bez przykładów to można sobie gdybać dalej :-)
    To tak moim skromnym zdaniem.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• Da__FreaK
      Początki nałogu
      • 2009
      • 449

Po prostu AF- em staram sie trafić postać Oczywiście ze celuje tam jdzie jest najjasniej czyli w twarz, ale nei zawsze sie to udaje i gdy trafie np ciemna koszulke kadr wychodzi niedoswietlony. Fotografuje rowniez bocznymi ,ale tu dzialanie nie ma znaczenia bo tak samo rejestrowac bedzie swiatlo przyklady dalem w linku Zobacz ile wypelnia koszulka i kiedy i jak jest naswietlony kadr od razu

Komentarz

• Ligo
        Początki nałogu
        • 2012
        • 385

Zamieszczone przez Da__FreaK
        ustawiam sobie parametry, powiedzmy na postać i zostawiam na sztywno. A pozniej podczas np zdjec gdzies z boku hali hdzie w tle jest duzo ciemniejszych elementow potrafi mi niedoswietlac
        Kombinujesz, jak koń pod górę.
        Parametry na sztywno możesz sobie ustawiać w "sztywnych" warunkach oświetleniowych, a nie latać po hali i liczyć na to, że wszędzie natężenie światła będzie jednakowe. Do tego masz tryb A.
        A jaki związek pomiędzy punktem ustawienia ostrości i tym, co zmierzy światłomierz? Żaden.

Komentarz

• RobertON
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2190

Pomiar, jaki pomiar światła jest włączony w obu przypadkach ?
          Światło na hali jest prawie wszędzie jednakowe.
          Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Demonos
            Początki nałogu
            • 2011
            • 251

Sory, jakos przeoczyłem link. No, jak dla mnie to porównując drugie zdjęcie z 1d2 i to z 1d3 to specjalnej róznicy nie widzę - o tyle, że to z 1d2 jest wg. mnie właśnie niedoświetlone.
            Różnica między nimi to (niech mnie ktoś poprawi) 2/3 EV. I mniej wiecej o tyle na niedoświetlone wygląda to z 1d2 - przynajmniej na moim monitorze.
            1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• Kuba1
              Uzależniony
              • 2010
              • 960

Jeśli przy pełnym manualu aparat różnie naświetla, to przyczyna może być jeszcze w ustawionej na maksimum Automatycznej Optymalizacji Jasności, co będzie widać na JPEG'ach z puszki i RAW'ach otwieranych w DPP.

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

Ale drugie zdjecie, ktore wyglada na poprawnie naswietlone, jest z innej hali??
                Pierwsze i trzecie jest niedoswietlone (pierwsze bardziej, pewnie ze wzgledu na ISO).
                Masz zdjecia z tej samej hali poprawnie naswietlone i niedoswietlone?

Komentarz

• cobalt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 1513

Niby fotografuje, a dalej nie wiem ja kto sie dzieje. A wiec.
                  Mam tryb M, czyli sam ustawiam przeslone i czas - czyli wiem ile swiatla i w jakim czasie ma wpaść na matryce.
                  Niech mi ktos łopatologicznie wyjasni
                  Ustawiam czas, przeslone, czyli dobrakombinacja która na drabince sprawi ze klatka powinna byc prawidłowo naświetlona. Ale, gdy trafie AF- em w ciemniejsze miejsce pomimo ustawionego na sztywno czasu i przeslony klatka wychodzi niedoswietlona. Natomist jak trafie AF -em w jasniejsze miejsce, juz się zacznie przeswietlać
                  Idąc dalej - mamy kilka rodzajów pomiaru , wybierajac skupiony, centr. wazony itp niby sami decydujemy co dla nas bedzie wazniejsze - czy prawidlowo naswietlony motyw czy nie.
                  Teraz pytanie brzmi; Co zrobic , żeby mieć prawidłwo naświetlone klatki, pomimo tego ze trafie af-em w ciemna, badz jasna partie motywu ?
                  Przyklad. Sylwetka, czlowiek ktory ma czarny t-shirt. Ustawiam ostrość na twarz ktora jest jasna - zdjecie sie lekko prześwietla, ustawiam ostrosc na koszulke, już jest niedoświetlone...Jak to zrobić ze nie ważne gdzie go trafie zdjecie bylo dobrze naświetlone ?
                  Sprawa nie jest prosta. Jedyny (tzn 2) plus całej dyskusji to to że masz dobry aparat i stałe warunki oświetleniowe na hali. Aż strach pomyśleć co by się działo gdybyś musiał zrobić foto sportowe na stadionie gdzie mamy ostre słońce oraz ciemne i jasne miejsca na boisku, a zawodnicy grają np w białych i czarnych koszulkach: http://www.canon-board.info/sport-ak...t-sport-93728/ (obiektyw słaby do sportu, już go nie posiadam, a zdjęcia zamieszczam, bo ktoś powie, ze gadam bez pokrycia).
                  Rób w pełnym manualu z pomiarem może nie punktowym (na początku) tylko skupionym. Najważniejsza sprawa, żeby zawodniczki biorące udział w akcji były dobrze naświetlone, a jak baner reklamowy będzie lekko prześwietlony to trudno.
                  Nie możesz zabetonować nastaw aparatu i robić bez zmiany przez cały mecz. Dlatego trzeba balansować czasem np 1/640÷800s przez cały czas i jeszcze korygować ISO (iso auto odradzam - aparat nie myśli). Z czasem zobaczysz, że lepiej mieć lekko prześwietlony kadr i dobrze pokazane zawodniczki, niż poprawny cały z dwoma "plamami" z piłką w środku. Ogólnie reportaż sportowy nie jest prostą sprawą. Jak zrobisz kilka tysięcy zdjęć sam będziesz wiedział o czy mówię. A jak zrobisz kilkadziesiąt tysięcy fot jak D. Gaszynski może będziesz w tej dziedzinie ekspertem.
                  Radzę właśnie jego pytać na PW.
                  Reasumując nie patrz na to, że strzałka w wizjerze jest na 0 "zero" czasami warto jest prześwietlić o jedną działkę. Nie wiem jakim obiektywem robisz, ale przysłonę oczywiście otwieraj na max.
                  Oczywiście trzeba na koniec zrobić obróbkę zdjęcia tzn czasami coś tam odszumić i wyciągnąć lekko cienie czy czerń. Jak zdjęcie jest jasne to suwaczkiem światło możesz sobie zmniejszyć np w CR.
                  Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
                  C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                  www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Da__FreaK
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 449

Zamieszczone przez Usjwo
                    Ale drugie zdjecie, ktore wyglada na poprawnie naswietlone, jest z innej hali??
                    Pierwsze i trzecie jest niedoswietlone (pierwsze bardziej, pewnie ze wzgledu na ISO).
                    Masz zdjecia z tej samej hali poprawnie naswietlone i niedoswietlone?
                    Wiekszosć zdjęć mam dobrze naświetlonych, Problem robi sie wtedy, gdy mam zawodniczke na tle kibiców, w rogach boiska gdzie w kadrach za plecami zawodniczki sa ciemne sciany lub kibice. Wtedy w kadrze robi sie `ciemniej` i juz mi niedoświetla. Wtedy na ogół musze skrócic czas albo zjechac z przesłony.
                    Zdjecia są z tej samej hali
                    Zastanawia mnie jeszcze to, dlaczego przy ustawieniach parametrów 1d2 ( iso 1600 f 2,5 500 ) w 1d3 przy takich ustawieniach niedoswietla mi wszedzie i musze podbijac iso do 2500 i 3200 zeby przy 2,5 500 miec dobrze naświelona klatke. Jest dość znaczna rożnica w iso 2,3 dzialki.

Komentarz

• Selena
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 502

Zastanawia mnie jeszcze to, dlaczego przy ustawieniach parametrów 1d2 ( iso 1600 f 2,5 500 ) w 1d3 przy takich ustawieniach niedoswietla mi wszedzie i musze podbijac iso do 2500 i 3200 zeby przy 2,5 500 miec dobrze naświelona klatke. Jest dość znaczna rożnica w iso 2,3 dzialki.
                      Różne puszki, różnie naświetlają - podobnie jest między 5D i 5DmkII. Temat niedoświetlania w 5DmkII był tutaj wałkowany intensywnie i fakty są takie, że dopiero korekta +2/3EV daje względnie poprawne naświetlenie. Być może z Twoimi puszkami jest podobnie...
                      Moje zdjęcia

Komentarz

• cobalt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 1513

Wiekszosć zdjęć mam dobrze naświetlonych, Problem robi sie wtedy, gdy mam zawodniczke na tle kibiców, w rogach boiska gdzie w kadrach za plecami zawodniczki sa ciemne sciany lub kibice. Wtedy w kadrze robi sie `ciemniej` i juz mi niedoświetla. Wtedy na ogół musze skrócic czas albo zjechac z przesłony.
                        Zdjecia są z tej samej hali
                        Oba aparaty mają inną matrycę. Tzn 1D mkIII ma gęstszą matrycę przy prawie takim samym rozmiarze sensora. Może większe komórki w 1D mkII potrzebują mniej światła przy tym samym ISO?
                        Czy musisz przymykać obiektyw do f/2,5?
                        Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
                        C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• krolewicz
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 254

moje 1dmk2 i 1dmk3 mają podobnie z iso, 1dmk3 ma chyba zawyżone wartości iso

Komentarz

• Da__FreaK
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 449

Zamieszczone przez krolewicz
                            moje 1dmk2 i 1dmk3 mają podobnie z iso, 1dmk3 ma chyba zawyżone wartości iso
                            Najwidoczniej 1d3 ma dużooo zawyżone iso. Można by powiedzieć ze iso 3200 z 1d2 = iso 6400 z 1d3 idąc analogicznym myśleniem - chłyt marketingowy ?!. A ile ma w tym wieksza o 1,5 px matryca to nie wiem..Niech mnie ktoś upewni że to wina matrycy a nie chłytu marketingowego.
                            Hmm. a checią bym zobaczył jak wygląda porównanie iso z 1d2 i 1d4 , czy to bedzie podobne zachowanie na niekorzyść starszego brata jak w przypadku 1d3

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Chyba wydłużyć czas a nie skrócić... Poza tym nie rozumiem problemu. Skoro jest ciemniej to trzeba zmienić ekspozycję, czyż nie? Róg boiska zapewne jest słabiej oświetlony, w dodatku, jak piszesz, otoczenie jest ciemne, co jeszcze bardziej powoduje, że światła jest mniej. Co dziwnego w tym, że trzeba wtedy wydłużyć czas?
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• namoamo
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 928

Tryb punktowy? Trafiasz w czerń więc drabinka spada a Ty wyrownujesz czasem/iso?
                                Flickr

Komentarz

Pracuję...