X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bmarcin2
    • 2014
    • 2

Technika ustawiania ostrości

Witam
    To mój pierwszy post na tym forum i nie wiem czy odpowiedni dział. Jeśli jest zły to przepraszam.

Ostatnio zakupiłem Canona 50mm 1.4 i mam problem ze sprawnym ustawianiem ostrości. Dotychczas przy ciemnych obiektywach robiłem tak: włączony mam tylko jeden, centralny punkt autofokusa; celuje nim na na to co ma być ostre; wciskam do połowy spust migawki, po czym odpowiednio kadruje. Wszystko było ok przy przysłonach typu 3.5-5.6, lecz przy ok. 1.4 kadrowanie sprawia, że wąska głębia ostrości zauważalnie się przesuwa i w efekcie ostre jest nie to co powinno. Testowałem już ustawianie ostrości na live view poprzez "przesuwany prostokącik" oraz powiększenie fragmentu obrazu - metoda ta daje bardzo dobre rezultaty, lecz jest pracochłonna i niewygodna.
    Spotkaliście się z takim problemem? Korzystacie z jakiś innych technik?
    Z góry dzięki za odpowiedź
  • Element7th
    Bywalec
    • 2013
    • 230

Odp: Technika ustawiania ostrości

Pełna dziura i mała odległość daje tak wąską głębię, że bezpieczniej jest chyba użyć jednak bocznych punktów. Fakt, może i łapią dłużej niż centralny, ale łatwiej jest pozostać w strefie ostrości.

Lektura dla Ciebie: http://www.canon-board.info/technika...stroscz-24520/
    Ostatnio edytowany przez Element7th; 49932.
    Fotografia produktowa Poznań | Fotograf ślubny Poznań

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

Zamieszczone przez bmarcin2
      Witam
      To mój pierwszy post na tym forum i nie wiem czy odpowiedni dział. Jeśli jest zły to przepraszam.

Ostatnio zakupiłem Canona 50mm 1.4 i mam problem ze sprawnym ustawianiem ostrości. Dotychczas przy ciemnych obiektywach robiłem tak: włączony mam tylko jeden, centralny punkt autofokusa; celuje nim na na to co ma być ostre; wciskam do połowy spust migawki, po czym odpowiednio kadruje. Wszystko było ok przy przysłonach typu 3.5-5.6, lecz przy ok. 1.4 kadrowanie sprawia, że wąska głębia ostrości zauważalnie się przesuwa i w efekcie ostre jest nie to co powinno. Testowałem już ustawianie ostrości na live view poprzez "przesuwany prostokącik" oraz powiększenie fragmentu obrazu - metoda ta daje bardzo dobre rezultaty, lecz jest pracochłonna i niewygodna.
      Spotkaliście się z takim problemem? Korzystacie z jakiś innych technik?
      Praktycznie, gdy nie chcesz ustawiać ręcznie, to istnieją tylko 3 sposoby w Twoim przypadku,
      - ten co podał Element7th, z używaniem bocznych
      - w LV z przesuwaniem punktu ostrzenia
      - w programie "zielonym" gdzie puszka sama ustawia ostrość w kilku punktach, trzeba tylko uważać czy Twój jest (czerwony prostokąt) ok

jp
      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• RobertON
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2190

Zamieszczone przez bmarcin2
        Korzystacie z jakiś innych technik?
        Inną techniką jest wykorzystanie Magic Lantern z ustawieniem np. pięciu środkowych punktów AF, czy bocznych z jednej lub drugiej strony sceny (można dowolnie to ustawiać).
        Zakładka Focus Patterns/Center selection.

Użycie środkowego punktu jest jak najbardziej wskazane, ponieważ zwykle ma on zwiększoną precyzję ostrzenia dla obiektywów powyżej światła 2,8.
        Owa precyzja wynika z dłuższej bazy pomiarowej oświetlanej przez "większą dziurę".
        Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
        https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Luljan
          • 2011
          • 1

Jeśli chodzi o kręcące się pary, to kilka razy przełączyłem sobie AF w tryb AI Servo wraz z przesunięciem punktu ostrzenia i powiem, że rezultaty były zadowalające. Dotyczy to dłuższych ogniskowych przy dużym otwarciu przysłony.

Komentarz

• chrislab
            Początki nałogu
            • 2009
            • 374

w tym obiektywie AF bardzo słabo działa, jest niestabilny, szczególnie jeżeli obiektyw ma już pare lat (padają elementy mechaniznczne, znana przypadłość 50/1.4). Polecam go (AF) wyłączyć i ostrzyć ręcznie, tylko wtedy potrzebujesz lepszej matówki (tzw. superprecyzyjnej). Lub zmień obiektyw na inny, choć w tej ogniskowej żaden nie ma dobrego AF-a.
            -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

• cobalt
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 1513

Canon 50/1,4 USM chyba nie jest demonem ostrości. Przynajmniej 2 egzemplarze, które podpinałem do body nie były.
              Może warto domknąć do f/1,8 i korzystać z bocznych p-któw AF. Tylko nie wiem jaką masz puchę i jak czułe są boczne punkty.
              Jak musisz robić tylko centralnym, to rób szerzej i kadruj (docinaj) podczas obróbki na PC.
              W ruchu zawsze lepszy będzie tryb AlServo. Przy bardziej dynamicznych ujęciach możesz robić serią.
              C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

Pracuję...