No i w tej właśnie kwestii Nikon jest akurat lepszy
X
-
-
W sumie można by umieścić obok matówki, na przykład po przeciwnej stronie niż wyświetlacz czasu, przesłony itd, małą libelkę ułatwiającą zadanie. Patrząc w dziurę byłoby widać jak aparat jest ustawiony.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Jak robie modelki w plenerze to zawsze mam krzywy horyzont (chyba sie za bardzo podniecam pierwszym planem) ale jest jeszcze wygiecie horyzntu (chyba nazywa sie to dysorsja) i to zalezy od obietywu jesli masz kita i uzywasz 18mm to horyzony moze sie wyginac i tu juz nie masz na to wplywu pozostaje korekta na kompieKomentarz
-
hej, a nie jest tak, że w cropach mamy krótsze ogniskowe niż normalnie, a jak krótsze to przecież bardziej deformują perspektywę....? Ja też mam wiele zdjęć lecących na prawo albo na lewo....
Komentarz
-
Raczej dłuższe
Nie. Pozatym to że ci lecą na prawo i lewo to trzeba się przykładać do zdjęć bo mi tam nic nie leci :wink:
Obraz deformuje soczewka a nie crop.
Komentarz
-
ej, chodziło mi o to, że fizyczne ogniskowe są dłuższe. Żeby uzyskać kadr jak w 28mm dla FF to musimy założyć ok. 17mm. A 17mm bardziej zniekształca perspektywę niż 28mm.... Czy się mylę ?Komentarz
-
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
hm, w analogu nigdy nie miałem kłopotu pion/poziom, w tu w cropie często się to zdarza....i u innych też jak czytam....więc ?Komentarz
-
-
Więc trzeba mniej pić i nie kolibać się na wietrze jak źdźbło trawy. Trzeba się najeśc porządnie żeby mieć siłe trzymać body. Ja jakoś nie czytam żeby komuś się specjalnie kadry waliły.
Komentarz
-
jestem raczej niepijący
czyli co, karnet na siłkę i końskie dawki magnezu ?
ale kratki na matówce to by się przydały....
Komentarz
-
Na to wychodzi - ewentualnie co taniej by było to skupiac sie też na linii horyzonu w wizjerze a nie tylko na ogólnym kadrze.
Komentarz
-
w nikonku te kratki to można sobie włączyć na życzenie. szkoda, że spece z canona tego nie wmontują w body
to fajna opcja....
Komentarz
-
-
Możesz także zakupić w pobliskim sklepie dłuto i sobie wyryć te linie. Ja kiedyś w Fuji miałem opcje że mogłem sobie w EVF'ie włączyć linie podziału, ale i tak nie korzystałem bo mi wszystko zamazywały. Prościej się do zdjęcia przykładać
Komentarz
Komentarz