X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Odp: wielokrotna ekspozycja, tryb zdjęć nocnych

OK, Behamot, masz rację. W wypadku zdjęć nie da się uzyskać efektu takiego, jakie da naświetlanie 4 s poprzez uśrednienie 4 zdjęć robionych 1 s. Przyjmując, że jest tylko szum losowy oraz nas sygnał jest liniowy to trzeba by uśrednić 16 ekspozycji 1 sekundowych. A tu jeszcze jest percepcja jasności jest logarytmiczna, co dodatkowo pogarsza sprawę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

EOSmagazine opisał metodę wykonywania nocnych zdjęć z ręki pozwalającą na unikniecie efektu poruszenia podczas fotografowania poprzez odpowiednie skracanie czasu ekspozycji

Polega na wykonaniu kolejno 4 niedoświetlonych, -2eV (bo skracamy czas) zdjęć i ich "zsumowanie".
      W niektórych puszkach Canona można ustawić wprost taką funkcję.

Opisano, że z tych zdjęć składowych prawidłowa ekspozycja się sumuje a szumy, z powodu ich przypadkowego charakteru nie wzrastają znacznie ponad poziom pojedynczego zdjęcia.

Postanowiłem to sprawdzić jak to będzie dla mojej puszki, 5D3.

1.
      Zrobiłem 4 zdjęcia RAW (1,2,3,4) z ręki, ISO 400, -2eV, tryb M, wszystkie ustawienia te same
      2.
      Zgodnie z opisaną procedurą wykonałem zdjęcie wynikowe zsumowania 4 niedoświetlonych zdjęć suma 1+2+3+4
      3.
      Pomysł weryfikacji polega na tym, że wykonałem tą samą procedurę sumowania, ale zsumowałem cztery razy to samo zdjęcie (suma 1+1+1+1), nie było przypadkowych szumów w kolejnych zdjęciach przy sumowaniu, były 4 razy takie same.

Gdyby nie zachodziła kompensacja szumów z powodu ich przypadkowego charakteru na zdjęciach to szumy na zdjęciach :
      a. suma 1+2+3+4
      b. suma 1+1+1+2
      powinny być takie same

Podczas wywoływania zdjęć i ich sumowaniu (PS) wszystkie ustawienia na 0.
      Wyniki na załączonym zdjęciu.

jp
      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3608

Jak widać w tej metodzie dostajemy w gratisie ładny banding Przynajmniej w 5d3.

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4283

Zamieszczone przez jotes25
          Normalnie wywołuję zdjęcia w DPP i tam jest bardzo dobra kompensacja
          Patrząc na zdjęcia zastanawia mnie kilka rzeczy, ale przecież nie będę się z tego "doktoryzował"

Na razie uważam, że dla moich celów nie warto stosować tej metody.

jp
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3608

Kompensacja bandingu w DPP? Nie wiedziałem. A banding wyskoczył, bo uległ wzmocnieniu przez złożenie (nie jest losowy).

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Zamieszczone przez jotes25
              Tak, wielokrotna ekspozycja może zmniejszać szum losowy, nie błędy systematyczne, te będą wzmacniane.
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

Behamot, ta metoda sluzy wlasnie do robienia zdjec kiedy nie mozemy wykonac zdjecia z dlugim czasem.
                Jezeli poprawnie naswietlone zdjecie daje nam czas 1s, a niemamy sposobu utrzymac aparatu (bo robimy z reki) to "cykamy" 4 x 1/25 i skladamy.
                4 x 1/25s bedzie gorsze od 1x1s, tyle ze 1s nie utzymamy z reki.

Komentarz

• Bechamot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2512

Zamieszczone przez Usjwo
                  Behamot, ta metoda sluzy wlasnie do robienia zdjec kiedy nie mozemy wykonac zdjecia z dlugim czasem.
                  Jezeli poprawnie naswietlone zdjecie daje nam czas 1s, a niemamy sposobu utrzymac aparatu (bo robimy z reki) to "cykamy" 4 x 1/25 i skladamy.
                  4 x 1/25s bedzie gorsze od 1x1s, tyle ze 1s nie utzymamy z reki.
                  pisze o tym w poscie #7.
                  przeczytaj sobie post #1 - o co jest pytanie.

w moim przykladzie niedoswietlilem o 4ev.
                  w canonie FF granica akceptowalnego wyciagania niedoswietlen w RAW lezy w okolicy - 2 EV . w nikonie ok -4ev.

jesli mialbym niedoswietlic w FF o 2 ev za to wielokrotnie to ostatecznie lepiej bedzie ciagnac raw za uszy niz multiexpozycja z reki i skladanie reczne.

w malych aparatach np w kompaktych , albo jesli chcemy miec gotowe zdjecie z puszki mniej zaszumione niz byloby pojedyncze niedoswietlone , to to moze miec juz sens.

nie jest tez takie oczywiste bezproblemowe zlozenie zdjec zrobionych z reki w przeciagu sekundy. wystapi zawsze jakis blad zlozenia . Sprawe ulatwia stabilizacja i krotka ogniskowa. na dluzszych ogniskowych powiedzmy ekw. powyzej 40 mm nie da sie z reki zdjec nie przestawic. Beda widoczne poruszone gdzies kontury , trzeba redukowac wielkosc zdjecia z tego powodu w dol.

ale pytanie bylo nieco inne - jak w poscie #1 .
                  Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                  Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4283

Założyłem, trzeba jakoś podsumować.

Podstawowy cel to unikniecie poruszenia nocnego zdjęcia wykonywanego z ręki z powody za długiego czasu ekspozycji.

Metoda to wykonanie 4 krótszych zdjęć (a więc niedoświetlonych ale nie poruszonych) i ich złożenia do zdjęcia wynikowego jest metodą skuteczna, dostaje się nieporuszone zdjęcie z prawidłową ekspozycją, poziom szumów jest na poziomie porównywalnym z pojedynczym, składowym zdjęciem.

Nie wiem, jak jest zaimplementowana w puszkach Canona, wydaje się jednak że najlepiej by było gdyby ( pomysł na algorytm):
                    1.
                    po naciśnięciu spustu do połowy ocena czy prawidłowy czas ekspozycji (ogniskowa, IS) nie jest za długi
                    2.
                    Jeśli za długi to ocena czy 4 razy krótszy jest nie za długi
                    3.
                    jeśli nie za długi to przy dociśnięciu spustu, przy jednym podniesieniem lustra wykonanie kolejno 4 krótszych zdjęć
                    4.
                    zapisanie na karcie plików RAW zdjęć składowych i pliku złożenia i ewentualnie pliku zlożenia jpg

Oczywiście matoda ta ma swoje ograniczenia.

Jak poprzednik napisał, można zamiast składania skorzystać z pliku niedoświetlonego i samemu "uzyskać" prawidłowe zdjęcie, ( albo wprost zamiast tej metody podnieść ISO i zrobić zdjęcie prawidłowo naświetlone) i potem odszumiać.

Tylko że trzeba wpierw to zdjęcie nieporuszone mieć.
                    No i liczba osób które umieja to zrobić nie jest duża

-------------------------------------------------------------
                    Moja ocena.

Gdybym miał ją w swojej puszce tak zaimplementowaną to by ją stosował gdy robię nocne z ręki. Chyba w większości przypadków już samo złożenie w puszce byłoby wystarczająco dobre.

Przejżałem ostatni wypad weekendowy, nie za dużo było zdjęć nocnych z ręki, ich ISO to od 4000 do 10000.
                    To dlatego że dopracowałem "współpracę" ze statywem, jest bardzo dobry (i lekki !), nosze go na sobie wraz z puszką z szybkozłączką wpiętą na stałe, chodzenia w tłoku, siadanie w metrze, autobusie bez kłopotów.

Mam 5D3, małe szumy, głównie używam Av z AutoIso, to puszka za mnie (w zasadzie) pilnuje by było nieporuszone.
                    Ale gdy się chce mieć większą głębię ostrości, domyka przesłonę, to ISO wędruje pod 20 000 a tam to już jest gorzej.

jp

PS
                    Nie byłem 10 lat w Londynie, nie było dużo czasu na foto.
                    Co mnie najbardziej zaskoczyło, to że typowe, Londyńskie czerwone budki telefoniczne nadal są.
                    Ale :
                    - w centrum można do nich wchodzić, jest tam telefon na monety i kartę płatniczą ale ich główną funkcją jest darmowy punkt dostępowy WiFi (sprawnie działa, szybki)
                    - poza centrum nie można wchodzić, ale to jest telefon i bankomat.
                    Photo: 5N5C1378 | one week in London album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

To dlatego że dopracowałem "współpracę" ze statywem, jest bardzo dobry (i lekki !), nosze go na sobie wraz z puszką z szybkozłacza wpięta na stałe, chodzenia w tłoku, siadanie w metrze, autobusie bez kłopotów.Mam 5D3, małe szumy, głównie używam Av z AutoIso, to puszka za mnie (w zasadzie) pilnuje by było nieporuszone.
                      Ale gdy się chce mieć większą głębię ostrości, domyka przesłonę, to ISO wędruje pod 20 000 a tam to już jest gorzej.

jp
                      Drogi Janie

nie potrafisz obslugiwac aparatu

20 000 ISo i statyw ?

po co to wszystko?

robiac zdjecie nocne na 20 000 iso masz do wyboru - albo wyrzucic zdjecie do kosza , albo przymknyc oczy i udawac , ze sie nic nie stalo.
                      albo tez redukowac wielkosc do paruset px.

to cale twoje przemyslenie jest d.d.
                      popelniasz blad strtegiczny pozostawiajac aparatowi wybor ISO.

nie o szumy tylko chodzi , ale glownie rozpietosc tonalna.
                      rozpietosc tonalna sceny nocnej jest olbrzymia , a tu stosujesz takie parametry aparatu , ze rozpietosc tonalna matrycy jest ograniczana .domykasz przyslone - poziom sygnalu spada , dyfrakcja rosnie.
                      to jest system naczyn polaczonych.

zanim wyzwolisz spust aparatu , wiadomo ze nic z tego dobrego technicznie nie bedzie i byc nie moze.

jesli masz statyw to ogolnie nie ma problemu szumow ani iso.

przyklad nocny na 200 iso nie tak stary jeszcze:

226

inny ze statywu wagi piorkowej - 650 gram:

116

albo tez statyw 650 gram:

178

skala ok 80% o ile pamietam

zdjec robionych z reki nigdy dobrze nie zlozysz.
                      musza byc kontury przesuniete.

jesli obnizysz szumy w ten sposob to dostaniesz rozmyte kontury i musisz redukowac wielkosc tzn podniesc krazek rozproszenia.
                      redukujac wielkosc i tak redukujesz szum.
                      mozna od razu bez zabawy w zlozenia zredukowac szum przez redukcje wielkosci - mechanizm ten sam - usrednianie.

prawda jest brutalna - w zdjeciach nocnych C jak na razie nie podskoczy do N.

wniosek jest zupelnie inny - jesli juz targasz ze soba statyw to czerp z tego korzysci.

jesli pozwolisz aparatowi wybrac 20 000 iso to nic dziwnego ze musisz kombinowac jak kon pod gore , a tymczasem mozna spokojnie na luzie z gorki....
                      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• RobertON
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 2190

Zamieszczone przez jan pawlak
                        Mam 5D3, małe szumy, głównie używam Av z AutoIso, to puszka za mnie (w zasadzie) pilnuje by było nieporuszone.
                        Ale gdy się chce mieć większą głębię ostrości, domyka przesłonę, to ISO wędruje pod 20 000 a tam to już jest gorzej
                        Również nie mogę zrozumieć, po co to AutoISO, jakoś nie mogę się do tego przekonać.
                        To samo się prosi o nadmiar szumu w nocnych fotach.
                        Jak jest dobry statyw, a takie Pan Jan ma za plecami , to wykorzystać tą możliwość, a nie dawać "puszce wymyślać".

Nie wiem jak jest w 5D3, ale czy nie ma tam opcji "auto", ale nie więcej niż np. 6400.
                        Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                        https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Usjwo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1055

Co wy z tymi statywami? Nie wiem czy ktos czytal ten artykul, ale on jest o tym jak zrobic zdjecie z reki w warunkach kiedy jest za malo swiatla, zeby utrzymac aparat bez poruszenia.
                          I chyba o ta technike jp pytal? Oczywiscie jest mozliwe ze watek juz dawno sie rozjechal (jak to sie dzieje z innymi) i mowicie juz zupelnie o czyms innym

Komentarz

• salas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 3000

Zamieszczone przez Usjwo
                            Co wy z tymi statywami? Nie wiem czy ktos czytal ten artykul, ale on jest o tym jak zrobic zdjecie z reki w warunkach kiedy jest za malo swiatla, zeby utrzymac aparat bez poruszenia.
                            I chyba o ta technike jp pytal? Oczywiscie jest mozliwe ze watek juz dawno sie rozjechal (jak to sie dzieje z innymi) i mowicie juz zupelnie o czyms innym
                            właśnie tak, doszli do tego, że focenie z ręki i składanie fotek się nie opłaca, bo utrata jakości i szum jest dużo większy niż przy focie ze statywu i jednej klatce to tak mocno w skrócie.
                            SONY

Komentarz

• Bechamot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2512

Zamieszczone przez Usjwo
                              my nic ze statywami.
                              JP twierdzi, ze ma zawsze statyw ze soba.
                              czytasz nieuwaznie.

a pytal o obnizanie szumu przez niedoswietlenie i zloznie , potem doszla dalsza interpretacj , ze chodzi o nieporuszenie.
                              jesli pomiedzy pierwszym a ostatnim zdjeciem uplywa np sekunda to nie ma cudow zeby nie bylo przesuniecia kadrow z reki. ( bedzie nawet wieksze niz wielkosc poruszenia przy ciaglam czasie , gdyz ten bedzi krotszy)
                              i nie da sie zlozyc idealnie , dlatego ze nie jest to poruszenie wokol punktu nodalnego - tzn wystepuje paralaxa.
                              uzysk - w sumie tylko dla tych , ktorzy robia ( male) jpegi z puszki.

Komentarz

• Usjwo
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1055

4 klatki na sekunde to chyba teraz kazdy aparat zrobi.

Komentarz

Pracuję...