X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Macios
    Uzależniony
    • 2005
    • 692

Odp: Prośba o poradę w sprawie techniki zdjęć nocnych

wg mnie jaśniejsze lepsze, ale generalnie nie są zbyt ostre. Jakim szkłem robiłeś przy jakich ustawieniach? Z jakiego miejsca te zdjęcia były robione? Filtry?
    galeria

Komentarz

• Lutek
      Uzależniony
      • 2005
      • 560

Witam!
      Odpowiadając na pytania:
      1) To zdjęcie nie było w żaden sposób przetwarzane na warstwach. Lekko kręciłem jasnością i wyeksportowałem do jpg w DPP 4.3
      2) Było pytanie o obiektyw. Otóż robiłem to 18-135 IS STM. Robiłem też próbki 50mm/1.8 STM ale tym drugim nie wychodziły ze względu na długie czasy expozycji a ja stałem na końcu mostu gdańskiego a co chwila coś przejeżdżało i most zwyczajnie się kołysał, więc nie było innego sposobu jak obiektyw z IS.
      3) Miejsce robienia zdjęcia tez było pewnym kompromisem

Ktoś sugerował, ze zdjęcie zrobiłem za późno. Otóz mam jakąś tam wcześniejszą próbkę: https://onedrive.live.com/redir?resi...nt=photo%2cJPG
      Lutek
      EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• p0m
        Uzależniony
        • 2010
        • 698

Szczerze, ostatnie zdjęcie jest najgorsze.

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
        ebe ebe

Komentarz

• meg83
          Coś już napisał
          • 2010
          • 65

Lepsze jaśniejsze, nr 3 odpada. Jeśli chodzi o nr 2 to zdecydowanie musisz poszukać miejsca bez krzaków, które wprowadzają tylko chaos na zdjęciu.
          Facebook | Instagram | Twitter

Komentarz

• Lutek
            Uzależniony
            • 2005
            • 560

Zamieszczone przez meg83
            Lepsze jaśniejsze, nr 3 odpada. Jeśli chodzi o nr 2 to zdecydowanie musisz poszukać miejsca bez krzaków, które wprowadzają tylko chaos na zdjęciu.
            No własnie tam myślałem ale skoro ktoś pytał to pokazałem i to wcześniej zrobione
            Lutek

Komentarz

• wizart
              Coś już napisał
              • 2014
              • 51

tak, skopmy leżącego nowicjusza... To ja może w nery...
              Mnie się podobają, choć oba są zbyt jasne.
              Ja powalczyłbym moze w lightroomie z przyciemnieniem ciemnych tonów i obnizeniem ekspozycji - słowem suwaczki sie kłaniaja.
              A kadr chyba nie jest jakiś makabryczny - na poczatku drogi samuraja (nocnego) to typowe kadry centralne
              Lutek, nie przejmuj się krytyką, tylko Lutuj foty - doświadczenie samo przyjdzie... to tylko kwestia czasu.

Komentarz

• Lutek
                Uzależniony
                • 2005
                • 560

Zamieszczone przez wizart
                tak, skopmy leżącego nowicjusza... To ja może w nery...
                Mnie się podobają, choć oba są zbyt jasne.
                Ja powalczyłbym moze w lightroomie z przyciemnieniem ciemnych tonów i obnizeniem ekspozycji - słowem suwaczki sie kłaniaja.
                A kadr chyba nie jest jakiś makabryczny - na poczatku drogi samuraja (nocnego) to typowe kadry centralne
                Lutek, nie przejmuj się krytyką, tylko Lutuj foty - doświadczenie samo przyjdzie... to tylko kwestia czasu.
                No nie jestem takim nowicjuszem bo zajmuję się tym już ponad 12 lat. Ale prawda to, ze niektórzy by skopali kogoś kto się pyta, szuka porady...
                Co do ekspozycji zdjęć to były sporo ciemniejsze ale rozjaśniłem w DPP na życzenie zamawiającej bo zdjęcie to posłużyło do montażu gdzie to było tłem a na I planie miał być wstawiony obiekt 3D tzn centrum handlowe...

Pozdrawiam

PS Dzięki za miłe słowa
                Lutek

Komentarz

• dyrta
                  Coś już napisał
                  • 2014
                  • 54

Zamieszczone przez Lutek

3) Miejsce robienia zdjęcia tez było pewnym kompromisem
                  ..ten tylko to zrozumie, kto robił nocne zdjęcia po praskiej stronie Wisły

Komentarz

• Lutek
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 560

Zamieszczone przez dyrta
                    ..ten tylko to zrozumie, kto robił nocne zdjęcia po praskiej stronie Wisły
                    No dokładnie. Tak się składa, ze to miejsce jest wybierane przez wielu fotografów robiących nocna panoramę...bo chyba nie ma lepszego...
                    Lutek

Komentarz

Pracuję...