Witam. Mam pytanie odnośnie efektu tej mgły, powtarzającej się w tych zdjęciach. Jak uzyskać taki efekt, ostatnio wszędzie tego pełno. Pozdrawiam
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Efekt mgły
Tutaj fajnie jest to wyjaśnione: Dodawanie zamglenia do zdjęć [wideoporadnik] | Fotoblogia.pl -
@malwie: Mam wątpliwości, czy faktycznie chodzi o "mgłę", czy o to, że zdjęcia są takie "mdłe", bez zdecydowanej czerni, takie "wyblakłe" - jeśli ten efekt masz na myśli to np. "krzywe", punkt początkowy (lewy dół) w górę (histogramy z Twoich przykładów zdają się to potwierdzać).Komentarz
-
Dokładnie - "brakuje" na histogramie lewej strony.Komentarz
-
Bo to szmira i kicz
To już kolejne z wielu zapytań na tym forum jak taki efekt uzyskać.
Kiedyś w czasach analogowej fotografii i słabych filtrów zastanawiałem się jak takich efektów NIE-uzyskać.
Nakręć na obiektyw jakiś tandetny filtr i zrób zdjęcie lekko pod światło - spadek kontrastu i taka mgiełka gwarantowane.R3 + RF85LDSKomentarz
-
Komentarz
-
Witam. Mam pytanie odnośnie efektu tej mgły, powtarzającej się w tych zdjęciach. Jak uzyskać taki efekt, ostatnio wszędzie tego pełno. Pozdrawiam
http://www.kadryszczescia.pl/wp-cont...1/800_8415.jpg
To nie jest żaden efekt mgły. Ten najlepiej uzyskać gdy jest mgła.Komentarz
-
bzdura
np. żeby lody wygladały lepiej fotografuje sie barwione pure ziemniaczane, olej silnikowy gra role miodu,pasta bo butów robi skórkę na grilowanym miesię, mleko pieni sie bardziej z dodatkiem mydlin itd...itd... to dlaczego nie "wykreować" mgły...
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
Serio widzisz tam jakiś "efekt mgły"? Przecież to są zwykłe zdjęcia pod światło... dodatkowo z obniżonym kontrastem.Ostatnio edytowany przez aptur; 3315.Komentarz
-
nie wnikam czy widac mgłe czy nie, odniosłem sie tylko do Twojego stwierdzenia, z którego wywnioskowałem (byc może mylnie) że "naturalne/rzeczywiste" wygląda lapiej" (cyt. "ten najlepiej uzyskać gdy jest mgła") niż "udawane" w zyciu i fotografii bywa różnie, czasem ułuda wydaje sie nam lepsza/ładniejsza...Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
To znany efekt, zwie sie - "spie.....nie zdjecia". I jak zaraza ostatnio sie rozlazi po fotografach.Komentarz
-
Zgadzam się tak właśnie zwie się ta technika
Fotopstrykaczy dziś masa I tracá poczucie dobrego smaku, szukajác co by tu spartolić by zainteresować świat.
Komentarz
-
A ja myślę, że ten efekt jest bardzo fajny przy okazji wykonywania lekko nostalgicznych, słodkich zdjęć.Komentarz
Komentarz