X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • malwie
    • 2016
    • 12

Efekt mgły :?:

Witam. Mam pytanie odnośnie efektu tej mgły, powtarzającej się w tych zdjęciach. Jak uzyskać taki efekt, ostatnio wszędzie tego pełno. Pozdrawiam

• emiliam
    • 2013
    • 11

Odp: Efekt mgły

Tutaj fajnie jest to wyjaśnione: Dodawanie zamglenia do zdjęć [wideoporadnik] | Fotoblogia.pl
    http://psychologiafotografii.pl/

Komentarz

• r_m
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2418

@malwie: Mam wątpliwości, czy faktycznie chodzi o "mgłę", czy o to, że zdjęcia są takie "mdłe", bez zdecydowanej czerni, takie "wyblakłe" - jeśli ten efekt masz na myśli to np. "krzywe", punkt początkowy (lewy dół) w górę (histogramy z Twoich przykładów zdają się to potwierdzać).

Komentarz

• RobertON
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2190

Zamieszczone przez r_m
        Mam wątpliwości, czy faktycznie chodzi o "mgłę", czy o to, że zdjęcia są takie "mdłe", bez zdecydowanej czerni, takie "wyblakłe" - jeśli ten efekt masz na myśli to np. "krzywe", punkt początkowy (lewy dół) w górę (histogramy z Twoich przykładów zdają się to potwierdzać).
        Dokładnie - "brakuje" na histogramie lewej strony.
        https://500px.com/robowert26

Komentarz

• adawro
          Pełne uzależnienie
          • 2011
          • 1075

Zamieszczone przez malwie
          ostatnio wszędzie tego pełno.
          Bo to szmira i kicz

To już kolejne z wielu zapytań na tym forum jak taki efekt uzyskać.

Kiedyś w czasach analogowej fotografii i słabych filtrów zastanawiałem się jak takich efektów NIE-uzyskać.
          Nakręć na obiektyw jakiś tandetny filtr i zrób zdjęcie lekko pod światło - spadek kontrastu i taka mgiełka gwarantowane.
          R3 + RF85LDS

Komentarz

• r_m
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2418

Zamieszczone przez adawro
            Nakręć na obiektyw jakiś tandetny filtr i zrób zdjęcie lekko pod światło - spadek kontrastu i taka mgiełka gwarantowane.
            O właśnie, można też użyć Heliosa i adaptera M42 (pod światło)

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez malwie
              Witam. Mam pytanie odnośnie efektu tej mgły, powtarzającej się w tych zdjęciach. Jak uzyskać taki efekt, ostatnio wszędzie tego pełno. Pozdrawiam

http://www.kadryszczescia.pl/wp-cont...1/800_8415.jpg

To nie jest żaden efekt mgły. Ten najlepiej uzyskać gdy jest mgła.

Komentarz

• tombas
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2195

Zamieszczone przez aptur
                To nie jest żaden efekt mgły. Ten najlepiej uzyskać gdy jest mgła.
                bzdura
                np. żeby lody wygladały lepiej fotografuje sie barwione pure ziemniaczane, olej silnikowy gra role miodu,pasta bo butów robi skórkę na grilowanym miesię, mleko pieni sie bardziej z dodatkiem mydlin itd...itd... to dlaczego nie "wykreować" mgły...
                Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez tombas
                  bzdura
                  np. żeby lody wygladały lepiej fotografuje sie barwione pure ziemniaczane, olej silnikowy gra role miodu,pasta bo butów robi skórkę na grilowanym miesię, mleko pieni sie bardziej z dodatkiem mydlin itd...itd... to dlaczego nie "wykreować" mgły...
                  Serio widzisz tam jakiś "efekt mgły"? Przecież to są zwykłe zdjęcia pod światło... dodatkowo z obniżonym kontrastem.
                  Ostatnio edytowany przez aptur; 3315.

Komentarz

• tombas
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2195

Zamieszczone przez aptur
                    Serio widzisz tam jakiś "efekt mgły"? Przecież to są zwykłe zdjęcia pod światło... dodatkowo z obniżonym kontrastem.
                    nie wnikam czy widac mgłe czy nie, odniosłem sie tylko do Twojego stwierdzenia, z którego wywnioskowałem (byc może mylnie) że "naturalne/rzeczywiste" wygląda lapiej" (cyt. "ten najlepiej uzyskać gdy jest mgła") niż "udawane" w zyciu i fotografii bywa różnie, czasem ułuda wydaje sie nam lepsza/ładniejsza...
                    Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
                    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• siudym
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2254

To znany efekt, zwie sie - "spie.....nie zdjecia". I jak zaraza ostatnio sie rozlazi po fotografach.

Komentarz

• chrisNI
                        Bywalec
                        • 2013
                        • 173

Zgadzam się tak właśnie zwie się ta technika Fotopstrykaczy dziś masa I tracá poczucie dobrego smaku, szukajác co by tu spartolić by zainteresować świat.

Komentarz

• maria.k
                          • 2016
                          • 7

A ja myślę, że ten efekt jest bardzo fajny przy okazji wykonywania lekko nostalgicznych, słodkich zdjęć.

Komentarz

Pracuję...