X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kwiatas
    Bywalec
    • 2005
    • 154

Fotografowanie w disco

Witam,
    Ostatnio wybralem sie do dyskoteki a ze mialem pozwolenie na zrobienie paru zdjec wialem ze soba aparat. Podszedlem do watku "profesjonalnie" studiujac wczesniej tamat o foceniu koncenrtow itp. W disco jest latwiej bo moza uzywac lampy i nikt za bardzo nie krzyczy. Wiec podpialem swoja sigme i zaliczylem kompletna porazke lampa swiecila zabijajac caly klimat dyskoteki (swiatla , dymy itp.) Probowalem z roznymi ustawieniami (dluzszy czas, druga lamelka) w sumie bez rezultatow. Podpowiedcie moze jak ugrysc temat bo tak dziwnie mnie boli ze poleglem w sumie bez walki
    POzdrawiam
    http://pepershots.wordpress.com/
  • adamek
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2265

Wróć tam bez lampy.
    Klimat dyskoteki to różnokolorowe światłą, tudzież półmrok, czy też dym.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Komentarz

• kwiatas
      Bywalec
      • 2005
      • 154

Zamieszczone przez adamek
      Wróć tam bez lampy.
      Klimat dyskoteki to różnokolorowe światłą, tudzież półmrok, czy też dym.
      I tak zrobilem ale czasy byly nie do zaakceptowania tzn iso 1600 i wychodzilo 1/2 sec lub max 1/20 nie do utrzymania z reki a ze statywem w dyskotece bede wygladal troszke dziwnie

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez kwiatas
        ... ze statywem w dyskotece bede wygladal troszke dziwnie
        No to masz do wyboru: albo Ty będziesz "dziwnie" wyglądał ze statywem, albo dziwnie będą wyglądały Twoje zdjęcia z lampą :-)
        Mozesz jeszcze wypróbować:
        - monopod
        - obiektyw ze stabilizatorem (IS)
        - jasny obiektyw f/1,4 f/1,8
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

z jaka ogniskowa nie dasz rady utrzymac 1/20s?
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• mario1275
            Początki nałogu
            • 2005
            • 420

stroboskop w dyskotece to mniej wiecej lampa błyskowa - próbowałeś na krótszych czasach iso 400 seria zdjeć?? w takich warunkach sukcesem jest jak wyjdzie co 10 zdjęcie, a rozmycia ludzi w ruchu to też klimat takich zdjęć, może zrdukować siłę błysku do połowy tak żeby tylko odświetliła a nie oświetliła , spróbować z odchyloną lampą do góry - próbować, próbować w takich warunkach jak dyskoteka fajne zdjecie to w 90% szczęście
            www.modelownia.pl

Komentarz

• Venio
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1084

z tego co wiem to lampa błyskowa + iso 800 lub 400 i przysłona około 5,6. Z tego powinny wyjsc czasy około 1/4 lub 1/2 sekundy itp. Lampa zamraza osobe fotografowaną a krotki czas rozmazuje tło i wszystkie swiatła. Dla mnie efekt ********y
              Efekty http://www.e-fotografija.com/artman/...icle_602.shtml razem z parametrami
              Ostatnio edytowany przez Venio; 1647.

Komentarz

• kwiatas
                Bywalec
                • 2005
                • 154

zeby nie byc goloslownym tu z reki i bez lampy pobowalem uzyc stroboskopu

Komentarz

• Venio
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1084

zeby nie byc goloslownym tu z reki i bez lampy pobowalem uzyc stroboskopu
                  i teraz porownaj sobie fotki zrobione na tych parametrach ktore podałem. Chyba lepiej nie?

Komentarz

• kwiatas
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 154

tutaj iso 1600 1/50, 2,8 odszumaine i to mocno

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

tutaj iso 1600 1/50, 2,8 odszumaine i to mocno
                      Nie no bez jaj f/2.8 ???
                      Zakręć coś z przedziału f/1.2 - f/1.8, ISO3200 a stanie się jasność 8)
                      Mocno odszumiane to ja mam zdjęcia robione w totalnej ciemności* z 85/1.8 na 1/60, f/1.8, ISO6400

* zamknięte drzwi, światło zgaszone, przez szybe w drzwiach przebijało się nieco z jednej żarówki z drugiego pokoju - hard core na maxa
                      the silence is deafening

Komentarz

• ripek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1486

Lampą pal pod kątem (+kartka dla odbicia swiatla wprost). Ja tak robie. Efekt:

Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• woland
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 36

Odnosnie stroboskopu... Probowalem robic kiedys ze strobo (rowniez mam sigme) i wyszlo calkiem niezle jak na pierwszy raz. Jesli dobrze opanowac te technike, to mysle, ze efekty moga byc swietne.

Z tego co widze po tych dwoch zdjeciach, ktore pokazales, swiatla bylo na tyle, ze moglbys rowniez sprobowac blysku na druga lamelke. Tak jak pisze Venio- lampa zamraza na koncu, tlo rozmazane.
                          Ostatnio edytowany przez woland; 729.

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez Venio
                            z tego co wiem to lampa błyskowa + iso 800 lub 400 i przysłona około 5,6. Z tego powinny wyjsc czasy około 1/4 lub 1/2 sekundy itp. Lampa zamraza osobe fotografowaną a krotki czas rozmazuje tło i wszystkie swiatła. Dla mnie efekt ********y
                            Efekty http://www.e-fotografija.com/artman/...icle_602.shtml razem z parametrami
                            Czas raczej chciałes napisac długi czas.
                            Co do zdjęć, to rzeczywiście - podobają mi się, efekt fajny choć nieco sztuczny.
                            Bardziej naturalne byłyby jednak ze statywu bez lampy, ponieważ wtedy przy tych samych parametrach (1/4 -1/2 s, ISO 400-800, f/4,5-5,6) uzyskalibysmy wyraźne ostre tło, a rozmyte postacie. I to IMHO wyglądałoby jeszcze lepiej, bo to przecież to ludzie się ruszają a nie otoczenie.
                            Niemniej powtarzam, zdjęcia sie podobają :-)
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mario1275
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 420

no i całkiem niezłe to z tym strobo, może tylko kadr troszkę przypadkowy - ale zobacz na rękę (ręce) tego gościa na środku - może pokaż jak byś chciał żeby to zdjęcie wyglądało bo te co pokazał ripek wg mnie wogóle nie oddają klimatu dyskoteki - równie dobrze można napisać że są zrobione w barze, restauracji... gdziekolwiek gdzie ludzie się bawią i piją piwo
                              Ostatnio edytowany przez mario1275; 1090.
                              www.modelownia.pl

Komentarz

Pracuję...