X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rudared
    • 2017
    • 1

Technika robienia zdjęć na Studniówce

Witam!
    Jestem tutaj nowa i od razu lecę do Was z pytaniem
    Dzisiaj robię zdjęcia jednej parze przed studniówką w hotelu, w której odbędzie się impreza. Zdjęcia będą robione przed salą, koło recepcji. Nie mam jak wcześniej iść zobaczyc tego miejsca, a ze zdjęć widziałam, że jest mnóstwo przestrzeni, zimne światło, gołe i białe ściany (poza jedną złotą, gdzie jest SOFA) i wielkie schody prowadzące do góry (w jasnym kolorze)
    I tu moje pytanie, czy sprzęt, który posiadam da radę porobić tej parze kilka zdjęć.
    I jak mniej więcej ustawić aparat oraz lampę.

Canon 550D + obiektyw 18-135 kit
    Tamron af 70-300mm f/4-5.6
    Canon 50mm f/1.8 II
    Nissin digital di866
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4304

Odp: Technika robienia zdjęć na Studniówce

sprzęt jak najbardziej da rade pod warunkiem zmiany operatora
    aparat ustaw obiektywem do osób fotografowanych , lampe ustaw do gory
    Ostatnio edytowany przez becekpl; 27958.
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• r_m
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2418

Odp: Technika robienia zdjęć na Studniówce

Zamieszczone przez rudared
      czy sprzęt, który posiadam da radę porobić tej parze kilka zdjęć
      "Sam sprzęt nie zrobi zdjęć, potrzebny jest doczepiony do niego w miarę sprawny operator" (albo jakoś podobnie, zapamiętałem taką stopkę u pewnej osoby w czasach pl.rec.foto)

Tak, dasz radę porobić tym kilka zdjęć (nawet więcej niż kilka, jeśli Ci wystarczy prądu w bateriach). Najprościej założyć lampę na aparat, na aparacie ustawić "zielony kwadracik", lampę ustawić w tryb eTTL, ustawić głowicę na wprost, i robić zdjęcia jak telefonem. Na pewno zdjęcia będą.
      Jeśli nie masz żadnego doświadczenia, i dopiero teraz zaczynasz szukać informacji jak dziś masz zrobić zlecenie, to jest najprostsza metoda - nie będziesz mieć "ładnych" zdjęć, ale będą jakiekolwiek zdjęcia. Jeśli miałabyś więcej czasu, i trochę chęci na naukę, to Techniki fotografowania z lampą błyskową (zanim napiszesz, że to o zdjęciach ślubnych, a nie studniówkowych, poczytaj całość).

Komentarz

Pracuję...