X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yanc
    Bywalec
    • 2015
    • 205

Przepalone obiekty w czerwonym świetle

Robiłem wczoraj zdjęcia na koncercie, w którym wokalista przez wiekszość czasu oświetlony był czerwonym reflektorem. Praktycznie wszystkie zdjęcia wyszły jakiś takie nieostre i z dziwnym prześwietleniem. Przykładowe zdjęcie:

Problem znikał gdy ten cholerny reflektor był wyłączany, lub gdy gościu wyszedł poza jego zasięg. Inni członkowie zespołu oświetlani innymi kolorami wychodzili OK, a ten w czerwonym świetle fatalnie. O co tu chodzi?
    C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568
  • davnes
    Coś już napisał
    • 2009
    • 61

Odp: Przepalone obiekty w czerwonym świetle

Punktowy pomiar swiatla powinienes ustawic.

Wysłane z mojego 6070K przy użyciu Tapatalka
    patrze na świat poprzez jasne słoiki

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2709

Tu popatrz http://www.canon-board.info/dla-pocz...paratu-108577/
      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
      Ja
      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
      Konfucjusz

Komentarz

• Yanc
        Bywalec
        • 2015
        • 205

[MENTION=27765]Leon007[/MENTION] - już widziałem ten temat, mnie jednak nadal interesuje skąd ten problem? Jak gościu był podświetlony na biało, zielono, czy niebiesko zdjęcia wyszły ok.
        [MENTION=28386]davnes[/MENTION] - punktowego nie używałem faktycznie, tylko matrycowego. Ale jak rozumiem przy punktowym twarz była by OK a reszta ciemna?

W międzyczasie poczytałem jeden artykuł w necie i tam rozpisują się o tym że aparat w zakresie czerwonego koloru łapie też bliską podczerwień. Uważam że to całkiem możliwe, ale czy ktoś może temat rozwinąć?
        Pytanie kolejne jest takie - co można z takimi zdjęciami zrobić? RAWy mam. Jakieś wskazówki do obróbki?
        C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568

Komentarz

• fret
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1503

Zacznijmy od tego, że masz po prostu przepaloną czerwień. Na całej twarzy jest R 255. W dziwnym świetle warto kontrolować histogramy R, G i B. Szczególnie R lubi się przepalać, a na zbiorczym tego nie widać.

Komentarz

• Tomek67
            Bywalec
            • 2010
            • 163

Niby współczesne aparaty są baaardzo zaawansowane, ale to jednak tylko automat.
            Trzeba mieć histogram RGB włączony przy podglądzie zdjęć plus kontrolę przepaleń.
            W razie potrzeby korygować.
            Przy tak dziwnym oświetleniu to ja bym użył trybu M

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

wyjarany kanal czerwony, stad takie wrazenie nieostrosci.

trzeba niedoswietlac tak, zeby na histogramie sie czerwony kanal odkleil od prawej
              www albo tez flickr

Komentarz

• fret
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1503

Zamieszczone przez Tomek67
                Niby współczesne aparaty są baaardzo zaawansowane, ale to jednak tylko automat.
                ...
                Też mnie dziwi, że nie ma automatu reagującego na kanał czerwony. Ten przepala się najczęściej i potrafi się przepalić nawet przy normalnym, dziennym oświetleniu.

Komentarz

• kamdul
                  • 2019
                  • 5

Strzelam - wysokie iso. Spróbuj w LR trochę pobawić się czerwonym kanałem. Na bokach normalnie, bo inne światło. 2 - winety
                  Moje wypocinki fotografia ślubna fotograf ślubny

Komentarz

Pracuję...