X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Zamieszczone przez Vitez
    [...]a tak jest tylko albo high-speed sync albo druga lamelka a czasem chcialbym dwa na raz.
    HSS to blysk strobo w trakcie jak szczelina miedzy kurtynami jedzie nad matryca/filmem, wiec troche ciezko zrobic tu blysk na druga lamelke...

A co do priorytetow FEC'a z body i z lampy... Jest jak pisze Vitez. Czy wada to zalezy od upodobania. FEC z body jest troche blizej jak ten na lampie i w czesto znacznie wygodniejszy. Wczesniej nie bylo fajnych koleczek jak na 580'tce. Wklepanie FEC'a guziczkami jest troche meczace...
    Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
    ...

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez KuchateK
      HSS to blysk strobo w trakcie jak szczelina miedzy kurtynami jedzie nad matryca/filmem, wiec troche ciezko zrobic tu blysk na druga lamelke...
      Nie no, nie chce na sile odpalac HSS na druga lamelke a tylko by lampa sama sie przestawiala w razie potrzeby - np priorytetem jest druga lamelka ale kiedy czas jest taki ze trzeba wlaczyc HSS to odpowiednia ikonka czy diodka mnie o tym informuje ze "uwaga! teraz tracisz druga lamelke bo musze sie odpalic w HSS" - ot takie wygodnictwo, bo skleroza powoduje ze sie zapomni gdy jest potrzeba przelaczyc na druga lamelke (czesciej z HSS korzystam) i sie potem dziwie (bo w body mam wlaczone) czemu nie dziala .

Zamieszczone przez Kuchatek
      FEC z body jest troche blizej jak ten na lampie i w czesto znacznie wygodniejszy. Wczesniej nie bylo fajnych koleczek jak na 580'tce. Wklepanie FEC'a guziczkami jest troche meczace...
      A nawet z 580 EX to FEC z body wygodniejszy bo mozna go zmienic i znac wartosc na jaka sie ustawia bez odrywania oka od wizjera - wartosc FEC pojawia sie w wizjerze w momencie jego przestawiania - przy przestawianiu FEC kolkiem na lampie rowniez mozna to zrobic bez odrywania oka od wizjera ale ta wartosc z lampy nie pojawia sie w wizjerze.

Komentarz

• martyna

Witam,
        troche mi sie przejasnilo (w glowie i na zdjeciach)szczegulnie po wypowiedzi kol.Kubamana.Teraz wiecej kombinuje z AV I TV .Dotychczas robilam wylacznie w trybie M.
        Pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez Vitez
          ...czesciej z HSS korzystam....
          Możesz powiedzieć do czego? i dlaczego?

Błysk trwa coś około 1/50000 sekundy - nawet zdjęcie obiektywem 350mm w M f=9, t=1/10 wychodzi nieporuszone w niezbyt jasnym pokoju. Sprawdziłem to wielokrotnie na różnych imprezach i przed chwilą też :-) Dołożyłem nawet konwerter x2 - dalej żyleta z ręki na czasie 1/8.

Innymi słowy musi być dość dużo zastanego i jeszcze potrzebne dopalenie lampą no i obiekt musi się poruszać, żeby była potrzeba korzystania z HSS. Właściwie jedyne co mi przychodzi do głowy to sport w nieźle oświetlonej hali. Poza tym to HSS jest mało przydatny.

Pozdrawiam
          Janusz

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

Zamieszczone przez Janusz Body
            Błysk trwa coś około 1/50000 sekundy
            gdzieś czytałem, że 1/10 000

- nawet zdjęcie obiektywem 350mm w M f=9, t=1/10 wychodzi nieporuszone w niezbyt jasnym pokoju. Sprawdziłem to wielokrotnie na różnych imprezach i przed chwilą też :-) Dołożyłem nawet konwerter x2 - dalej żyleta z ręki na czasie 1/8.
            no nie wiem czemu, ale ja mam inne doświadczenia, już przy 1/100 i obiektywie @ 200mm na cropie mam sporo poruszonych zdjęć. Wyraźnie poruszonych. IMHO zależy to od ilości zastanego - jeśli jest go bardzo mało, to masz rację, inaczej będzie rozmyte.

Innymi słowy musi być dość dużo zastanego i jeszcze potrzebne dopalenie lampą no i obiekt musi się poruszać, żeby była potrzeba korzystania z HSS. Właściwie jedyne co mi przychodzi do głowy to sport w nieźle oświetlonej hali. Poza tym to HSS jest mało przydatny.
            nie rozumiem części dotyczącej wymogu poruszajcego się obiektu. W trybie HSS to migawka zamraża ruch, i w przypadku szybko poruszającego się obiektu tryb ten powoduje dokłądnie takie same efekty, jak tryb strobo - wielokrotne naświetlenie obiektu w różnych położeniach. Poruszanie się więc obiektu jest tutaj czynnikiem ograniczającym w pewnym sensie. Jasno oświetlona hala sportowa, zdjęcia pod słońce w słoneczny dzień, popołudniowe fotki z teleobiektywami z błyskiem doświetlającym - oto standartowe zastosowania.
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez Kubaman
              gdzieś czytałem, że 1/10 000
              Źle czytałeś:-) Pomyliłem się o jedno zero :-) 1/5000 i mniej. Np: http://www.thkphoto.com/products/nissin/nissin-07.html

Ale to i tak ma małe znaczenie 1/2500 wystarcza aż naddto.

... zależy to od ilości zastanego - jeśli jest go bardzo mało, to masz rację, inaczej będzie rozmyte.
              No przeca właśnie o tym pisałem. Im mniej światła tym lepiej.

... zdjęcia pod słońce w słoneczny dzień, popołudniowe fotki z teleobiektywami z błyskiem doświetlającym - oto standartowe zastosowania.
              A tego to nie do końca rozumiem :-) Masz do dyspozycji ISO, przysłone i czas. Zwłaszcza te popołudniowe fotki z błyskiem i tele mi jakoś nie pasują. Nie bardzo widze sens krótkich czasów wymuszających HSS - ale to moje personalne odczucia.

Janusz

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

Nie bardzo widze sens krótkich czasów wymuszających HSS - ale to moje personalne odczucia.
                Janusz, to proste - zasada odwrotnej ogniskowej. Na cropie moja 400L wymaga minimum 1/640 sek a poczciwa Sigma 1/320 sek (czyli i tak więcej niż X-Sync w 20D)
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Źle czytałeś:-) Pomyliłem się o jedno zero :-) 1/5000 i mniej. Np: http://www.thkphoto.com/products/nissin/nissin-07.html
                  Nadal sie machnales o jedno... i to przy przepisywaniu. Blysk normalnej lampy na pelnej mocy jest gdzies pomiedzy 1/500 a 1/1000 w zaleznosci od mocy (najczesciej kolo 1/700). Czasy rzedu 1/30000 wynikaja ze sposobu regulacji mocy. Lampa blyskajac moca 1/4 blyska wlasnie 4 razy krocej jak czas pelnego blysku.

To wystarcza do zamrozenia ruchu, ale nie o to chodzi z hss. HSS to sposob na ominiecie czasu synchro przy dopalaniu lampa w zastanym. Przy dopalaniu, wspomaganiu zastanego. Przydaje sie zawsze bez znaczenia czy sie cos rusza czy nie. Chodzi o zmuszenie lampy do zasymulowania jak zachowuje sie jak swiatlo zastane. Reszte odwala migawka... Nie da sie zawsze zrobic "mniej swiatla" tak na zawolanie i nie zawsze da to zadowalajacy efekt. Po to jest HSS zeby mozna bylo focic 1/2000 f2.8 iso 1600, niezaleznie od tego co kto sobie mysli o tych ustawieniach.
                  Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                  ...

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Możesz powiedzieć do czego? i dlaczego?
                    Portrety z krotka GO w swietle zastanym, slonecznym (wiosna,lato).
                    Av, f2.8, iso100 - daje czesto czas ok 1/500.

Poza tym czasem foce z lampa jako doswietlaniem (znowu Av) w dosc zmiennych warunkach oswietleniowych i nie mialbym ochoty pilnowac czy wychodze poza to 1/200 (czy 1/250, nie pamietam bo nie pilnuje tego) czy nie - wlaczony HSS i jeden paramet, czyli pilnowanie iso i przyslony by nie wylezc poza czas synchro - z glowy 8) .

Komentarz

Pracuję...