X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oskarkowy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2513

Zamieszczone przez chomsky
    Adamek- ale dlaczego. Co daje tak przemyslana kompozycja. Do czego ma sklaniac widza?
    To mnie interesuje.
    Czesc.Ch.
    Łojezu.. Jakby po lewej stronie zdjęcia były szczegóły, to gryzłyby się z menu na stronie. Myślałem, że to oczywiste, jak widać nie dla wszystkich.
    Jarek

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Zamieszczone przez Marcin Dryl
      Wielkie dzięki,

i wszystko jasne

Widziałem już ten tutorial ale nie sądziłem że uda się z jednego ujęcia wyciągnąć aż takie efekty. Bardzo przydatny tutek polecam wszystkim.

...a swoją drogą, czy pierwsze zdjęcie z galerii ślubnej/ plener tradycyjny również bazuje na tym efekcie ? czy to tylko polarek ? Wydaje mi się że młodzi (oprócz przebłysków światła są w dosyć głębokim cieniu) natomiast mimo to niebo jest bardzo ładnie doświetlone. Mam wrażenie że sama matryca takiej rozpi etości nie przeniesie.
      Polar i szare pół
      A matryca była jeszcze z 10D.
      Jarek

Komentarz

• chomsky
        Początki nałogu
        • 2005
        • 485

Rozumiem, ze z lewej musi byc czarne bo bylo tam bardzo ciemno i stwarza to faktycznie nastroj czarnej nocy, w ktorej sie znika i wszystko ginie. Moje pytanie zmierza do tego, czy nie mozna bylo 1/3 (pomierzylem) kadru z lewej wyciac, nawet w kompie, lub jesli niemozliwe bylo ze wzgledow kompozycyjnych przesuniecie kadru w prawo, zastosowac kadr pionowy. Jesli jednak tyle czerni jest to musi to miec zastosowanie " kompozycyjne i czemus konkretnemu sluzyc.
        Drogi Adamku fajny tekst z tym zamowieniem. Nigdy bym na to nie wpadl, ale w dzisiejszym swiecie jest to mozliwe.
        Czesc.Ch.
        Analog ma "dusze".

Komentarz

• _ARTI_
          Coś już napisał
          • 2005
          • 98

Zamieszczone przez oskarkowy

Ktoś wyżej pytał o sposób pomiaru EOS3. Ten aparat ma wynalazek zwany multispotem. W wizjerze jest druga drabinka, za pomocą której można punktowo zmierzyć rozpiętość interesujących nas świateł i cieni. Całość liczy się sama. Dla mnie rewelacyjny sposób na zmierzenie konkretnych scen.
          W 1D też jest - można zmierzyć do 8 puntków :razz:
          ...

Komentarz

• antonjo
            Bywalec
            • 2005
            • 108

fajne zdjecia, filozofia dobrze wykombinowana i katedra na szerokim kącie też miło sie prezentuje . Fajnie oglądąc takie foty, to własnie w ten sposób sie uczymy, inspirujemy, i poszerzamy własne horyzonty.
            Co do łamania konwenansów i stereotypów - tylko tak- robiąc to co napisałeś, poszukując - generalnie, mozna pstryknąć coś ciekawego, oryginalnego .
            Fajnie było tu zajrzeć .

CHeers
            Fotograf Warszawa

Komentarz

• Soviet
              Bywalec
              • 2005
              • 105

Witam
              Ja mam pytanie odnośnie techniki, która została opisana w tutorialu a hdr'em. Jaka jest różnica między tymi dwoma technikami, oprócz takiej że między innymi hdr polega na połączeniu kilku zdjęć zrobionych oddzielnie, przez co nadaje się tylko do scen statycznych. Jak się mają te dwie techniki do jakości? Wydaje mi się, że z hdr'a można więcej wyciągnąć... ale głowy nie dam.

Pozdrawiam serdecznie :smile:
              Kilka Canonierek i rurek.
              Zapraszam www.ozminfoto.com

Komentarz

• oskarkowy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2513

Zamieszczone przez Soviet
                Jaka jest różnica między tymi dwoma technikami, oprócz takiej że między innymi hdr polega na połączeniu kilku zdjęć zrobionych oddzielnie, przez co nadaje się tylko do scen statycznych. Jak się mają te dwie techniki do jakości? Wydaje mi się, że z hdr'a można więcej wyciągnąć... ale głowy nie dam.
                HDR przeniesie więcej, to prawda. Ale też musisz mieć odrobinę wyczucia, żeby nie przenieść za dużo. Wbrew pozorom to naprawdę ważne. Często jak dobrze wykonasz swoją robotę, to nikt się nie zorientuje, jaką techniką pracujesz.
                Prosty przykład:
                http://www.grabek.pl/chwilowe/IMG_1341.jpg - (550kb)
                Której techniki użyłem? Żeby nie było zbyt prosto zmieniłem nazwę pliku i zapisałem save for web. Wybaczcie nieostrości i krzywizny, ale robiłem na szybko, dla przykładu.
                Jarek

Komentarz

• Soviet
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 105

Ja bym pomyslał że HDR, ale znając życie to pewnie zrobiłeś tą pierwszą techniką ;-).
                  Dziękuje i pozdrawiam
                  Kilka Canonierek i rurek.
                  Zapraszam www.ozminfoto.com

Komentarz

• DonBolano
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 331

Prawie codziennie przechodze obok tych bram, ktore sfotografowałeś
                    Zielony mostek - to Most Tumski.. Też dobry do fotografowania, ale akurat takiego czegoś nie potrzebowałeś

Pozdrawiam
                    Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

Pracuję...