X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • storm
    Bywalec
    • 2004
    • 183

Korzystajac z okazji.
    Jak to jest z Clem na sama usluge transportowa?
    Gdy przesylke masz przez UPS, DHL, Fedex, robia mi oni automatyczna odprawe celna, ale tylko na zawartosc paczki.
    A gdy dostaje poczta polska i jest clo, to naliczaja od zawartosci plus naliczaja clo i podatek od uslugi transportowej.
    Ostatnio mocno mnie to zirytowalo bo sama przesylka kosztowala tyle co przedmiot w niej, i Poczta polska od calosci policzyla, zreszta nie pierwszy raz.
    Czy tak powinno byc?
    Trudno mi znalesc jakies info o tym a jestem w ciaglej wojnie z poczta polska..

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

było już o tym w pierwszym poście punkt 4
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• m_o_b_y
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1095

Zamieszczone przez szuler
        Mam działalność i specjalnie dopisałem usługi foto, żeby odpisywać VAT od sprzętu foto. Muszę wystawić faktury za te usługi, aby skarbówka mi sprzętu nie zakwestionowała przy kontroli. Fakture każdy z chęcią przyjmie ze znajomych w końcu kosztowy, ale trzeba zapłacić VAT i podatek od rachunku. Pozatym nie wystawie rachunku na kwote 500 zł jeżeli sprzęt kupiłem za 10.000 zł bo mnie uznają za świra więc nie jest to takie proste. Obiektyw 100-400 L IS kosztuje teraz 1310 $ czyli ok. 3275 zł więc przy odrobinie szczęścia u celników się opłaca.

Analizowałem ceny i mi wyszło, że jeśli się zapłaci podatki, to traci się całą korzyść wynikającą z kursu US$.
        Tak więc podchodząc do sprawy uczciwie, to import z USA nie może być opłacalny.
        Pozdrówka
        m_o_b_y
        --------------------------------------------------------

Komentarz

• slonkaap
          Bywalec
          • 2005
          • 218

uslugi Polameru

Zamieszczone przez Kubaman
          było już o tym w pierwszym poście punkt 4
          Witam serdecznie,dzisiaj otrzymalem moze kogos zainteresuje.Pozdrawiam Slonkaap

Pomagamy w przesylce, nie dokonujemy zakupu.
          Sa to przesylki prywatne w ktorych w dokumentach przewozowych jako odbiorca
          musi figurowac osoba prywatna, nie firma.
          Procedura wyglada nastepujaco:

Przesylka musi zostac przyslana na adres:
          POLAMER C/O
          Twoje Imie i Nazwisko
          5480 N Northwest Hwy
          Chicago Il 60630

Nastepnie prosze od sklepu/sprzedawcy uzyskac informacje,
          kto przesylke doreczy oraz jej tracking number.

Kolejnym krokiem jest zlozenie zamowienia na stronie podajac wszystkie
          niezbedne dane
          z tracking number wlacznie:

Orientacyjna cene mozna uzyskac tu:

Czas doreczenia:
          Morska 4-6 tygodni
          Lotnicza do 14 dni roboczych

Posiadamy wlasna Agencje Celna, ktora moze pomoc w zalatwieniu wszelkich
          formalnosci z Urzedem Celnym.
          Wiecej informacji na temat oplat i stawek celnych prosze sprawdzac z UC lub
          z Agencja Celna.

Pozdrawiam.
          Mail Order
          Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.

Komentarz

• fICHU
            Bywalec
            • 2005
            • 200

czesc wszystkim

a ja mam takie pytanie do "zawodowcow"
            ile czasu idzie przelew z polskiego banku do stanow?

pozdrawiam
            f.
            7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
            Mój śmietnik

Komentarz

• Ernest_DLRS
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1216

Ja ściągam wiele rzeczy ze Stanów. Poprzez ebay poprzez sklepy. Zawsze prosze sprzedawce przy wysyłaniu paczki o zaznaczanie opcji "gift" oraz podawanie zaniżonej wartości. Oczywiście paczki do mnie lecą bo nie lubie długo czekać... Cła ni ma
              FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
              APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• ODZIO
                Coś już napisał
                • 2006
                • 59

przelew powinien dotrzeć maksymalnie w ciagu 2-3 dni roboczych.
                Pozdrawiam
                Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

Zamieszczone przez ODZIO
                  przelew powinien dotrzeć maksymalnie w ciagu 2-3 dni roboczych.
                  Pozdrawiam
                  zupełna nieprawda, system bankowy w USA nie jest zintegrowany z tym europejskim. Przelew może iśc nawet 14 dni roboczych, krócej niż 5 dni jeszcze mi się nie zdażyło. Wyjątek mogą stanowić przelewy w ramach jednego banku.
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• papierzyna
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 122

zupełna nieprawda, system bankowy w USA nie jest zintegrowany z tym europejskim. Przelew może iśc nawet 14 dni roboczych, krócej niż 5 dni jeszcze mi się nie zdażyło. Wyjątek mogą stanowić przelewy w ramach jednego banku.
                    PKO BP ma dedykowane przelewy do USA. Płaciłem tak dwa razy, pieniądze szły 4dni robocze. Koszt takiej operacji - 25 zł.

Komentarz

• verus
                      • 2006
                      • 1

A czy próbował ktoś na większą skalę sprowadzać szkła z usa ? Mając na miejscu zaufaną i znającą się na sprawie osobę można by przecież rozruszać mały handel, może nawet opłacalny płacąc uczciwie cło i vaty..Z drugiej strony w PL konkurencja jest i czasem spotyka się naprawdę dobre ofery.

Komentarz

• adam_k
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 235

z usa do kredyt banku forsa śmiga czasem 1-2 dni :-)
                        odwrotnie nie wiem ale pewnie tak samo

Komentarz

• sal
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1071

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
                          Ja ściągam wiele rzeczy ze Stanów. Poprzez ebay poprzez sklepy. Zawsze prosze sprzedawce przy wysyłaniu paczki o zaznaczanie opcji "gift" oraz podawanie zaniżonej wartości. Oczywiście paczki do mnie lecą bo nie lubie długo czekać... Cła ni ma
                          Ubezpieczenia też nie...
                          Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Gniewkos
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 44

A czy ktoś się może orientuje jak wygląda przesyłka kurierem np. UPS?
                            Jak to wygląda z aukcjami na ebay.com i zapłatą po po rzez PayPal?
                            Mam aukcję gdzie gość ma prawie 130.000 komentarzy (99% pozytyw lokalizacja NY) na aukcji jest napisane, że koszt transportu to 35$ UPS Express, wpłacasz kasę za przedmiot + przesyłka(3-5 dni roboczych). Podatku wg. tego co zrozumiałem nie płacisz (bo prawo NY tego nie wymaga) a jedynie musisz rozliczyć się z podatku w twoim kraju we własnym zakresie.
                            Czy taka paczka idzie na cło?? Jak to jest dokładnie?
                            40D+300D + 18-55 IS + 70-200 mm f/4 L + inne graty

Komentarz

• setes
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 55

Moze masz pecha :-)
                              Mi zwykle przelewy ida wlasnie 2-3 dni robocze. Ostatni zlecony 27.12 dotarl 31.12, a bank odbiorcy to bylo jakies lokalne "malenstwo".
                              A zeby bylo ciekawiej to kiedys najdluzej trwala operacja miedzy Citi a Citi - 4 dni.

Pozdrawiam
                              Pawel,
                              40D, 17-55/2.8 , 85/1.8, 70-200/4

Komentarz

• MarcinD

witam - mój 1 post dzisiaj dotarł do mnie 70-200 2.8L ze sklepu abesofmaine.com (przy okazji polecam - dobre ceny, dobra obsługa - nie ma amerykańskiego podatku). Wyglądało to tak - rejestrujesz się tam - kupujesz -podajesz namiary na siebie - robisz płatność kredytową - prosilio o telefon (chyba w celu potwierdzenia) więc sobie pogadałem z niejakim Rickiem Santini - wysyłają potwierdzenie - kiedy samolot UPS ląduje na Okęciu dzwonią z UPS i wysyłają papiery z pełnomocnictwem. Mam firmę, więc o vaty i inne koszty się nie martwię, bo sobie odpiszę.

Cała operacja trwała tydzień (Kasa szła do nich trzy dni, przesyłka szła trzy dni). Paczka była otwierana, bo celnik najwyraźniej sprawdzał czy rzeczywiście jest tam obiektyw.

Koszt obiektywu 1127 dolarów+125 $ przesyłki+cło wyszło jakieś 240 złotych+vat za obiektyw+75 złotych za obsługę UPS (załatwiają cło) - całość regulujesz u kuriera. Jeśli dolar będzie stał na takim poziomie, niebawem kupię coś jeszcze.

Paczka zapakowana bardzo dobrze. Folie z bąblami, dodatkowo woreczki z powietrzem.
                                Chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...