X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Schizmo

Problem matrycą (?)

Witam.

Jeśli piszę w niewłaściwym wątku to z góry sorry. A teraz do rzeczy - tydzień temu kupiłem aparat PENTAX K200D i po ost. wypadzie nocnym w plener uwagę moją zwróciły mini-zielonkawe-kropki w ciemnych polach na zdjęciach.
    Dla pewności czy nie jest to związane z obiektywem zrobiłem dwa zdj. z obiektywem i jedno z samym dekielkiem przy body [3] :

[1] : http://up.k10x.net/ehzijgggieuag/lala.jpg
    [2] : http://up.k10x.net/ztysymtajvbjo/IMGP1119.JPG
    [3] : http://up.k10x.net/ioygnbdxxulep/ff.JPG

Zwracam się do Was z pytaniem czy może to być coś z matrycą i dać aparat do gwarancji, czy może są to jakieś niegroźne kurze, bądź też brudy(jeśli tak to jak, gdzie sobie z tym poradzić?). Z góry dzięki za odp.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 17533. Powód: dodanie zdj.

Komentarz

• Schizmo

Już wszystko doczytałem. Pojawiają mi się te gorące piksele tylko przy dłuższych czasach. Ale dalej mnie gnębi jedno pytanie - czy to normalne, że mam ich aż tak wielką ilość (ze 100 będzie) - tak jak widać na ost. linku do zdjęcia, choć są one minimalne i czy w mojej sytuacji oddalibyście aparat do serwisu ?

Komentarz

• asdfasfd
        Zablokowany
        • 2007
        • 341

Zamieszczone przez Schizmo
        czy to normalne, że mam ich aż tak wielką ilość (ze 100 będzie)
        Nie żeby chciał cię martwić, ale nie 100, a 359... przynajmniej tak policzył program. (Może być błąd bo zdjęcie nie było w pełni ciemne i musiałem je odpowiednio obrobić). Nie wiem jak jest z pentaksem, ale jeżeli widzisz ich sporo na codziennych zdjęciach to możesz poprosić w serwisie, żeby jest na stałe wymazali. Nawet na 30 sekundach tyle zielonych pikseli to za dużo. W końcu zdjęcie było robione na ISO 100.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zdecydowanie oddaj aparat do naprawy gwarancyjnej. Nawet kilkuletnia matryca z dużym przebiegiem nie powinna mieć aż tylu walniętych pikseli.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• 27rav
            Bywalec
            • 2008
            • 101

Witam,
            Czytając wątek sprawdziłem swój 350D.
            Oto efekt - dolny lewy róg - ledwo widoczne dwie kropeczki czerwona i niebieska:
            Zamieszczone foto to wycinek 1:1 ze zdjęcia 3456x2304
            Aparat mam od miesiąca i sprawdziłem, że na pierwszych fotkach te kropki już są.
            Są one tak małe że ich nie widać, gdyby nie ten wątek to pewnie nadal bym o nich nie wiedział :-)
            Moje pytanie - czy przejmować się tym, czy tylko obserwować czy z czasem nie pojawi się więcej?
            Pozdrawiam!
            Ostatnio edytowany przez 27rav; 16820.
            Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Jeśli kupiłeś nowy aparat z 12-miesięczną gwarancją to się nie przejmuj, 2 - 3 kropki to znajda się niemal zawsze.
              Miesiąc przed końcem gwarancji sprawdź jeszcze raz. Jak będzie ich kilkanaście to wyślij na Żytnią.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• 27rav
                Bywalec
                • 2008
                • 101

Ok dzięki za info.
                Pozdrawiam!
                Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Komentarz

Pracuję...