Jak zwykle zbaczacie z tematu
X
-
-
Drgania podloza i ich wplyw na zamocowanie sprzetu na statywie w trakcie robienia zdjec nocnych to zbaczanie z tematu? Wymagajacy jestesZamieszczone przez borkomarZak zwykle zabaczacie z tematu
.
Komentarz
-
Autor tego wątku, Sali128, ma w podpisie "Statywik Vanguard". Nie wiemy co to dokładnie za model, ale statywy tego producenta (te które znalazłen na allegro i w kilku sklepach internetowych) na zbyt stabilne nie wyglądają. Dyskusja jest więc, moim zdaniem, jak najbardziej na miejscu.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Jest to mały statywik do kompaktów...tak,dyskusja jest jak najbardziej na miejscu.Muszę kupić jakiś nowy,większy statyw....co polecacie tak do 60-70zł??
Komentarz
-
Zamieszczone przez sali128Jest to mały statywik do kompaktów...tak,dyskusja jest jak najbardziej na miejscu.Muszę kupić jakiś nowy,większy statyw....co polecacie tak do 60-70zł??
nie obraź się ale za te forsę to można iść na lody a nie statywy kupować .... pierwsze warte zachodu to chińskie podróbki najlepszych konstrukcji za ok 180-200 PLN ..... 60 pln lepiej oszczędzić .Komentarz
-
Hmmm .Zamieszczone przez VitezDrgania podloza i ich wplyw na zamocowanie sprzetu na statywie w trakcie robienia zdjec nocnych to zbaczanie z tematu? Wymagajacy jestes
.
Autorowi chodzilo o sama technike focenia a nie jaki statyw ma uzyc(bo to ze trzeba go uzyc to chyba wie skoro czasy wyjda 10...s) - czyli jaki pomiar i na co , jaka przeslona zeby wlasnie gwiazdek nie otrzymywac z lamp tylko ich naturalny ksztalt itd itd.Jesli sie myle to prosze Autora watku o poprawienie mnie.Pozdrawiam i czekam na konkretne odpowiedzi rowniez i ja chetnie sie dowiem jak powinno podejsc sie do tematu w lepszy nizeli amatorski sposob.PozdrawiamOstatnio edytowany przez borkomar; 2642.5D +Komentarz
-
Takie porady otrzymal a uzycie odpowiedniego statywu rowniez nalezy zarowno do techniki focenia jak i tematu watku.Zamieszczone przez borkomarAutorowi chodzilo o sama technike focenia a nie jaki statyw ma uzyc(bo to ze trzeba go uzyc to chyba wie skoro czasy wyjda 10...s) - czyli jaki pomiar i na co , jaka przeslona zeby wlasnie gwiazdek nie otrzymywac z lamp tylko ich naturalny ksztalt itd itd.
Sam potwierdzasz ze uzycie statywu nalezy do techniki focenia tego typu zdjec a pozniejsze nakierowywanie na odpowiedni statyw nazywasz zbaczaniem z tematu?
Przesada, a raczej zboczenie na punkcie zbaczan z tematow
- w tym watku akurat nieuzasadnione, wiec proponuje EOT tego kierunku.
Komentarz
-
Nie bede sie w polemike wdawal:wink: za pozno juz i jeszcze cos napisze czego moge pozniej zalowac:wink: .Zamieszczone przez VitezTakie porady otrzymal a uzycie odpowiedniego statywu rowniez nalezy zarowno do techniki focenia jak i tematu watku.
Sam potwierdzasz ze uzycie statywu nalezy do techniki focenia tego typu zdjec a pozniejsze nakierowywanie na odpowiedni statyw nazywasz zbaczaniem z tematu?
Przesada, a raczej zboczenie na punkcie zbaczan z tematow
- w tym watku akurat nieuzasadnione, wiec proponuje EOT tego kierunku.
Fakt faktem ze sporo gadania o statywie a malo o konkretnej technice - troche malo tego bylo napisane i malo uzasadnien dlaczego tak a nie inaczej czy cos w tym stylo.
Fajnie byloby sie dowiedziec w jaki sposob focic takie tematy azeby pozniej fajnie sobie to powyciagac - i w jaki sposob wyciagac to w wywolywarce do RAW.
Bo jak czasem widze pikne nocne foty na ktorych widac niepowypalane swiatla i zarazem widac to co w cieniach to mnie cosik trafia ze ja tak chyba nie potrafie:wink: pisze chyba bo od czasu kiedy focilem w takich warunkach moj poziom wiedzy o focenie wzrosl wiec moze cos wykabinuje.
Pozdrawiam - moze ktos sie zlituje i odpowie na to co napisalem
5D +Komentarz
-
Tak,o to głównie mi chodzi..o technike focenia...statyw jak uzbieram kase to kupie jakiś leprzyZamieszczone przez borkomarHmmm .
Autorowi chodzilo o sama technike focenia a nie jaki statyw ma uzyc(bo to ze trzeba go uzyc to chyba wie skoro czasy wyjda 10...s) - czyli jaki pomiar i na co , jaka przeslona zeby wlasnie gwiazdek nie otrzymywac z lamp tylko ich naturalny ksztalt itd itd.Jesli sie myle to prosze Autora watku o poprawienie mnie.Pozdrawiam i czekam na konkretne odpowiedzi rowniez i ja chetnie sie dowiem jak powinno podejsc sie do tematu w lepszy nizeli amatorski sposob.Pozdrawiam
Komentarz
-
Ja jeszcze dodam, że ważna jest pora. Nie rób nocnych zdjęć przy czarnym niebie, a jeszcze wtedy kiedy jest ono granatowe. Popstrykasz i sam zobaczysz w jakim odcieniu powinno być. W Aparacie możesz jeszcze włączyć w Custom Functions Lockup mirror (tylko dobrze słuchaj kiedy lustro opadnie
)) i użyć samowyzwalacza o ile nie masz "wężyka".
Komentarz
-
Na czym wieszać AFStatyw, iso100, tryb M, f8, 15 sek, przydaje sie wezyk/samowyzwalacz -> pstryk -> ocena na podgladzie i histogramie czy przypaly za duze nie wyszly, jak tak to zjezdzamy z czasem / domykamy przyslone.
Czemu tak ogolnie? Bo zalezy od wielkosci budynku i natezenia jego oswietlenia.
Bo to ważne jeśli cykamy np most jakiś i chcemy aby cały był ostry to f8 może za mało być przy dłuższej ogniskowej
Nie sądzę aby się światła nie przepaliły - można chyba zrobić 2 - 3 foty z różnym czasem i później HDR albo coś w tym stylu
Każde info mile widziane.
Jeszcze jedno w moim przypadku - stopka - które szkło najlepiej wykorzystać dla uzyskania najlepszych efektów
5D +Komentarz
-
Możesz dać większą przysłonę, gdzieś 11-16, masz do dysposzycji długi czas więc nie robi to problemu, chyba że bedzie to więcej niż 30 sekund.
Zwykle nocnych niedoświetlam na -1 EV, taka praktyka.
Z tego co masz w podpisie to kit albo T 28-75, w niektórych szczególnych przypadkach C 70-210. W sumie zależy co chcesz fotografować.
Ja najczęściej używam C 17-40 i 24-105 oraz Zenitar'a 16/2.8EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Komentarz
-
Robię pomiar punktowy na pierwszy plan a potem patrzę na to co jest obok i dobieram czas. Zwykle robię 3-4 różne naświetlenia.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
Komentarz