X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacam
    Bywalec
    • 2005
    • 202

Niektóre laby podają wymiary w pikselach dla formatów odbitek (jest to cecha konkretnej maszyny). Jeśli przytniesz do takich rozmiarów zdjęcie, unikniesz przeskalowania robionego przez lab.

tu masz przykład:
    Tematy pomocy dotyczące zarówno korzystania z sewisu Vertis.pl, jaki i obejmujące zagadnienia obróbki i przygotowania plików do naświetlania. Wiele cieklawych rad i rozwiązań dla amatorów fotografii oraz profesjonalistów.

(żeby nie było, jest to także fizyczny lab, gdzie oddawałem zdjęcia na CD )
    canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• gonzo44
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1304

zgadzam się z jacam, ja zawsze robie resize (dla jednego boku) do wymiarów podanych przez lab w pikselach. Problemem jest tylko późniejsze znalezienie odpowiedniej antyramy, albo chęci/czasu na przycięcie gotowej.
      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez gonzo44
        zgadzam się z jacam, ja zawsze robie resize (dla jednego boku) do wymiarów podanych przez lab w pikselach.

A ja nigdy, zawsze w pelnym rozmiarze. Bo jakos trudno mi uwierzyc by cala rolka papieru w maszynie przesuwala sie bezproblemowo z dokladnoscia co do pojedynczego piksela .

Komentarz

• jacam
          Bywalec
          • 2005
          • 202

Zamieszczone przez Vitez
          A ja nigdy, zawsze w pelnym rozmiarze. Bo jakos trudno mi uwierzyc by cala rolka papieru w maszynie przesuwala sie bezproblemowo z dokladnoscia co do pojedynczego piksela .
          Masz margines 2mm.
          Fotka 10x15cm to 1205x1795px, lab naświetla z 300dpi, więc z takiego rozmiaru dostajesz dokładnie 10,2x15,2mm, te dwa milimetry to margines na niedokładność prowadzenia paieru.
          canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez jacam
            Masz margines 2mm.
            Fotka 10x15cm to 1205x1795px, lab naświetla z 300dpi, więc z takiego rozmiaru dostajesz dokładnie 10,2x15,2mm, te dwa milimetry to margines na niedokładność prowadzenia paieru.
            Zalezy jeszcze w jakim trybie lab ci naswietli i czy masz mozliwosc wyboru. Tryby to: wypelnienie, dopasowanie i 'jak leci' (no resize).

Komentarz

• Diabel03
              Bywalec
              • 2006
              • 105

Zamieszczone przez Krzychu
              Zdjęcie cyfrowe przecież nie ma formatu, ma rozmiar w piskselach...

A jak naświetlarka naświetla np. 300 dpi, to albo to tych 300 dpi (oczywiście dla konkretnego formatu odbitki) zmiejszysz to sam albo zmniejszy to lab...
              A jak robisz na pełnej klatce i chcesz odbitke 15x10 to ci kawałek obetnie. Lepiej żebyś sam obciął to co jest mniej potrzebne niż ma przyciąć lab.

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

a różnica między PPI a DPI ?? czy to to samo?? w labie zalecają 400 DPI a w RSE jest tylko PPI, czyżbym mylił pojęcia

Komentarz

• snow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1145

IMHO to samo, PPI (Pixels Per Inch), DPI (Dots Per Inch)

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

może się wygłupię ale jaka jest zależność między rozmiarem w cm a PPI: gdy ustawiam 300 PPI to wychodzi mi w RSE 29,79x 19,85cm a jesli 400 PPI to już 22,35x 14,89cm ??

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez marekb
                      może się wygłupię ale jaka jest zależność między rozmiarem w cm a PPI: gdy ustawiam 300 PPI to wychodzi mi w RSE 29,79x 19,85cm a jesli 400 PPI to już 22,35x 14,89cm ??
                      Mobilna gra strategiczna GPS. Zaznaczaj heksy na prawdziwej mapie, buduj budynki, oblężaj wrogów. Graj chodząc po mieście.

Komentarz

Pracuję...