X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skrzat
    Początki nałogu
    • 2004
    • 440

Ja właśnie przesiadłem się z D30 na 20D i też rozważałem 350D. Jednak po przetestowaniu organoleptycznym obu aparatów ciężko mi byłoby przesiąść się z dobrze leżącego w dłoni D30 na niewygodny dla mnie 350D. Dozbierałem więc na 20D i nie żałuję
    Nie przesiadałbym się na nowy aparat, gdyby nie fakt, że D30 ma dość wolny zapis na kartę i po zrobieniu 1 zdjęcia w RAW (a większość takich robię) musiałem czekać 1-2 sekundy zanim mogłem zrobić następne, a przy sporcie czy innych potrzebach na szybką reakcję, trochę mi to przeszkadzało. Gdy nie ten fakt, moje stare poczciwe 3MPix w zupełności mi wystarczało
    Czasami brakowało trochę pikseli do wykadrowania np. ptaszka fotografowanego 70-200 (bo na razie nie mam kaski na 100-400), ale nie stanowiło to jakiegoś problemu.

Aż żal mi się rozstawać z moją D30, ale muszę ją sprzedać, aby trochę zwrócić koszty zakupu 20D.
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• mmsza
      Zablokowany
      • 2005
      • 514

Zamieszczone przez Oyciec
      A tak na marginesie D60 ma jeszcze jedną zaletę - jest to jedyna cyfrowa lustrzanka, która nie ma blokady na optykę producentów niezależnych (w szczególności chodzi tu o Sigmę). A to oznacza, że można za smieszne pieniądze kupić starszą optykę AF i to nie jednokrotnie z wyższej półki.
      Czy ktoś może mi wytłumaczyć ossochozi?

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez mmsza
        Czy ktoś może mi wytłumaczyć ossochozi?
        Pewnie o to, że bedą z nim działać stare Sigmy, które na późniejszych modelach (10D, 300D, ..itd) wyświetlają er99.
        Czy to prawda, tego nie wiem?
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• skrzat
          Początki nałogu
          • 2004
          • 440

Niektóre stare Sigmy wymagają zmiany chipa, aby działały z nowszymi aparatami. Serwisy nie chcą już wymieniać chipów do niektórych starych szkieł, a do niektórych w ogóle nie było nowych chipów.
          Z D30 i D60 działają praktycznie wszystkie stare szkła.
          Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• Oyciec

Zamieszczone przez gwozdzt
            Pewnie o to, że bedą z nim działać stare Sigmy, które na późniejszych modelach (10D, 300D, ..itd) wyświetlają er99.
            Czy to prawda, tego nie wiem?
            Zgadza sie. Sigma 2,8/ 24 mm, która idealnie smiga z D60, w 350 D wywalała Eror 99

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez skrzat
              Niektóre stare Sigmy wymagają zmiany chipa, aby działały z nowszymi aparatami. Serwisy nie chcą już wymieniać chipów do niektórych starych szkieł, a do niektórych w ogóle nie było nowych chipów.
              Z D30 i D60 działają praktycznie wszystkie stare szkła.
              OK, chodzi dokładnie o to:

( http://www.google.com/translate?u=ht...&hl=en&ie=UTF8 )
              Dziwne tylko, że nie ma na tej liście np. 24/2,8 czy 400/5,6 bo te byłyby bardziej godne uwagi (zwłaszcza 400mm, bo z 24 to się po cropie robi 38 :-()

EDIT: ooo już widzę. 24 działa :-) a 400?
              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Oyciec

Wydaje mi się, ze na tej liście są zamieszczone nowsze obiektywy. Moja Sigma jest jednym z najstarszych obiektywów AF, prawdopodobnie wyprodukowana była przed 1995 rokiem. Jak spojrzałem na reklamy obiektywów Sigmy zamieszczone w gazetach foto z lat 1997 - 99, to mój obiektyw ma zupełnie odmienny design.
                Ale za to jest całkowicie metalowy i nieźle ostrzy.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Zamieszczone przez Oyciec
                  (...)A tak na marginesie D60 ma jeszcze jedną zaletę - jest to jedyna cyfrowa lustrzanka, która nie ma blokady na optykę producentów niezależnych (w szczególności chodzi tu o Sigmę).
                  Tak włąśnie kiedyś się zastanawiałem jak to z tym jest. Bo te problemy to ma ustawicznie Sigma, coś mi się obiło o uszy, że ze starszymi Tokinami też był problem ale tylko w cyfrówkach (niezależnie od modelu). Jeśli chodzi o Tamrona to nie słyszałem żeby były jakieś problemy tego typu. Więc do końca to nie wiadomo (a może wiadomo - może ktoś wyjaśni) czyja to wina. Zwłaszcza że obiła mi się o uszy plotka, że problemy Sigmy wynikają z faktu, że nie wykupili od canona pełnej specyfikacji bagnetu tylko sami kombinują.

Oyciec a masz na myśli może ten 400/5,6? Bom sam bardzo ciekaw jak się sprawuje z cyfrą.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• panek
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 68

Bierz 350D, to prawie całkiem inna technologia - w fotografii się bardzo szybko zmienia...
                    W planach : 350D + Kit +grip + 50mm

Komentarz

• Oyciec

Nie znam obiektywu 400/5,6. Kiedyś miałem manualną sigmę lustrzaną o tych parametrach. I muszę przyznać, że szkiałko było niezłe.
                      A ja mówiłem o tym obiektywie 24/2,8 - bo kiedys to był obiektyw profi...
                      Niestey na nowe obiektywy (zwłaszcza canowskie), to nie bardzo mogę sobie pozwolić ze względów finansowych

Komentarz

• fotofan1

[QUOTE=Kolekcjoner;217599]Tak włąśnie kiedyś się zastanawiałem jak to z tym jest. Bo te problemy to ma ustawicznie Sigma, coś mi się obiło o uszy, że ze starszymi Tokinami też był problem ale tylko w cyfrówkach (niezależnie od modelu). Jeśli chodzi o Tamrona to nie słyszałem żeby były jakieś problemy tego typu. Więc do końca to nie wiadomo (a może wiadomo - może ktoś wyjaśni) czyja to wina. Zwłaszcza że obiła mi się o uszy plotka, że problemy Sigmy wynikają z faktu, że nie wykupili od canona pełnej specyfikacji bagnetu tylko sami kombinują.

Witam
                        Do tej pory pstrykam EOSem 1 ale zastanawiam się nad 10D
                        Mam TAMRONA 200-400 ze stałym światłem 5,6 Pisałem do serwisu Tamrona i odpowiedzieli mi że ten obiektyw śmiga z cyfrówkami.
                        A może wie ktoś czy Voigtländer 19- 35mm będzie chodził?
                        Reszta szkła CANONA więc się nie martwię

Eweltualnie jakies sugestie co do zakupu body tak do 2 000zł

Komentarz

• maxbmx
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 364

według mnie nie ma co sie zastanawiać => 10d (do 2000zł)
                          Moje zdjęcia
                          RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• romanchch
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 45

Pracowalem d60 przez pare lat, z gripem swietnie sie sprawdzal nawet w ekstremalnych warunkach, uzywalem go do reporterki i zdjec studyjnych, to bardzo dobry sprzet choc ma swoje lata, gdybym mial wybierac pomiedzy tymi dwoma modelami, a d60 bylby zadbany i od znajomego, kupilbym d60, 350 to raczej produkt marketingowy niz narzedzie pracy

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez romanchch
                              (...) 350 to raczej produkt marketingowy niz narzedzie pracy
                              Zdziwiłbyś się ile można nim zrobić.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• Ramirez
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 335

Zamieszczone przez romanchch
                                gdybym mial wybierac pomiedzy tymi dwoma modelami, a d60 bylby zadbany i od znajomego, kupilbym d60, 350 to raczej produkt marketingowy niz narzedzie pracy
                                A szumy, a bufor?
                                Na czym teraz focisz?

Komentarz

Pracuję...