X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rhans
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 25

Lepszy 400D z dobrym szkłem niż 30D z gorszym.Ale i tak wszystko będzie opierać się o ilość gotówki! o czym tu dyskutować!tak jak przy zakupie każdej rzeczy,więc teksty typu: 'lepiej 30D i dobre szkło' nie są żadną pomocą dla pytającego, gdyż to przewyższy koszt 400D z owym szkłem i to dużo.

Komentarz

• Piłaś

Zamieszczone przez Rhans
      Lepszy 400D z dobrym szkłem niż 30D z gorszym.Ale i tak wszystko będzie opierać się o ilość gotówki! o czym tu dyskutować!tak jak przy zakupie każdej rzeczy,więc teksty typu: 'lepiej 30D i dobre szkło' nie są żadną pomocą dla pytającego, gdyż to przewyższy koszt 400D z owym szkłem i to dużo.
      Zaczyna się dyskusja typu "lepsze słabsze body i dobre szkła czy dobre body i słabe szkła?" :-| .
      Tutaj każdy bedzie mógł powiedzieć co innego. Ja na twoim miejscu bym kupił 30D. Chociaż powiem szczerze że również miałbym dylemat. Ja swego czasu kupiłem 20D i latałem długi czas z KITem czego skutki odczuwałem, ale teraz sobie kompletuje szkła (i choć puszka się robi "stara") to pyka się bomba . Jak to już ktoś napisał wcześniej że to szkła decydują o jakości, ale nie zawsze ma się tyle kasy coby puszkę zmieniać...

Komentarz

• KWS
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 22

Cześć Pi ;]

Co do tematu. Dzisiaj miałem styczność z 30D, co do komfortu użytkowania- na pewno jest wyższy od "plastikowych" zabaweczek, głównie za sprawą dwóch pokręteł, większej wagi(+ lepszego leżenia w łapskach). No i rzeczy użytkowych(typu 3200iso...)

I prawde mówiąc... Nie wiem co bym wybrał, bo jednak za różnicę w cenie można kupić eleganckie szkiełko o ekwiwalencie kita... W końcu body zawsze można sprzedać, a mając już zaplecze obiektywów- dołożyć poźniej i się delektować dobrym body i dobrymi szkłami

Pozdrawiam

Komentarz

• dj_zibi
          Uzależniony
          • 2007
          • 541

Jak mówie Body słabsze i wielka szklarnia najlepiej pod pełna klatke i w przyszłości 5D
          Moja strona

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez Piłaś
            Zaczyna się dyskusja typu "lepsze słabsze body i dobre szkła czy dobre body i słabe szkła?" :-
            Zależy w czym lepsze a w czym gorsze . Dla mnie wielkość i jasność wizjera 350D/400D jest nie do przyjęcia, a to akurat jedna z najważniejszych rzeczy w trakcie fotografowania.
            Digart

Komentarz

• maciegg
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 30

W moim przypadku na wyborze 30D zaważyło kilka rzeczy

- spot - używam i jest ważny - ma go byle Nikon - sam wypróbowałem na Coolpixie 7900 i jest to świetne narzędzie

- bateria - przy 400D do dłuższego focenia (w jeszcze zimą) z czasem stwierdzisz, że potrzebujesz gripa, który ileś tam kosztuje. wg informacji podawanych na stronach canona - bateria w 400D wystarcza na krócej niż w 350D - pewnie przez telewizor

- UWAGA GENERALNA - puszki nie kupujesz na jeden rok - powinna wystarczyć na długo, tym bardziej, że guzik za nią dostaniesz przy sprzedaży za dwa czy trzy lata. Pewnie za jakiś czas będziesz chciał przejść o dwa piętra wyżej - czyli 5D czy cóś takiego( bo z 400D na 30D to trochę bez sensu). Pytanie kiedy na to uzbierasz.
              - jw. + - migawka w 30D jest dwa razy trwalsza o obudowie nie wspominając

- ISO 3200 i migawka 1/8000 sek. - OK. teraz nie używam - ale jak za miesiąc albo rok będę miał taki projekt - jest ta możliwość

Po zakupie doszło jeszcze kilka rzeczy dot. ergonomii
              - dolne kółko - fantastyczne - szczególnie przy manualu - górnym ustawiasz przysłonę, dolnym czas
              - górny wyświetlacz

kilka jeszcze innych rzeczy - ale to pierdoły

odkurzacz to chyba niestety ściema - odsyłam do testu - link gdzieś na CB
              Oczywiście mówimy o samej puszce - bez kita.

Też długo się zastanawiałem, ale jak już to już.

Mój był z USA - więc aż tak nie bolało:grin:
              więc zamówiłem z dodatkowym szkłem - i już zabolało
              Ostatnio edytowany przez maciegg; 9763.
              Canon

Komentarz

• Piłaś

Zamieszczone przez KWS
                Cześć Pi ;]
                I prawde mówiąc... Nie wiem co bym wybrał, bo jednak za różnicę w cenie można kupić eleganckie szkiełko o ekwiwalencie kita... W końcu body zawsze można sprzedać, a mając już zaplecze obiektywów- dołożyć poźniej i się delektować dobrym body i dobrymi szkłami

Pozdrawiam
                Cześć Kwiatek Miło Cię tu widzieć
                Powiem szczerze, im dłużej nad tym myślę to co raz mniej pewien jestem swojej teorii :/ . Ale pewnie znowu bym wybrał "lepszą puchę" dłużej pociągnę na niej a w końcu nie jestem aż taki fajny żeby zmienić body co dzień :P. Zdecydowanie kupował bym 30D. A jeszcze pytanie czy kupujesz w celach czysto hobbystycznych czy zawodowym, jeżeli zawodowym to bym wybrał lepsze i więcej szkiełek :P

KWS a ty co tak nagle zmieniłeś zdanie dot. swojej 350D ? Chyba ostatnio nie chciałeś zmieniać

Komentarz

• Amholen
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 46

Zamieszczone przez maciegg
                  - UWAGA GENERALNA - puszki nie kupujesz na jeden rok - powinna wystarczyć na długo, tym bardziej, że guzik za nią dostaniesz przy sprzedaży za dwa czy trzy lata. Pewnie za jakiś czas będziesz chciał przejść o dwa piętra wyżej - czyli 5D czy cóś takiego( bo z 400D na 30D to trochę bez sensu). Pytanie kiedy na to uzbierasz.
                  - jw. + - migawka w 30D jest dwa razy trwalsza o obudowie nie wspominając
                  u mnie to zaważyło przede wszystkim
                  łatwiej jest dozbierać trochę kasy i kupić szkło niż dozbierać trochę kasy i wymienić body

niedawno kupiłem puszkę z kitem miało być długo, długo nic, wyszło tak, że uzbierałem parę groszy - kupiłem tele teraz jeszcze trochę uzbierałem i szykuje się coś zamiast kita
                  więc z planami bywa różnie

to oczywiście tylko moje podejście - jestem też w stanie zrozumieć tych którzy wybierają "gorsze" body z lepszym szkłem - ja podjąłem decyzję odwrotną i nie żałuję

Balbina tak naprawdę jak zrobisz tak będzie dobrze polecam więc pójść do sklepu "przymierzyć" się do obu puszek i coś wybrać, sama będziesz wiedziała najlepiej co Ci bardziej pasuje
                  sama też wiesz czy dla Ciebie różnica w cenie jest duża, czy też mało istotna, a my tu oczywiście możemy dyskutować miesiącami i tak nie mając nawet w połowie tak dobrego punktu widzenia na sprawę jak Ty

Komentarz

• Jarooo
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 84

Zamieszczone przez Amholen
                    Balbina tak naprawdę jak zrobisz tak będzie dobrze polecam więc pójść do sklepu "przymierzyć" się do obu puszek i coś wybrać, sama będziesz wiedziała najlepiej co Ci bardziej pasuje
                    sama też wiesz czy dla Ciebie różnica w cenie jest duża, czy też mało istotna, a my tu oczywiście możemy dyskutować miesiącami i tak nie mając nawet w połowie tak dobrego punktu widzenia na sprawę jak Ty
                    Balbina to chyba dała sobie dawno "misia" z tym wątkiem - może nawet z Canonem patrząc po ilości jej postów (1).
                    Zdecydowanie wolę opcję "tańszej" (nie znaczy gorszej) puszki i lepszych szkieł. Tym bardziej, że focę sobie, czyli amatorsko.
                    Jeśli ktoś żyje z tego to oczywiści bez dwóch zdań jak najlepsza pucha bez kompromisów - taniej 30D, lepiej 5D, a najlepiej 1Ds.
                    Oczywiście najważniejsze kryterium to kasa, kiedy jej dużo to nie ma znaczenia na jaki użytek tylko kupuje się co polecają "szefowie" TEJ kuchni
                    Ostatnio edytowany przez Jarooo; 9830.
                    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• Zigi
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 532

Zamieszczone przez Jarooo
                      Balbina to chyba dała sobie dawno "misia" z tym wątkiem - może nawet z Canonem patrząc po ilości jej postów (1).
                      Pewnie w tym względzie masz rację.

Natomiast co do zakupów.
                      Gdybym ja miał wybierać dziś między 400-tką a 30-tką nie dysponując puszką to bez wahania bym brał ten drugi. Różnica w cenie to tak naprawdę "raptem" jakieś średnio szkło do kompletu. A łatwiej zmobilizować się do zakupu szkła niż do zmiany puszki. Nie wspominając o tym, iż kupowanie tylko na przeczekanie uważam za stosunkowo zły pomysł.
                      40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                      Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Jarooo
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 84

Teraz to i ja bym się zastanowił, ale dlatego, że różnica w cenie jest dużo mniejsza jak się dobrze trafi (ok. 800 - 1000 zł) tym bardziej, że dokupiłem grip, chociaż dla wygody pionowych kadrów do 30D też bym dokupił, więc koszt podobny.
                        Ja kupowałem 400D w styczniu wtedy było 2.500 zł różnicy do 30D, a to już spora kasa na szkła, ale to sprawa kasy, a tak naprawdę mnie jako amatorowi nie potrzebne jest 5 kl./s czy pentapryzmat (chociaż nie powiem, do zabawy z manualnymi obiektywami... ale nie posiadam żadnych ), potrafię poradzić sobie bez spota, plastik fantastik mi nie przeszkadza - nie jest tak kiepski jak go "malują" niektórzy... hmmm co tam jeszcze, jakoś nic do głowy mi nie przychodzi... Aaaa może 30D faktycznie szumi mniej i ma użyteczne ISO 3200, ale czy to coś dla amatora zmienia?
                        Możliwość podpięcia lampy studyjnej... no może bym wykorzystał (jednak tylko "może"), a mieć bo mieć - podkreślam - za dużo większą kasę? - nie oszukujmy się nawet teraz 1.000 zł to też nie mała kasa.(np. 430EX)
                        Naprawdę uważam, 30D za świetny sprzęt, ale nie za cenę szkieł i onanizmu sprzętowego, mówię bez złośliwości jako amator fotografii. 8)
                        Ostatnio edytowany przez Jarooo; 9830.
                        EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• Maris
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 109

Zamieszczone przez czornyj
                          niż przyoszczędzać kupując przymaławy korpus z przetopionych dziecięcych nocników.
                          nie wiedziałem, że są dzieci z tak małą dupą

Komentarz

• jotes25
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3608

Zamieszczone przez maciegg
                            - UWAGA GENERALNA - puszki nie kupujesz na jeden rok - powinna wystarczyć na długo, tym bardziej, że guzik za nią dostaniesz przy sprzedaży za dwa czy trzy lata.
                            He, he, a na ile? Myślisz, że producent zakłada ich długowieczność? Zresztą sam zauważyłeś, że inwestycja w puszkę nie ma sensu, bo po paru latach warta jest grosze.

Komentarz

• dj_zibi
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 541

Jotes25 dokładnie nasza puszka za 2-3 lata to smieć i wg mnie lepiej ja sprzedac niż wymieniac migawke A dobre szkła zostaja na lata
                              Moja strona

Komentarz

• jotes25
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3608

Niedługo będą lustrzanki, które po roku lub dwóch same będą się poddawać recyclingowi Oficjalnie ze względów ekologicznych, a naprawdę? Cóż, wszyscy wiemy

Komentarz

Pracuję...