X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pilapl
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 32

Też mam Samsunga i jest OK
    Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• blum
      Uzależniony
      • 2006
      • 509

samsungi od dawna maja dobre matryce i kazdy zachwyca sie ich jakoscia, kolorami, nasyceniem etc.
      magi (mag innovision) rowniez mamy w ofercie i chyba nawet wiecej ich sprzedajemy i nie powiem bo swieca rowniez bardzo fajnie.
      ja wzialbym iiyame albo eizo a najlepiej crt :P
      wlasnie gwarancyjnie mi wymienili crt na lcd chce sprzedac i kupic pudlo
      zeby stwierdzic, ktory lepiej swieci musialbym postawic je kolo siebie a takowych w ofercie chyba juz nie ma.
      mag ma dvi i dsub, samsung ma tylko dsub (analogowe);
      wlasnie znalazlem test samsunga - http://www.benchmark.pl/r.php?file=h...ng_SM913N.html , mam nadzieje, ze pomoze.
      samsung: kontrast wiekszy o 100, jasnosc o 50, szybszy o 4ms, katy gorsze o 10* i lzejszy o 2kg ale to tylko liczby - dane wg producenta bardzo rzadko maja odwzorowanie w rzeczywistosci..
      z tego co wiem to nie maja one za dobrych gwarancji jesli chodzi o pixele czy subpixele a tutaj ryzyko jest zawsze.. lg daje miesiac"rozruchowy", philips ma w ofercie matryce pierwszej klasy - 3 lata na px i subpx..
      serio nie pomoge bo nie jestem zwolennikiem techniki idacej na przod w takim wydaniu.

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Zamieszczone przez pilapl
        Też mam Samsunga i jest OK
        Za to Twój link do plfoto nie jest OK.

Komentarz

• Macio
          Bywalec
          • 2005
          • 183

Zamieszczone przez czornyj
          A skąd taki pomysł? 1931 ma 16.77mln kolorów i to z 10 bitową kalibracją.
          Tak ale te 0,57 jest zdaje się jakoś interpolowane czy coś. Nie wiem dokładnie, wiem natomiast że po obejrzeniu paru monitorów na półce i poczytaniu testów wszystko oprócz 193p+ Samsunga i s1931 EIZO odpadło. Jako że s1931 jest na lepszych matrycach ( ze środka kryształu ) i ma lepszy serwis gwarancyjny + raczej brak możliwości wystąpienia hotów/badów itp to wziąłem EIZO. Tyle ode mnie

Komentarz

• Kaworu
            Bywalec
            • 2006
            • 149

Zamieszczone przez Macio
            Tak ale te 0,57 jest zdaje się jakoś interpolowane czy coś.
            Ta, tylko ze ta 'interpolacja' aka FRC, to właśnie 16.2mln, bo nie istnieje zadna kombinacja ilości bitów dająca 16.2mln kolorów

Komentarz

• blum
              Uzależniony
              • 2006
              • 509

Komputer wyświetla kolory w: 8, 16, 24, 32 bitach oznacza to ile bitów używa komputer do opisania każdego piksela obrazu.

8 bitów - maksimum 256 kolorów, jest to minimum dla multimediów)
              16 bitów - maksimum 65536 kolorów (HighColor). jakość wideo, wystarcza do oglądania filmów.
              24 bity - maksimum 16777216 kolorów (TrueColor, jakość fotograficzna)
              32 bity - maksimum 16777216 kolorów (TrueColor, szybszy dostęp do pamięci)

[zrodelko]

to moze kolega sie pochwali na co sie zdecydowal i jak przyjdzie to czy zadowolony jest z obrazu?

Komentarz

• Kaworu
                Bywalec
                • 2006
                • 149

PS.: jest jeszcze 18 bit, 262k kolorów, dość popularna ilość w LCD ;> (oraz 48, 42, etc, etc ...)
                Ostatnio edytowany przez Kaworu; 4446.

Komentarz

• blum
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 509

tak, moj skaner ma 48 ale tutaj mowa jest o wyswietlaczach a te chyba nie maja 48-ki ;>
                  no ale ja czekam na opinie po zakupie monitorka bo mam nadzieje, ze taka bedzie..

Komentarz

• Kaworu
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 149

nie spotkałem się, ale z na przykład 10bit/kolor (30bit) w LCD owszem ;>
                    to czekamy dalej ;>

Komentarz

Pracuję...