X
-
-
Proponuje skorzystac z czegos takiego jak Niezgodnosc towaru z umowa, lub Rekojmii (jezeli zakup byl dokonywany na firme). Wtedy masz prawo zadac wymiany na nowe lub zwrotu gotowki. Przewaznie gwarant bierze wtedy wszystko na powaznie, chociaz najpierw beda starali sie doprowadzic sprzet do uzytku poprzez czynnosci serwisowe, jednak po trzeciej nieudanej naprawie powinni juz wymienic sprzet, lub zwrocic kase (zalezy od ciebie).Ślubna
No i niestety N.Komentarz
-
Oczywiście, że czyszczę matryce co jakiś czas, ale Twoja teza o porysowaniu filtra AA wydaje mi się chybiona. Jakby był filtr porysowany to by wyłaziło na każdym zdjęciu a w szczególności na zdjęciach typowych dla testowania brudnej matrycy. Powtarzam jeszcze raz taka sytuacja miała sporadycznie miejsce wyłącznie po spełnieniu następujących warunków:
1)KOREKTA EKSPOZYCJI na + podczas wywoływania RAW
2) wysokie czułości ISO 800-1600
3) szkło USM
4) AF w trybie Servo
Poza tym zaprezentowanie zdjęcie to CROP 1:1 a nie przeskalowana klatkaKomentarz
-
Moja puszka ma na liczniku ponad 12500 i nic podobnego nie zarejestrowałem. Nie daj się "żytniarzom" i reklamuj do skutku. PowodzeniaKomentarz
-
Reklamuj ile wlezie coś takiego to nie jest coś co można skwitować stwierdzeniem:
.TEN MODEL MOŻE TAK MIEĆ
Toż to bzdura wierutna."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
JackuT może na obiektywnych Ci pomogą, jeden uzytkownik ma tam identyczny problem jak twój. Ten desperat pisze że nawet prosił o pomoc na CB ale administracja zablokowała mu IP za założenie wątku z prośbą o pomoc. Ponieważ ty tu nie jesteś zabanowany, to możecie sobie wzajemnie pomóc wzajemnie
poniżej podaje linka .
Ostatnio edytowany przez Fan nr 1; 2371.Komentarz
-
Fan mi się coś wydaje,że JacekT i jiggaman (2318) z obiektywnych to ta sama osoba
EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L IKomentarz
-
Jestem jednym z EOSowców o których pisał JacekT (na obiektywnych to też jego post). SPrawdzaliśmy specjalnie na moim eosiku, co by wykluczyć ew. wadę jego obiektywów. Wkurzyłem się, bo faktycznie uzyskaliśmy ten sam efekt. Postawiliśmy aparat na statywie, AI Servo + ISO 1600, 50 mm 1.8, przesłona f 2.2 i zrobiliśmy kilka serii, po około 5-8 zdjęć (jpg). No i niestety paski były i u mnie. Tylko u mnie nie są tak bardzo wyraźne jak na zdjeciu, które załączył JacekT. U mnie mają postać czerwonych/niebieskich, cieniutkich linii....oddałem na żytnią 3 dni temu.....i czekam.
Po przeczytaniu powyższych postów zaczynam mieć wątpliwość czy cokolwiek zostało zrobione z aparatem JackaT - a to z uwagi na to, że on ma "gwarancję sklepu", który niby oddał aparat na Żytnią.... Ja mam gwarancję "producenta" więc może chłopaki się bardziej postarają. Jak oddadzą to dam znać jaki jest efekt "naprawy".Komentarz
-
wymienili mi podobno na nową matryce, ale wada nie zniknela
ZoomBrowser, RawShooter - tych programów urzywałem do RAWów, ale jak robiłem w jpg tez ta wada była widoczna, były używane 4 rózne karty pamięci
do tego bede bążył
to ja
a IP mialem wczoraj zablokowane na Canon Boardzie, ale dzis juz wszystko dzialaOstatnio edytowany przez jacekT; 4304.Komentarz
-
czy dobrze rozumiem, że problem jest tylko w przypadku robienia serii??
czy wtedy jest to już widoczne na pierwszym zdjęciu serii???
może to głupi pomysł...
ale czy możliwe, że matryca rejestruje jakieś odblaski poruszającego się tam i z powrotem lustra ???
Komentarz
-
Mysle, ze jak najbardziej jest to mozliwe. W koncu po to jest funkcja blokady lustra w gornym polozenia, aby uniknac takich odblaskow i innych smiesznych "artefaktow".Ślubna
-
A to ciekawa teoria. Zawsze myślałem, że wstępne podniesienie lustra do czego innego służy :-D
A wracając do tematu stawiam, że jest to jakieś zakłócenie elektromagnetyczne albo po zasilaniu wpływające na sygnał analogowy albo na sam przetwornik A/D. To by pasowało – przy zdjęciach seryjnych i AF-Servo najwięcej się dzieje w aparacie i największe jest też zapotrzebowanie na prąd. Ale trzeba by porobić więcej prób żeby zobaczyć, od czego to zależy (świeże / wyładowane baterie, itp.).Komentarz
-
Komentarz
-
Bardzo ciekawe teorie. Bez względu na to, czy problem pochodzi od odbić z lustra czy kłopotów z napięciem itd. to producent powinien informować, że takie sytuacje mogą mieć miejsce (nie można tego uznać za sytuację "normalną"). W końcu robienie zdjęć seryjnych przy AI Servo przy dużym iso nie jest czymś wyjątkowym i przy takich trybach aparat powinien działać poprawnie. Zobaczymy co mi odpowie i jak sobie poradzi serwis z Żytniej
Komentarz
-
No coz...
W instrukcji do aparatu jest ladnie napisane:
- strona 94 instrukcji EOSa 350d...wlacza blokowanie lustra w gornym polozeniu, przed wyzwoleniem migawki. Unika sie utraty ostrosci, powodowanej przez drgania mechanizmu lustra
Co prawda pisza o utracie ostrosci, a nie o takich "artefaktach", ktore, wedlug mnie, moga (ale nie musza) byc efektem drgan lustra.Ślubna
Komentarz