X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qwerty1237
    Bywalec
    • 2005
    • 240

Zamieszczone przez toshimitsu
    A co zadecydowalo o twoim wyborze? będę bardzo wdzęczny za odpowiedź.
    Myśle o D80 ze wzgledu na wiekszy wizjer, wiekszą czułość, lepszy kit i pare innych funkcji
    400d bo to Canon, male gabaryty (grip spoko mam male lapki ;P), system usuwania pylkow... bo mi kumpel z 350d marudzi ciagle.

Pomożcie ;_;
    Hmmm... wieksza czulosc??? Pewnie myslisz o ISO3200. Niestety ta funkcja w zasadzie jest raczej symboliczna w D80 bo foty na tej czulosci wychodza po odszumieniu jak z badziewnego kompakta. Z reszta sie zgadzam
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez remol71
      Ja miałem D50 i 2 dobre szkła do tego. Rozważałem zakup D80 i ...... kupiłem 400D. Zmiana była bardzo przemyślana.
      Też jestem bardzo ciekawy.

Myśle o D80 ze wzgledu na wiekszy wizjer,... , lepszy kit i pare innych funkcji
      co do KITa, to przy całej sympatii do AF-S 18-70 trzeba jednak podkreslić, że KIT Canona kosztuje 150zł, a nikonowski 1000 :-) I to chyba wszystko tłumaczy :-)
      natomiast z tych innych funkcji podkreśliłbym bezprzewodową kontrolę systemowych flashy, konfigurowalne AutoISO oraz siatkę wyświetlaną w wizjerze.

wiekszą czułość
      To akurat funkcja czysto teoretyczna (w sensie bezużyteczna mając na względzie jakość obrazu) :-)
      Stwierdzam to na podstawie 300D, w którym również można odpalić takie "ISO3200 with boost":-)

400d bo to Canon,
      To już dawno i nieprawda.
      Sam wdepnąłem w Canona na etapie 50E i wtedy to był świadomy wybór.
      Następstwem tego wdepnięcia w system jest 300D, tez świadomie jako najtańszy sposób na doczekanie dostępności cenowej FullFrame, bo nie mam zamiaru tracić więcej pieniędzy na APS-C.
      Na dzień dzisiejszy moje kryteria wyboru byłyby bardzo proste i zwiazane głównie z formatem sensora:
      - jesli crop to na pewno nie Canon, a raczej Nikon (D80/D200) lub Pentax (K10D)
      - jeśli FullFrame to tylko Canon :-) bo nikt inny tego nie robi

Ciśnienie na FullFrame jest u mnie głownie z powodu wielkości wizjera oraz utrwalonych przyzwyczajeń związanych z relacjami ogniskowej do kąta widzenia szkla;
      natomiast w kwestii jakości otrzymywanych obrazów śpieszę wyjaśnić, ze powyższe kryteria przyjąłem z pktu widzenia amatora wykonującego odbitki w formatach "masowych" (max. 15x21)

male gabaryty (grip spoko mam male lapki ;P),
      Dla mnie to akurat wada, a "Pudzianem" bynajmniej nie jestem :-)

system usuwania pylkow...
      Bzdura.
      Grucha i dmuchanko rulez.

bo mi kumpel z 350d marudzi ciagle.
      zmień kumpla ;-)

Pomożcie ;_;
      Nie wiem, czy pomogłem; ale mam nadzieję, że nie zaszkodziłem ;-)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• bogist
        Coś już napisał
        • 2006
        • 55

Też zastanawiałem się nad D80.
        Kupiłem 400D bo:
        1. Tańszy.
        2. Szerszy wybór obiektywów (średnio licząc też tańszych od ich nikonowskich odpowiedników).
        3. Lepsza jakość zdjęć na wysokich ISO.
        4. Przyzwyczajenie do Canona (miałem 350D) i posiadana lampa błyskowa.

Uważam, że obecnie wyboru powinno się dokonywać nie między D80 a 400D ale między D80 a 30D. D80 jest tańszy tylko o ok. 400PLN (biorąc pod uwagę zwrot 590PLN od Canona).
        EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
        ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Komentarz

• remol71
          Zablokowany
          • 2006
          • 371

Zamieszczone przez bogist
          Też zastanawiałem się nad D80.
          Kupiłem 400D bo:
          1. Tańszy.
          2. Szerszy wybór obiektywów (średnio licząc też tańszych od ich nikonowskich odpowiedników).
          3. Lepsza jakość zdjęć na wysokich ISO.
          4. Przyzwyczajenie do Canona (miałem 350D) i posiadana lampa błyskowa.

Uważam, że obecnie wyboru powinno się dokonywać nie między D80 a 400D ale między D80 a 30D. D80 jest tańszy tylko o ok. 400PLN (biorąc pod uwagę zwrot 590PLN od Canona).
          Wszystko to prawda, ale z pkt. 2 nijak się nie mogę zgodzić. W dziedzinie dobrych szkieł dla amatorów Canon odstaje i to mocno. Nikon ma 3 silne szkła za stosunkowo niewielkie pieniądze w zakresie najpotrzebniejszych ogniskowych. Stałka 50mm jest lepsza optycznie i o klasę lepsza mechanicznie. Nikon bez porównania lepiej współpracuje z optyką niezależna.

Pozdrawiam

Komentarz

• toshimitsu
            Bywalec
            • 2006
            • 132

Wszystko to prawda, ale z pkt. 2 nijak się nie mogę zgodzić. W dziedzinie dobrych szkieł dla amatorów Canon odstaje i to mocno. Nikon ma 3 silne szkła za stosunkowo niewielkie pieniądze w zakresie najpotrzebniejszych ogniskowych. Stałka 50mm jest lepsza optycznie i o klasę lepsza mechanicznie. Nikon bez porównania lepiej współpracuje z optyką niezależna.

Pozdrawiam
            No wlasnie ten watek dotyczy wyboru podstawowego szkielka i w sumie stoje przed problemem (w Canonie) jak nie kit to co? rozwazam tammiego 17-50 ale wiekszosc ludzi na tej grupie narzeka na AF w tym obiektywie. W takim razie 1000zl za kit Nikona nie jest juz taka duza kwota , w szczegolnosci ,ze moja ulubiona firma nie ma dla mnie alternatyw. Nawet jakbym mila kase na L'ke 17-40 to byla by to dla mnie za mala rozpietosc ogniskowych. Pewnie pojde do najomego i bede sie bawil dopki nie podejme decyzji... Czy d80 bedzie dobrze wspolpracowal z sigma 70-300?
            Positively dirty minded

Komentarz

• remol71
              Zablokowany
              • 2006
              • 371

Myśle o D80 ze wzgledu na wiekszy wizjer, wiekszą czułość, lepszy kit i pare innych funkcji
              400d bo to Canon, male gabaryty (grip spoko mam male lapki ;P), system usuwania pylkow... bo mi kumpel z 350d marudzi ciagle.

Pomożcie ;_;
              400D bo to Canon sorry ale wisi mi to czy to Canon. Nie jestem włascicielem tej firmy. Emocjonalnie nie jestem związany z żadną firma.

Kupiłem 400D bo:

- potrzebuję 10mpix;
              - ma lepsza matrycę, bardziej detaliczną, zdecydowanie lepszą przy ISO1600;
              - działa bez problemu z M42;
              - przy M42 działa światłomierz;
              - za cene D80 mam zestaw z gripem, i przyciski w pionie;
              - wstępne podnoszenie lustra na 2 sposoby;
              - wbrew obiegowym opiniom całkiem dobra ergonomia, sensownie umieszczone przyciski na obudowie;
              - obiektyw 70-200 f4 za rozsądne pieniądze;

wady:
              - brak spota;
              - brak pomocniczych linii na matówce;
              - brak ISO AUTO - używałem ciągle z D50;
              - brak rozsądnego kita;
              - mniej pewny AF;

Tak naprawde znam produkty Nikona na wylot i jest w nikonowskich matrycach coś co po pewnym czasie zaczyna działać na nerwy, niby są bardzo dobre, ale tak nie do końca, coś na granicy percepcji. Coś w rodzaju PRAWIE JAK ŻYWIEC.

Pozdrawiam

Komentarz

• toshimitsu
                Bywalec
                • 2006
                • 132

400D bo to Canon sorry ale wisi mi to czy to Canon. Nie jestem włascicielem tej firmy. Emocjonalnie nie jestem związany z żadną firma.

Kupiłem 400D bo:

- potrzebuję 10mpix;
                - ma lepsza matrycę, bardziej detaliczną, zdecydowanie lepszą przy ISO1600;
                - działa bez problemu z M42;
                - przy M42 działa światłomierz;
                - za cene D80 mam zestaw z gripem, i przyciski w pionie;
                - wstępne podnoszenie lustra na 2 sposoby;
                - wbrew obiegowym opiniom całkiem dobra ergonomia, sensownie umieszczone przyciski na obudowie;
                - obiektyw 70-200 f4 za rozsądne pieniądze;

wady:
                - brak spota;
                - brak pomocniczych linii na matówce;
                - brak ISO AUTO - używałem ciągle z D50;
                - brak rozsądnego kita;
                - mniej pewny AF;

Tak naprawde znam produkty Nikona na wylot i jest w nikonowskich matrycach coś co po pewnym czasie zaczyna działać na nerwy, niby są bardzo dobre, ale tak nie do końca, coś na granicy percepcji. Coś w rodzaju PRAWIE JAK ŻYWIEC.

Pozdrawiam

No ja sie ostatnio sparzylem na monitorze, uzywalem do tej pory sony xblack a przeszedlem na swietne niby parametry w jednym z monitorow LG ...no i zonk. Niby wszystko fajnie ale jednak nie jest to to samo co sony ;_; Mialem 2 cyfry Canona i boje sie ,ze jak przejde na Nikona to wlasnie "cos na granicy percepcji" bedzie mi doskwieralo...
                Positively dirty minded

Komentarz

• qwerty1237
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 240

Jezeli zaczynasz dopiero przygode z fotografia i dysponujesz jakims tam ograniczonym funduszem na ten cel to na Twoim miejscu bralbym Nikona, gdyz za mniej dostajesz wiecej. Zakup lustrzanki to nie tylko body, dochodza szkla i inne duperele. Z Nikonem wychodzi to zdecydowanie taniej. Jezeli chodzi o amatorskie szkla Nikon ma tutaj przewage i nie ma co dyskutowac. Jezeli chodzi o wybor szkiel po calosci (amatorskie i pro) no to Canon ma wiekszy. Tak czy inaczej wybor jest wylacznie Twoj.
                  D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• arra
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1023

jest w nikonowskich matrycach coś co po pewnym czasie zaczyna działać na nerwy, niby są bardzo dobre, ale tak nie do końca, coś na granicy percepcji. Coś w rodzaju PRAWIE JAK ŻYWIEC.

Pozdrawiam
                    Czuje tak samo po 1,5 rocznej przygodzie z D70.

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
                    R1+5D2
                    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• qwerty1237
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 240

Niezle to z tym "...prawie jak Zywiec". Moze powinno byc prawie jak Canon ;-)

Komentarz

• miszaqq
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 678

Zamieszczone przez qwerty1237
                        Niezle to z tym "...prawie jak Zywiec". Moze powinno byc prawie jak Canon ;-)
                        Nikon - prawie jak aparat ?
                        EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• toshimitsu
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 132

Jezeli zaczynasz dopiero przygode z fotografia i dysponujesz jakims tam ograniczonym funduszem na ten cel to na Twoim miejscu bralbym Nikona, gdyz za mniej dostajesz wiecej. Zakup lustrzanki to nie tylko body, dochodza szkla i inne duperele. Z Nikonem wychodzi to zdecydowanie taniej. Jezeli chodzi o amatorskie szkla Nikon ma tutaj przewage i nie ma co dyskutowac. Jezeli chodzi o wybor szkiel po calosci (amatorskie i pro) no to Canon ma wiekszy. Tak czy inaczej wybor jest wylacznie Twoj.
                          OK no to nadeszla wiekopomna chwlia w torej Toshi kupuje dSLR'a doszedl do wniosku ,ze jak kupi 400d to jedyne co go ratuje to tamron 17-50 jakby sie wypowiedzial wlasciciel na jego temat?
                          Positively dirty minded

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez miszaqq
                            Nikon - prawie jak aparat ?
                            I po co prowokowac wojenki systemowe?

Komentarz

• qwerty1237
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 240

OK no to nadeszla wiekopomna chwlia w torej Toshi kupuje dSLR'a doszedl do wniosku ,ze jak kupi 400d to jedyne co go ratuje to tamron 17-50 jakby sie wypowiedzial wlasciciel na jego temat?
                              Szkielko jest naprawde dobre. Jestem z niego bardzo zadowolony. Gdybym mial je na cos wymieniac to chyba tylko jakas Canonowska elke. Bylem zaskoczony jakoscia uzyskiwanych fot. Ostre i kontarstowe. Po prostu jakby mi bielmo z oczu spadlo. Roznica jest kolosalna. Skoro juz sie zdecydowales na Canona 400D to doradzam Ci zakup szkielka razem z body. Poprobuj pare puszek i pare szkiel i zobacz czy wszystkie ostrza dobrze. Wyjdz na dwor i strzel pare fot przy swietle dziennym. Zobacz jak obiektyw lapie ostrosc i czy wszystko jest OK. Jak bedziesz zadowolony - kupuj.
                              Ostatnio edytowany przez qwerty1237; 1482.

Komentarz

• SebaWolf
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 324

Szkielko jest naprawde dobre. Jestem z niego bardzo zadowolony. Gdybym mial je na cos wymieniac to chyba tylko jakas Canonowska elke. Bylem zaskoczony jakoscia uzyskiwanych fot. Ostre i kontarstowe. Po prostu jakby mi bielmo z oczu spadlo. Roznica jest kolosalna. Skoro juz sie zdecydowales na Canona 400D to doradzam Ci zakup szkielka razem z body. Poprobuj pare puszek i pare szkiel i zobacz czy wszystkie ostrza dobrze. Wyjdz na dwor i strzel pare fot przy swietle dziennym. Zobacz jak obiektyw lapie ostrosc i czy wszystko jest OK. Jak bedziesz zadowolony - kupuj.
                                a który to sklep Cie wypusci na dwór na testy z calym tym sprzetem, jestem ciekaw bo niedlugo wybieram sie na wieksze zakupy a taki sklep to byloby cos

Komentarz

Pracuję...