X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zamieszczone przez Blindseeker
    Może dlatego, że ta Tokina lekko winietuje na 12mm i f4 nawet bez filtra. Po przymknięciu do 5.6 juz jest lepiej.
    Niestety z tym filtrem i na f/8 pojawia mi się lekkie zaciemnienie rogów. Ale zważywszy na cenę slimów i tak warto rozważyć ten filtr (jak też neutralne szare i inne kolorowe połówki Marumi).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Dan06

podajesz rozmiar 77 więc jasne jest że jest możliwość założenia filtra z przodu szkła. Nakęcane połówki to w/g mnie pomyłka ponieważ w niewielu przypadkach decydujemy się umieszczać linię horyzontu w połowie kadru, system cokin pozwala na dużą swobodę w kadrowaniu, inna sprawa to jakość filtra, te szklane są barrrdzo drogie, optimum jakość/cena to chyba hitech.
      osłona to rzecz pozyteczna ale w jakieś części chyba sam holder spełnia jej rolę...
      Jeśli chodzi o praktykę to bardzo łatwo wyjąć płytkę z holdera, łatwiej niż odkrecić filtr.
      Polecam system cokin.

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zamieszczone przez Dan06
        Nakęcane połówki to w/g mnie pomyłka ponieważ w niewielu przypadkach decydujemy się umieszczać linię horyzontu w połowie kadru...
        No tak to jest tylko z "twardymi" połówkami, gradacyjne dają trochę większe możliwości. Nie neguje oczywiście że Cokin pozostawia szersze pole manewru, ale wiąże się z pewnymi niedościganiami, jak choćby konieczność rezygnacji z dedykowanej osłony przeciwsłonecznej. Ja się zdecydowałem pozostać na razie przy filtrach nakręcanych, ale oczywiście nikogo nie namawiam na siłę do tego rozwiązania, te wszystkie za i przeciw trzeba sobie samemu przemyśleć.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...