X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

Zamieszczone przez mattnick
    A przeczytałeś co napisał kolekcjoner ??
    Czyli mamy się domyślać komu odpowiadasz? Zwykle jak się nie cytuje, to raczej odpowiada się autorowi wątku

[email protected]

Komentarz

• rolaj
      Uzależniony
      • 2006
      • 584

Zamieszczone przez kosa14
      Mam karty o większej pojemności, tutaj to nie problem.
      Mnie poprostu interesuje zależność. Co będzie lepszym rozwiązaniem. Na czym więcej strace jeśli chodzi o jakość czy zmniejszając wielkość obrazu czy stosując większa kompresje??
      Jeśli chodzi Ci o rozważania czysto teoretyczne, to rzeczywiście też mnie ciekawi: na czym więcej się traci? Na zmniejszaniu zdjęcia czy też na zwiększaniu stopnia kompresji?
      W praktyce, to po co tracić? Zwłaszcz jeśli ma się odpowiednio dużą ilość odpowiednio pojemnych kart, problem nie istnieje. Bo albo RAW-y, albo maksymalna wielkość zdjęcia i minimalny stopień kompresji. Zapis w jpg bywa koniecznością np. dla fotoreporterów, nadających zdjęcia "na cito". Nie ma czasu na wywoływanie rawów a pliki są odpowiednio mniejsze i szybciej "idą".

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez rolaj
        Jeśli chodzi Ci o rozważania czysto teoretyczne, to rzeczywiście też mnie ciekawi: na czym więcej się traci? Na zmniejszaniu zdjęcia czy też na zwiększaniu stopnia kompresji?
        W praktyce, to po co tracić? Zwłaszcz jeśli ma się odpowiednio dużą ilość odpowiednio pojemnych kart, problem nie istnieje. Bo albo RAW-y, albo maksymalna wielkość zdjęcia i minimalny stopień kompresji. Zapis w jpg bywa koniecznością np. dla fotoreporterów, nadających zdjęcia "na cito". Nie ma czasu na wywoływanie rawów a pliki są odpowiednio mniejsze i szybciej "idą".
        Ale wtedy też nierzadko się robi Raw + JPG (na tzw. wszelki wypadek) .
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• rolaj
          Uzależniony
          • 2006
          • 584

Kolekcjoner, jesteś z Zakopca? :-)

Komentarz

• Cyborg
            Początki nałogu
            • 2006
            • 416

Zamieszczone przez rolaj
            Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, bo w obydwu przypadkach traci sie co innego. W przypadku zmniejszenia rozdzielczości, wiadomo, traci się szczegóły, a przy zwiększaniu stopnia kompresji... zyskuje sie szczegóły, ale nieprawdziwe, nie istniejące w wyjściowym obrazie. Dlatego obydwie metody są zazwyczaj do wyboru w aparacie.
            O tym, na której metodzie sie mniej traci (wynikowy obrazek jest "ładniejszy") decyduje konkretna treść obrazu oraz to co się będzie z nim robiło dalej. Biorąc pod uwagę, że wyjściowe piksle są aproksymowane z mniejszej ilości danych, a wynikowy obraz często prezentowany jest i tak w zmniejszonej rozdzielczości bardziej naturalna wydaje się jednak metoda ze zmiejszaniem rozdzielczości.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez rolaj
              Kolekcjoner, jesteś z Zakopca? :-)
              Odpowiedź wysłałem na PW.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...