X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • YaneC
    Początki nałogu
    • 2009
    • 367

Zamieszczone przez LuMa
    używałam do tej pory akumulatorków Camelion i Sony i zostały mi po nich ładowarki. Czy mogę ładować nimi nowe Eneloop'y
    IMHO Tak
    BYKOM STOP

Komentarz

• LuMa
      Coś już napisał
      • 2005
      • 55

Spytałam, ponieważ czytam tu o różnych prądach ładowania i rozładowania i zastanawiam się, żeby nie uszkodzić nowych aku, bo nie wiem jak ładują te ładowarki. Jak wspomniałam do tej pory zużyłam kilka kompletów Camelion i Sony. Robię bardzo dużo zdjęć, często je ładowałam, ale mam wrażenie, że zbyt szybko się psują - tracą całkowicie pojemność, nie chcą się naładować. Mówi się, że aku wytrzymują 1000 ładowań, a moje wytrzymały najwyżej po kilkadziesiąt. Zastanawiam się skąd ten problem. Czy to kiepskie aku, czy coś nie tak z ładowarkami? Czy mróz uszkadza aku?
      Pzdr
      Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Posiadane przez Ciebie ładowarki z całą pewnością mogą służyć do ladowania ogniw Eneloop
        Mróz nie tyle uszkadza aku co zdecydowanie obniża ich pojemnośc a tym samym skuteczność
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• axk
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2027

Zamieszczone przez LuMa
          ...kilka kompletów Camelion...
          A cóż to za marka?
          EOS + Speedlite

Komentarz

• djkowal123
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 24

Witam koleżanki i kolegów, piszę w tym wątku bo raczej nowego nie warto zakładać, a mianowicie co sądzicie o aku GP RECYKO, mam w domku kilka zwykłych aku GP i mogę powiedzieć ze są dobre, a chce dokupić sobie po jeszcze jednym komplecie czegoś lepszego do 580EX, co byście polecili Enloopy czy RECYKO. pozdrawiam
            Canon 1ds MK1,
            24-70 2.8L,C50 1.4,T17-35 2.8-4, S70-200 2.8 2x580exII

Komentarz

• kossa8
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 24

Ja kupiłem kiedyś duracele 2650 i naprawde dały rade bardzo długo, a mam jakąś kiepską ładowarkę gp. Choć teraz zastanawiam się poważnie nad tymi Enloopami
              canon 5dmkll l canon 40d l canon 350d l 24-105mmL 4f l 50mm 1,4f l tamron 17-50mm l 580exll

Komentarz

• granat
                • 2011
                • 3

Z GP Recyko jestem wielce zadowolony, z tego względu że nie rozładowują się same w takim tempie jak inne GP .
                Dla przykładu zrobiłem na nich swoim SX 20 jakieś 500 zdjęć a po 2 miesiącach nieużywania aparatu napstrykałem na wakacjach jeszcze ok 1200 zdjęć zanim całkowicie padły.
                Do tej pory używałem dwóch tanich zestawów akumulatorków i po roku od zakupu nie wytrzymują więcej niż 100 zdjęć.
                SX 20 IS
                A550

Komentarz

• czapix
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 26

Duracelle ActiveCharge 2000 podobno są produkowane w tej samej fabryce co eneloopy. Kupiłem ojcu jedne i drugie, może mi się kiedyś uda je zabrać i przetestować.

Komentarz

• miczael
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 160

Zamieszczone przez Bolek02
                    Posiadane przez Ciebie ładowarki z całą pewnością mogą służyć do ladowania ogniw Eneloop
                    Mróz nie tyle uszkadza aku co zdecydowanie obniża ich pojemnośc a tym samym skuteczność
                    Ogniwa eneloop i pochodne potrzebują "powera" ładowania prądem jak najwyższym jak również na potrzeby odświeżania lub "reformatowania" prądu względnie dużego. Nie wiem czy posiadane urządzenia posiadają takie funkcje. Ja osobiście ładuję prądem 1,0 A i rozładowuje prądem 0,5 A, z tego co zaobserwowałem przez 3 lata jest to optymalne rozwiązanie, zero=0 spadku pojemności względem deklarowanej poj. producenta.

Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Zamieszczone przez miczael
                      Ogniwa eneloop i pochodne potrzebują "powera" ładowania prądem jak najwyższym jak również na potrzeby odświeżania lub "reformatowania" prądu względnie dużego. Nie wiem czy posiadane urządzenia posiadają takie funkcje. Ja osobiście ładuję prądem 1,0 A i rozładowuje prądem 0,5 A, z tego co zaobserwowałem przez 3 lata jest to optymalne rozwiązanie, zero=0 spadku pojemności względem deklarowanej poj. producenta.

Pozdrawiam
                      Na jakiej podstawie tak uważasz i jakiego "powera" posiadają ładowarki serwowane w zestawie z aku ENELOOP, bo ja nie widzę różnicy.
                      W sprzedaży Battery Charger for Ni-MH AA/AAA to zupełnie przeciętna ładowarka - iwięcej na www.eneloop.info
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Za chwilę wyjdzie na to że ładowarka Sanyo sprzedawana wraz z ogniwami Eneloop ładuje ogniwa w sposób nieprawidłowy i w ogóle jest beznadziejna, a jedyną słuszną konstrukcją jest "coś" z serii BC-xxx.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• LuMa
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 55

Znalazłam takie dane:

ładowarka SONY:

-Zasilanie napięciem przemiennym AC 100 - 240 V 50Hz
                          -Czas ładowania: 7 h (Załączone akumulatory: 4 x AA 2500 mAh, 2 x AAA 900mAh)

ładowarka Camelion (to jakaś niemiecka firma, normalnie można kupić, i bardzo szybko ładuje :-) ):

-Napięcie prądu:
                          * AC 220V - 240 V 50 Hz
                          * AC 110C - 120 V - 60Hz
                          Prąd ładowania:
                          * AA 2,8 VDC - 1000 mA lub 5,6 VDC - 1000mA
                          * AAA 2,8 VDC - 550 mA lub 5,6 VDC - 550 mA
                          -w zestawie zasilacz i 4 akumulatorki AA 2200
                          -czas ładowania: AAA 800 mAh Ni-MH - 2h
                          AA 2300 mAh Ni-MH - 2,5h

ładowarka sanyo eneloop:

-napięcie na wejściu: AC 220 - 240 V/ 50 Hz, 5 Wat
                          -prąd ładowania: AAA maksymalnie: 120 mA; AA maksymalnie: 250 mA
                          -przybliżony czas ładowania: 14 godzin
                          -aku AA2000mAh

Nie znam sie na tym, muszę zaufać Waszym podpowiedziom i jeśli trzeba-warto, to kupię BC-xxx, chociaż mając 2 ładowarki wolałabym kupić za te pieniądze kartę pamięci niż kolejna ładowarkę. Ale z drugiej strony, wkurza mnie, że te aku tak szybko padają. Na początku jest super, a potem nagle klap.
                          A jeśli już kupić, to BC-700, czy BC-900 ?

pzdr

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Zamieszczone przez axk
                            Za chwilę wyjdzie na to że ładowarka Sanyo sprzedawana wraz z ogniwami Eneloop ładuje ogniwa w sposób nieprawidłowy i w ogóle jest beznadziejna, a jedyną słuszną konstrukcją jest "coś" z serii BC-xxx.
                            Nikt tak nie twierdzi Kolego. Nie wiem skąd takie wnioski
                            Kupiłem ten zestaw i przekonałem sie naocznie, że to po prostu zwykła ladowarka jak wiele innych - nic nadzwyczajnego

Komentarz

• LuMa
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 55

dopisuję - spisane z Ładowarki sony: 100-240V 50/60Hz 7W
                              1.2V 360mAh (AA) x4 ; 140mA (AAA)x4

Komentarz

• Bolek02
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 3225

LuMa nie kupuj kolejnej ładowarki, bo to bez sensu i niewiele zmienia. Po prostu kup nowe aku Eneloop - przetestuj i używaj.

Komentarz

Pracuję...